a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Ylikunnosta kohti energisempää oloa

Kesällä 2016 kroppani meni pahasti ylikuntoon. Sykkeet seilasivat missä sattuu ja kilonkin käsipainon nostaminen tuntui huippusuoritukselta. Meillä oli silloin ystäväni kanssa menossa PT:n vetämä pakaraprojekti, joka sai täysstopin, kun PT laittoi minut lepokuurille. Tuntuu, että olen vasta nyt alkanut toipua tuosta ylikunnosta, vaikka siitä on jo puolitoista vuotta. En ole osannut hidastaa siinä määrin, kuin olisi pitänyt. Vaikka liikunta onkin jäänyt viime kesän epäonnistunutta puolimaratonrykäystä lukuunottamatta aika täysin, on henkinen kuormitus ollut niin kovaa, ettei keho ole saanut tarvitsemaansa palautumista fyysisen rasituksen vähenemisestä huolimatta.

Kävin syksyllä FirstBeat-mittauksessa ja siinä selvisi, että saan palauttavaa unta ainoastaan pari tuntia yössä, yleensä aamuyöllä lähellä herätyskellon soittoa. Eipä ihme, että vähän meinaa väsyttää! Muutenkin kuormitustasot olivat aivan punaisella, joten päätin, että nyt on tehtävä jotain. Tein muutamia aika radikaaleja päätöksiä mm. töiden suhteen, jotta oloni paranisi. Suurimmaksi osaksi tuo henkinen kuormitus nimittäin johtui juuri työasioista ja sisäisistä ristiriidoista niihin liittyen. Yhdistettynä palautumattomaan ylikuntoon se kaikki oli vain yksinkertaisesti liikaa. Pelkäsin, että kadun, mutta tuntuu edelleen, että valitsin oikein. Mikään työ ei ole oman hyvinvoinnin menettämisen arvoista.

 

Oisa - Elämäni sisältöä

 

Viimeisen kolmen kuukauden aikana olen nukkunut ja paljon. Antanut itselleni luvan olla väsynyt ja tankannut energiaa oikein urakalla. Tammikuun aikana olen huomannut sen kannattaneen: on ollut useampia päiviä, jolloin herään ja koen olevani aidosti virkeä. Tekisi mieli mennä treenaamaan ja tehdä sellaisia asioita, joita ei ole edes jaksanut hetkeen miettiä. Ei ole koko ajan enää niin valtavan uupunut olo. Ja sitten on taas toisaalta niitä päiviä, jolloin pelkkä koiran ulkoiluttaminen korttelin ympäri tuntuu lottovoitolta, eikä kahdet päiväunet päivässä riitä mihinkään. Mutta näitä jälkimmäisiä onneksi enää satunnaisesti.

Nyt, kun tuntuu, että pahin univelka on nukuttu pois, olen miettinyt, mitä muita muutoksia voisin elämässäni tehdä, jotta virtaa riittäisi ja mieli pysyisi positiivisena. Seuraava haasteeni on vedenjuonnin ja liikunnan lisääminen. Olen käynyt syksyllä satunnaisesti ystäväni kannustamana joogassa, ja yritän saada siitä tänä vuonna viikoittaisen rutiinin. Joogan tyylinen rauhallisempi liikunta vaatii totuttelua, sillä tällainen suorittajaluonne menee aina täysillä tai ei mitään. Nyt on hyvä aika opetella, että vähempikin on riittävän hyvä ja että on parempi tehdä edes jotain, kuin vetää itsensä piippuun ja olla tekemättä mitään. Naurujoogaa haluaisin tänä vuonna kokeilla jossain vaiheessa, sillä se vaikuttaa hauskalta lajilta. Haluaisin ylipäätään testata lajeja, joissa haetaan treenin lisäksi yhteyttä omaan kehoon: miltä tuntuu, onko joku paikka jumissa, kaipaako joku osa kehosta erityishuomiota. Sen sijaan, että painetaan vain täysiä välittämättä oman kropan viesteistä. Onko teillä jotain hyviä vinkkejä rauhallisiin ja tiedostaviin liikuntalajeihin?

 

Oisa - Elämäni sisältöä - jooga

 

Oisassa on tällä viikolla käynnissä hyvinvointiin liittyvä arvonta, ja vastauksia lukiessa huomaa, että hirmu moni tahtoisi saada lisää tietoa ja lukea fyysisen hyvinvoinnin lisäksi myös henkisestä hyvinvoinnista, armollisuudesta itseä kohtaan ja tasapainon löytämisestä. Nyky-yhteiskunta on raadollinen luodessaan meille vaatimuksia ja mielikuvia siitä, millainen on riittävän hyvä. Vaikka todellisuudessa me olemme ihan riittäviä tällaisina, kuin olemme, ihan vain olemalla olemassa. Tässä riittää minullakin opettelemista, ja jaan taatusti oivalluksiani myös teidän kanssanne!

Priska Autio

Elämäni sisältöä on aito ja elämännäköinen hyvinvointiblogi. Kirjoittaja on Keski-Suomen, Teksasin ja Pirkanmaan kautta vaasalaistunut yrittäjä ja armoton haaveilija. Positiivinen herkkis, joka nauttii kuntoilusta, kauniista asioista ja kirjoittamisesta sekä kärsii ennenaikaisesta kolmenkympin kriisistä.

Kommenttia:

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.