a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Värikäs arki - Säästäminen

Varallisuusvalmentajan vinkit fiksumpaan rahankäyttöön

Tilin saldo näyttää nollaa ja palkkapäivään on vielä viikko. Keräät kotoa kaikki pullot palautukseen sekä pohdit, mitä voisit myydä Facebook-kirppiksellä, jotta saisit rahat riittämään loppukuun. Kiroat, koska teoriassa palkan pitäisi riittää mainiosti koko kuukaudeksi, mutta sama tilanne toistuu joka kerta. Pidät sormet ja varpaat ristissä, ettei auto hajoa tai tule muita yllättäviä kuluja, sillä mitään säästöjä ei ole pahan päivän varalle. Ihmettelet, kuinka ystäväsi on onnistunut säästämään itselleen puskurirahaston sekä sijoittamaan pienestä palkastaan niin, ettei hänen tarvitse stressata rahasta. Eihän se voisi onnistua sinulta – vai voisiko?

Moni meistä stressaa ja tuskailee raha-asioista: elämme kädestä suuhun tai makuutamme säästöjä pankkitilillä, vaikka niistä voisi saada enemmän irti erilaisilla sijoituksilla. Pankin sijoitusneuvojat pikkutakeissaan voivat tuntua kuitenkin pelottavilta, eikä omaa taloustilannetta haluta välttämättä lähteä puimaan kenen tahansa kanssa. Tällöin apuun tulee Varallisuusvalmentaja, helposti lähestyttävä henkilö, joka toimii talouden personal trainerina jokaisen yksilöllisen tarpeen mukaan.

Usein valmentajaan otetaan yhteyttä, kun omaan talouteen halutaan jokin muutos, kuten velkakierteestä poispääsy, taloudellisen puskurin kerääminen tai säästöjen saaminen tuottamaan. Varallisuusvalmentajana valmennamme sekä yksilöitä että ryhmiä mm. taloudenhallintaan, vaurastumiseen ja sijoittamiseen liittyvissä asioissa, kertoo Varallisuusakatemian varallisuusvalmentaja Minna Nikula.

 

Oisa - Värikäs arki - Säästäminen

 

Selvitä taloutesi tärkeät luvut

Yksi yleisimpiä kompastuskiviä omaan talouteen liittyen on se, ettei olla perillä siitä, kuinka paljon rahaa tulee ja paljonko sitä menee. Emme myöskään aina osaa sanoa, mihin käytämme rahamme. Kun henkilökohtaisen talouden luvut eivät ole selvillä, saatamme elää niin, että kulutamme huomaamatta enemmän kuin ansaitsemme. Tällöin vaarana on velkakierre. Minna neuvoo pitämään muutaman kuukauden ajan kirjaa kaikista tuloista ja menoista. Näiden lisäksi tulisi kartoittaa harvemmin toistuvat menot, kuten vakuutusmaksut tai ulkomaanmatkat. Kun oman talouden luvut ovat tiedossa, on helpompi lähteä suunnittelemaan budjettia oman tavoitteen kannalta suotuisaan suuntaan.

Alun esimerkkitilanteessa, jossa kaikki tulot myös menevät, on hyvä aloittaa juurikin oman rahaliikenteen kirjaamisesta. Mikäli mielii vaurastua, on oma talous saatava ylijäämäiseksi eli niin, että rahaa jää kuukaudessa menojen jälkeen yli. Tärkeintä on päästä säästämisen rutiiniin, vaikka summat eivät aluksi olisikaan suuria. On hyvä tähdätä siihen, että noin 10% kuukausittaisista tuloista menisi säästöön. Summa kannattaa laittaa säästöön heti palkkapäivänä, jotta se ei jää kummittelemaan tilille.

Hyvin usein Minna kohtaa työssään myös ihmisiä, joilla on hyvä aikomus alkaa säästää tai sijoittaa, mutta asia ei koskaan etene toteutuksen tasolle. Pohditaan paljon, kuinka pitäisi tehdä sitä tai tätä, mutta varsinaiset teot puuttuvat. Tällaisessa tilanteessa valmentajan kanssa voidaan käydä läpi erilaisia motivaatioon, asenteisiin ja käytännön taitoihin liittyviä esteitä, jotka ovat oman taloudenhallinnan tiellä.

 

Oisa - Värikäs arki - Säästäminen

 

Sinustako sijoittaja?

Aina ongelma ei ole rahan uupuminen tai säästämättömyys. On nimittäin myös niitä, jotka säästävät tunnollisesti, mutta rahoja makuutetaan pankkitilillä, jolloin niille ei saada juuri minkäänlaista tuottoa. Sijoittamisen aloittaminen on monelle suuri askel, sillä riski pääoman menettämisestä kolkuttaa pelkona takaraivossa. Minnan mukaan rahojen makuuttaminen pankkitilillä on kuitenkin itse asiassa varma keino menettää pääomaa, sillä inflaatio syö väistämättä rahan arvoa. Aina ei tarvitse sijoittaa koko omaisuutta, vaan alkuun pääsee pienilläkin summilla. Minna suositteleekin jokaista opettelemaan sijoittamista: vaikka alku voi tuntua vaikealta, on motivoivaa huomata, kuinka sijoitus alkaa tuottaa tulosta. Vaurastuminen on vaivan arvoista!

