a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Vastasitko myöntävästi? – Näin pääset alkuun häiden suunnittelussa

Leimahtiko lempi? Syventyikö se rakkaudeksi? Vastasitko myöntävästi? Pujahtiko sormeesi sormus unelmiesi kumppanin toimesta? Kyllä! Kyllä! Kyllä! Ja kyllä!

Merkittävä elämäntapahtuma ansaitsee myös arvoisensa juhlistuksen, ja nyt pitäisi kiireen vilkkaa aloittaa suunnittelu. Jokainen pari juhlii omalla tavallaan ja omalla budjetillaan. Siinä missä yksi pari haluaa isoa ja näyttävää, toinen tahtoo pientä ja intiimiä. Useat eri seikat vaikuttavat tulevan hääparin valintoihin, eikä mikään tapa juhlistaa (tai olla juhlistamatta) ole toista parempi. Olivat juhlasi millaiset tahansa, suunnittelun tueksi on hyvä hankkia muistilista, jonka avulla on helpompi hahmotella mitä tuleman pitää. Tässä parhaat vinkkimme ajanjaksoon heti kihlauksen jälkeen:

Ennen kuin aloitatte häähaaveilun, tehkää budjetti
Häitä valmistellessa mopo karkaa helposti käsistä. Laadi tulevan siippasi kanssa heti alkuun budjetti: miettikää kuinka rahoitatte kyseisen päivän vieton. Samalla on hyvä pohtia häiden teemaa, sillä se helpottaa häävalmisteluja ja auttaa hahmottamaan  juhlapäivän pukukoodia sekä pukeutumista.

 

 

Päättäkää päivä
Jotkut parit aloittavat häiden suunnittelun valitsemalla hääpäivänsä. Joskus kuitenkin voi olla vaikea saada samalle päivälle sovitettua sekä vihkitila, juhlatila, bändi että tarjoilu. Yksi vaihtoehto on valita alkuun hääkuukausi tai vain vuodenaika, jolloin haluatte häitänne juhlia. Tällöin saattaa olla helpompi sumplia kokoon muut palapelin palaset, jos ei siis ole kiintynyt tiettyyn päivämäärään.

Tehkää vieraslista – ainakin alustava
Budjetti vaikuttaa vierasmäärään enemmän kuin paljon. Tässä vaiheessa ei välttämättä ole vielä tärkeä päättää joka ainutta häihin osallistujaa, mutta vieraat on hyvä listata vähintäänkin yleisellä tasolla. Istuuko ruokapöydässänne 20 vai 120 juhlijaa? Kaasot ja bestmanit sen sijaan kannattaa valita niin pian, kuin mahdollista. Tulette tarvitsemaan heidän apuaan aivan kohta. Lisäksi, jos tahdotte häihinne morsiustyttöjä tai sulhaspoikia, on hyvä aloittaa asian hoitaminen ajoissa.

Varatkaa vihkitila ja juhlapaikka
Vihkitilan varaaminen alkaa vihkimuodon päättämisellä. Varaatteko vihkipapin ja kanttorin vai ajan maistraattiin? Yleensä hääparit suosivat vieraiden kannalta hyvien kulkuyhteyksien päässä olevaa vihkitilaa ja juhlapaikkaa. Juhlapaikan valinnassa kannattaa ottaa myös huomioon, että suosituimmat vihki- ja juhlapaikat menevät kuumille kiville ja alustavat varaukset saattaa joutua vahvistamaan jopa vuotta ennen. Kun olette päässeet näin pitkälle, on tärkeä miettiä myös tarvitaanko vieraille kuljetuksia juhlapaikalle tai juhlapaikalta majoituspaikoille.

Kartoittakaa juhlatarjoilujen vaihtoehtoja
Sanotaan, että tarjoilut ovat häiden isoin menoerä. Jos tahtoo säästää ruoka- ja juomakustannuksissa, kannattaa aloittaa ruokalistan suunnittelu ajoissa. Eri yritykset tarjoavat paitsi erilaisia ruokavaihtoehtoja, myös hyvin erilaista palvelua. Jos häänne ovat pienet, saattaa olla mahdollista valmistaa osa tarjoilusta itse, mutta tällöin pitää kiinnittää erityistä huomiota ruokien säilyttämiseen ja tarjoiluun juhlapaikalla. Juomatarjoilun määrään vaikuttaa paljon juhlien laatu. Jos juhlapaikallanne on ravintola, josta vieraat ostavat itse omat juomansa, ei ilta välttämättä äidy bailaamiseksi, mutta tulee hääparille edullisemmaksi. Mieti haluatko hillittyä ja hallittua, hulvatonta vai jotain siltä väliltä?

 

 

Varatkaa hääbändi ja/tai DJ
Häiden musiikin ja muun ohjelman varaamiseen pätevät samat lainalaisuudet kuin vihkitilojen ja juhlapaikkojenkin kanssa: nopeat syövät hitaat. Varsinkin hääbändien kohdalla kannattaa tutkailla sellaisia bändejä, joiden nettisivuilla on settilistoja tai vielä parempi – videoita heidän keikoiltaan. Myös tiskijukkiin kannattaa olla ajoissa yhteydessä ja kertoa rehellisesti minkälaista musiikkia tahtoo häissään kuulla. Vaikka DJ:llä on käytössään bändiläisiä suurempi biisiarsenaali, ei hänkään ole ajatustenlukija.

Mitä muuta?
Edellä mainitut valmistelut on hyvä aloittaa noin vuotta ennen hääpäivää. Toki toiset mehustelevat hääjuhlahaaveissa useita vuosia ja toiset laittavat ranttaliksi muutamassa kuukaudessa, mutta jossain vaiheessa listan jokainen kohta on kuitenkin käytävä läpi. Muita asioita, joita kannattaa huomioida hyvissä ajoin, ovat mahdollinen häämatkakohde, morsiuspuvun valinta, valokuvaajan (ja/tai videokuvaajan) varaus sekä varsinaisten vihkisormusten hankita. Hääkutsut lähetetään yleensä vasta korkeintaan puolta vuotta aiemmin, mutta jos vietätte häitä ulkomailla tai saatte vieraita kauempaa, on hyvä lähettää kutsut ennakkoon.

Häävalmisteluiden keskellä on tärkeää muistaa pysähtyä nauttimaan. Ei pelkästään suunnittelun tuomasta kutkutuksesta, eikä edes jännittävästä hääpäivästä, vaan ennen kaikkea tulevasta liitosta ja yhteisestä elämästänne. Keskustelkaa tulevan puolisonne kanssa yhteisestä matkastanne, tulevaisuudestanne, toiveista ja odotuksistanne.

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.