a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Hyvinvointi - Taideterapia

Värillä on väliä

Katselet vaatekaappiisi, etkä löydä taaskaan mitään päällepantavaa. Nappaat lopulta kaapista päälle tutun ja turvallisen täysmustan asukokonaisuuden, jonka päälle heität vielä tummat toppavaatteet. Maastoudut hyvin mustiinpukeutujien massaan bussipysäkillä, eikä kukaan tule vahingossakaan puhumaan sinulle. Huomaat toimistolla työkaverillasi ihanan keltaisen villapaidan, joka saa sinut hymyilemään. Työpaikkasi punaiset seinät puolestaan laittavat aivosi hyrräämään ja ideat lentämään. Illalla rauhoitut tuijottelemalla joogasalin violetteja seiniä jumppatunnin jälkeen.

Indico-keskuksen taideterapiakouluttaja Merja Lieppinen kertoo, että voimme vaikuttaa väreillä valtavasti omaan mielentilaamme ja tehokkuuteemme. Väreillä voi halutessaan rauhoittua, aktivoitua tai vaikkapa parantaa keskittymiskykyä – kaikki värit vaikuttavat meihin alitajunnan kautta!

Taide ja värit ovat aina olleet lähellä Merjan sydäntä, mutta hän lähti siitä huolimatta kaupallisen alan koulutukseen ja keräsi vankan kokemuksen bisneselämästä. Vasta 90-luvun laman ja monen muun elämän vastoinkäymisen jälkeen hän uskalsi toteuttaa unelmansa taiteen parissa työskentelystä. Vastapainona rankoille elämäntilanteille Merja opiskeli erilaisia luontaislääketieteen suuntauksia, kuten aroma- ja vyöhyketerapiaa sekä taideterapiaa. Opinnot toivat kaivattua vastapainoa väsymykselle, ja samalla syttyi kipinä auttaa muita ihmisiä edistämään omaa hyvinvointiaan.

 

Oisa - Hyvinvointi - Taideterapia

KUVASSA: Merja Lieppinen

 

Nykyään Merja kouluttaa taideterapeutteja, ja on kehittänyt alalle uusia työskentelytapoja sekä kirjoittanut kaksi oppikirjaa aiheeseen liittyen. Merja kertoo taideterapian ja värien olevan hänelle heti omien lasten jälkeen yksi tärkeimmistä asioista elämässä, jopa yksi elämän tarkoituksista. Naisen äänestä kuuluukin selkeä innostus ja palo aihetta kohtaan. Merja kertoo, että värit vaikuttavat tunnetilaamme ja mieleemme hyvin kokonaisvaltaisesti. Värit voivat aiheuttaa myös fyysisiä tuntemuksia: punainen saa kehomme lämpötilan nousemaan, sininen puolestaan viilentää sitä. Merja valotti meille värien maailmaa, kertoen aluksi sateenkaaren värien vaikutukset.

PUNAINEN: Voimakkaasti aktivoiva ja piristävä väri.

ORANSSI: Vatsan väri, joka lisää ruokahalua ja piristää. Lisää myös seksuaalisuutta.

KELTAINEN: Mielialaa kohottava, auringon ja valon väri. Lisää keskittymiskykyä.

VIHREÄ: Neutraali, aina varma väri, joka tasapainottaa.

SININEN: Rauhoittava, viilentävä ja melankolinen väri.

VIOLETTI: Meditatiivinen ja rauhoittava väri, jota nähdään usein myös hengellisissä yhteyksissä.

 

Oisa - Hyvinvointi - Taideterapia

 

Arjessa värejä voi hyödyntää esimerkiksi sisustuksessa. Merja suosittelee valitsemaan makuuhuoneeseen rauhoittavia värejä, kuten vihreän ja sinisen eri sävyjä. Makuuhuoneessa kannattaa välttää kirkkaan punaisen ja oranssin sävyjä, sillä värit ovat vahvasti aktivoivia. Uni ei tule, jos keho reagoi huoneen väriin piristyen. Merja neuvoo kiinnittämään huomiota myös taulujen väreihin: millaisia värejä katsot esimerkiksi heti herättyäsi tai toimistossa työpäivän aikana? Aktiivisiin tiloihin tulisi valita aktivoivia värejä, ja esimerkiksi koululuokkaan tai toimistoon sopii hyvin keltainen, joka kohottaa mieltä ja parantaa keskittymiskykyä. Merja vinkkaa, että kotona kannattaa hyödyntää enemmän lämpimiä, kuin kylmiä sävyjä, sillä silloin koti tuntuu kodikkaammalta.

Myös vaatteidemme värit vaikuttavat valtavasti olotilaamme. Kun pukeudumme mustaan, rakennamme suojakuoren, valkoisella puolestaan viestimme, ettei meitä vastaan tarvitse hyökätä. Merja kertoo, että ympäristömme vaikuttaa paljon siihen, kuinka pukeudumme. Suomen pimeät vuodenajat vahvistavat harmaan, sinisen ja mustan eri sävyjä, jotka ovat klassikkoja, mutta eivät mielemme kannalta niitä kaikkein parhaita. Esimerkiksi harmaa on valituksen väri. Erityisesti naisille Merja toivoisi hieman enemmän väriä pukeutumiseen, sillä tummat ja kylmät sävyt saavat meissä esiin melankolisen puolen.

 

Oisa - Hyvinvointi - Taideterapia

 

MERJAN TOP3 VÄRIÄ ARKEEN

Roosa – pehmeät roosan sävyt ovat itsensä hellimisen ja rakastamisen sävyjä. Mikäli et halua roosaa näkyville, panosta esimerkiksi roosan väriseen ylelliseen alusasuun, jossa väri painautuu ihoa vasten.

Kullankeltainen – valon väri, joka tehostaa arjessa jaksamista ja kohottaa mieltä.

Turkoosi – puheliaisuuden ja vuorovaikutuksen väri, joka vahvistaa myös esiintymisvarmuutta. Esimerkiksi jännittävään työpalaveriin voi laittaa turkoosin huivin lisäämään itsevarmuutta

Merja kertoo, että on huomannut eri aloja opiskellessaan, että monilla väreillä ja eteeristen öljyjen tuoksuilla on selkeitä yhteyksiä. Esimerkiksi laventeli rauhoittaa niin värinä kuin tuoksuna, sitruuna puolestaan parantaa keskittymistä. Merja vinkkaa, että myös muodoilla voi vaikuttaa mielentilaan: neliön ja suorakaiteen muotoiset asiat rauhoittavat, ympyrät puolestaan aktivoivat. Usein tietyt värit, muodot ja kuosit toistuvat meillä sekä sisustuksessa että vaatteissa. Ei ole siis sattumaa, että monesti saatamme kiinnittää huomiota, että jokin on aivan oman näköinen – haalimme nimittäin ympärillemme luontaisesti sellaisia värejä ja muotoja, jotka puhuttelevat sen hetkistä mielentilaamme parhaiten.

Väreillä voimme vaikuttaa omaan arkeemme ja mielialaamme positiivisesti. Mieti, tarvitsetko elämääsi tällä hetkellä enemmän tasapainoa, rakkautta vai kenties lisää puhtia. Vaihda sitten verhot ja vaatteet tavoitetta edistävän värin eri sävyihin sekä ota itsellesi silloin tällöin oma pieni maalaushetki, jolloin keskityt maalaamaan valitsemallasi värillä. Näin voit imeä itseesi väreistä virtaavaa energiaa ja vahvistaa hyvää oloa!

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.