Koska jokainen asiakas on yksilö, lähdetään varallisuusvalmennuksessa liikkeelle aina kunkin yksilöllisistä taloudellisista tavoitteista. Kun tavoitteet on kirjattu ylös, kartoitetaan nykytilanne: tulot, menot, varallisuus ja velat, minkä jälkeen tehdään suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi. Suunnitelman etenemistä seurataan, ja valmentaja toimii apuna eteen tulevien haasteiden selättämisessä.

Minnan mukaan raha-asioihin liittyy useita haitallisia uskomuksia, joiden vuoksi estämme itse itseämme vaurastumasta. Yksi haitallisimmista uskomuksista on Minnan mukaan se, ettei ole varaa säästää tai sijoittaa. Kun tästä uskomuksesta pääsee eroon, ja ymmärtää, että jokaisella on mahdollisuus muuttaa omaa talouttaan parempaan päin, on tie vaurastumiseen paljon helpompi. Sijoittamiseen pääsee alkuun pienelläkin pääomalla, joka voi kuitenkin tuottaa tulosta pitkällä tähtäimellä.

 

Oisa - Värikäs arki - Säästäminen

 

Omat kokemukset inspiroivat auttamaan muita

Minna itse on elävä esimerkki siitä, kuinka oman talouden suunnittelulla voi saavuttaa tuloksia. Minnan lapsuudenkodissa ei ylimääräistä rahaa juurikaan ollut, minkä vuoksi elämä oli hyvin niukkaa. Minna  opiskeli ja eteni sitkeästi urallaan, mikä johti luonnollisesti myös tulojen kasvuun. Yhtäkkiä nainen huomasi olevansa himoshoppaaja, jonka kaikki rahat menivät merkkilaukkuihin ja ulkomaanmatkoihin. Korkeista tuloista huolimatta hän oli rahaton ja velkaantunut. Minna päätti tehdä täyskäännöksen, ja onnistui siinä itseopiskelun ja erilaisten valmennusten avulla. Oma käännekohta toimii motivaationa auttaa muitakin ottamaan ohjat omiin käsiin talousasioissa.

Minna pohtii, että vaurastuminen ja taloudellisesti tasapainoisen elämän perusta on yksinkertainen: tulojen on oltava menoja suuremmat. Ylijäämä tulee laittaa tuottamaan korkoa korolle eli toisin sanoen se summa, joka jää menojen jälkeen yli, on hyvä sijoittaa. Moni jumiutuu ajattelemaan, että tulot ja menot ovat vakioita, mutta esimerkiksi omia menoja tarkastelemalla voi löytää yllättäviä keinoja säästää. Samoin omia tuloja on mahdollista kasvattaa monilla eri keinoilla, vaikka ei saisi palkankorostusta tai jättiperintöä. Velkakierteessä olevien on tärkeää tehdä realistinen suunnitelma velkojen takaisinmaksuun. Kun velat on maksettu, vapautuu rahaa säästämiseen ja sijoittamiseen.

MINNAN TOP3 VINKKIÄ FIKSUMPAAN RAHANKÄYTTÖÖN

1. Mieti sinulle merkityksellinen tavoite säästämiselle ja sijoittamiselle, niin jaksat motivoitua ja innostua asiasta. Joillekin tavoite voi olla leppoisat eläkepäivät, mahdollisuus matkustaa maailman ympäri tai olla taloudellisesti riippumaton tekemään mitä lystää. Säästäminen alkaa tuntua nopeasti pakolliselta pahalta, jos innostava ja inspiroiva tavoite ei ole kirkkaana mielessä. Selkeä suunnitelma auttaa pääsemään tavoitteeseen helpommin, kuin pelkkä haaveilu.

2. Järkeistä menot, maksimoi tulot. Kilpailuta kaikki pakolliset menot, kuten lainat, vakuutukset ja sähkösopimus. Priorisoi muut menot 80/20 -periaatteen mukaan: 20% menoista tuo yleensä 80% nautinnoista. Mieti jokaisen ostoksen ja menon kohdalla, tuottaako se sinulle aidosti iloa vai sijoittaisitko saman summan mieluummin kohti tärkeämpiä tavoitteita. Älä kuitenkaan tuijota sokeasti menojen karsimista, vaan keskity myös lisäämään tuloja. On hyvä pyrkiä vähintään kahteen tulonlähteeseen, esimerkiksi palkkaan ja osakkeiden osinkoihin.

3. Maksa itsellesi ensin eli automatisoi säästäminen ja sijoittaminen niin, että pääset suunnittelemallasi aikavälillä säästämään tai sijoittamaan 10% tuloistasi.

 


 

Haluatko lukea lisää rahataidoista ja vaurastumisesta? Oletko kenties kiinnostunut varallisuusvalmennuksesta? Lue lisää Minna Nikulan blogista ja valmentajasivulta osoitteesta: www.rahataidot.fi

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.