a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Hyvinvointi - 5 vinkkiä itsevarmuuteen

Viisi keinoa lisätä itsevarmuutta

Oletko usein epävarma itsestäsi, ulkonäöstäsi tai ominaisuuksistasi? Jännitätkö usein tai vältteletkö tietynlaisia tilanteita, koska et usko kykeneväsi niihin? Elämä maistuu makeammalta, kun sitä eivät ole tahrimassa epävarma olo ja negatiivisuus. Terve itsevarmuus tekee elämästä mielekkäämpää ja helpompaa. Monesti ajatellaan, että toiset ovat vain luonnostaan itsevarmempia, mutta hieman epävarmempikin tyyppi voi halutessaan kohentaa itsevarmuutta helposti. Kokosimme kasaan muutaman vinkin, joilla voit lähteä vahvistamaan omaa itsevarmuuttasi.

HEMMOTTELE KEHOA JA MIELTÄ

Vaikka itsensä hemmottelu voi kuulostaa ylimääräiseltä vaivalta tai turhalta luksukselta, on sillä yllättävän iso vaikutus itsevarmuuteemme. Oletko koskaan huomannut, kuinka hikinen olo ja likaiset vaatteet saavat olon nuhjuiseksi, mutta suihkun ja vaatteidenvaihdon jälkeen olo on kuin uudella ihmisellä? Itsensä hemmottelun ei tarvitse aina välttämättä olla lämmintä suihkua kummempaa, mutta halutessaan siihen voi lisätä esimerkiksi hemmotteluhoitoja tai muuta itselle mukavaa.

Sen lisäksi, että hemmottelet itseäsi fyysisesti, muista myös kääntää välillä katse mieleesi. Ole itsellesi lempeä ja hemmottele itseäsi kauniilla ajatuksilla. Se, millainen kuva meillä on itsestämme, vaikuttaa yllättävän paljon itsevarmuuteemme. Omakuva on yksi harvoista asioista, joita voimme muuttaa pelkällä ajatuksen voimalla. Vahva ja terve itsevarmuus lähtee lopulta aina sisältä päin, ulkoisten asioiden ollessa ainoastaan sen tukena.

TUTUSTU ITSEESI JA LUO RAJAT

On vaikeaa olla itsevarma, jos ei tunne itseään. On helpompi hukkua laumaan ja kadottaa itsensä, jos ei tiedä, kuka on. Yksi hyvän itsevarmuuden perusta onkin hyvä itsetuntemus. Itseensä voi lähteä tutustumaan esimerkiksi kirjoittamalla omia ajatuksia ylös päiväkirjaan, tekemällä tietoisia pysähtymisen hetkiä pohtiakseen, millainen olo juuri sillä hetkellä on ja millaiset asiat pyörivät päässä. Haasta omia uskomuksiasi ja opi tuntemaan vahvuutesi, mutta myös heikkoutesi.

Itsetuntemukseen liittyy vahvasti omien arvojen tunnistaminen, itsevarmuuteen puolestaan niiden mukaan eläminen. Ilman selkeitä arvoja voi tuntua, että elämästä puuttuu suunta, jolloin itsevarmuuskin kärsii väistämättä. Millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä elämässä? Millaisten arvojen mukaan haluat elää? Elätkö elämääsi arvojesi mukaan? Mitä voisit muuttaa, jotta arvosi toteutuisivat paremmin arjessa?

Arvojen lisäksi vahvan itsevarmuuden tukena ovat selkeät rajat. Olet taatusti itsevarmempi, kun tiedät, missä omat rajasi menevät ja milloin ne ylittyvät. Opettele sanomaan ei rajojen ylittyessä, ja opeta muut kunnioittamaan henkilökohtaisia rajojasi. Kunnioita vastaavasti myös muiden rajoja.

PIDÄ HUOLTA POSITIIVISUUDESTA

Tämä neuvo voi kuulostaa kovin kliseiseltä, mutta se on myös kovin totta. Positiiviset ihmiset ovat usein itsevarmempia negatiivisesti elämään suhtautuviin kanssaeläjiinsä verrattuna. Kiinnitä viikon ajan huomiota sisäiseen puheeseesi eli siihen, kuinka puhut ajatuksissa itsellesi. Pysähdy aina, kun huomaat puhuvasi itsellesi negatiivisesti, ja pyri kääntämään ajatus positiivisempaan suuntaan. Jo yksinään tämä vinkki voi muuttaa koko elämänkatsomuksesi, kun teet sitä säännöllisesti.

Positiiviset affirmaatiot ovat positiivisia ja itsevarmuutta nostattavia asioita, joita viljelemme sisäiseen puheeseemme. Usein niiden vaikutus on voimakkaampi, jos ne sanotaan ääneen, minkä vuoksi ulkopuoliset kehut tuntuvat usein hyvältä. Kehu siis itseäsi muutamalla sanalla ääneen heti päivän aluksi, ja huomaat olosi olevan heti varmempi. Positiivisen ajattelun lisäksi on tärkeää myös käyttäytyä positiivisesti: puhu muille positiiviseen sävyyn, pidä positiivinen asenne arjen askareissa ja muista hymyillä usein.

 

Oisa - Hyvinvointi - 5 vinkkiä itsevarmuuteen

 

ALOITA PIENISTÄ ASIOISTA

Muutokset missä tahansa asiassa ovat usein helpompia, kun ne aloittaa pienin askelin. Liian suuret tavoitteet heti alkuun voivat pahimmillaan latistaa innon koko muutosta kohtaan. Itsevarmuuden kasvattamisen kannalta onkin olennaista, että tekee asiat pienin askelin. Aseta välitavoitteita kohti lopullista tavoitetta ja juhlista niiden saavuttamista. Varmista, että etenkin muutama ensimmäinen askel ovat sellaisia, jotka tiedät voivasi saavuttaa. Kun motivaatio on saatu käyntiin, pystyt saavuttamaan paljon enemmän, kuin alkujaan uskoitkaan.

Yksi suurista itsevarmuuden karistajista on vitkuttelu, joka saa meidät tuntemaan olomme saamattomiksi ja laiskoiksi. Itsevarmuuden kasvattamisen kannalta onkin tärkeää tehdä pois asioita, joissa on sortunut vitkuttelemaan. Olo on aikaansaanut ja varma, kun vitkutteluprojektin saa vetää yli todo-listalta. Hyvä sääntö on tehdä edes jotakin, sillä aloittaminen on usein vitkutteluprojektin vaikein osuus. Kun tekee edes jotain tehtävän eteen, saattaa yleensä lähes huomaamatta tehdä homman loppuun asti.

OTA KEHUT VASTAAN

Etenkin kehuja karttelevassa suomalaisessa kulttuurissa voi tuntua kiusalliselta ottaa vastaan muiden kauniita sanoja itsestä. Usein väistämme saamamme kehun kiittämättä vetoamalla johonkin sitä latistavaan seikkaan. Totuus kuitenkin on se, että useimmiten saamme kehuja, koska niiden antaja todella ajattelee meistä niin. Nielaise latistavat ajatukset, ota kehut vastaan ja kiitä. Uskalla uskoa kauniisiin asioihin, joita ihmiset sinusta sanovat. Muiden kehujen vastaanottaminen on yksi helpoimmista tavoista nostaa itsevarmuutta.

Muiden kehujen lisäksi voi antaa itselle kehuja asioista, joissa on hyvä. On helppoa olla epävarma, jos tuntuu, ettei ole koskaan saavuttanut mitään tai ei osaa mitään. Kirjoita ylös elämäsi varrelta kaikki asiat ja saavutukset, joista olet ylpeä. Pidä lista lähellä, ja lisää siihen aina jatkoa, kun keksit uusia asioita, joista olet omassa elämässäsi ylpeä. Kaiva lista kaapista epävarmuuden hetkellä ja muistuta itseäsi siitä, missä olet hyvä ja mitä olet jo saavuttanut.

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.