a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Värikäs arki - Sisustaminen

Uutta ilmettä kotiin pienellä budjetilla

Selaat Pinterestiä ja ihailet upeasti sisustettuja koteja, joissa jokainen yksityiskohta on mietitty tarkkaan. Ihastelet nokkelia värivalintoja, innovatiivisia huonekaluratkaisuja ja valokuvauksellisen siistejä asetelmia. Huokaat, sillä näkemäsi sisustusideat vaikuttavat itsellesi kovin kaukaisilta. Haluaisit nimittäin omaan kotiisi vaihtelua, mutta lompakko ei kestä kokonaivaltaista muutosta. Tuntuu, että on helpompi antaa kodin olla ennallaan, sillä raha ja hermot eivät kestä upouutta sisustusta tai rahakasta remonttia. Kuulostaako tutulta? Kokosimme vinkkejä, joilla uudistat kotia hiljalleen edullisesti ja helposti!

SUUNNITTELE ENNEN ALOITUSTA

Paras keino törsätä turhaa rahaa on lähteä suuna päänä toteuttamaan muutosta ilman suunnitelmaa. Jos et suunnittele muutosta etukäteen, sorrut helpommin hutiostoksiin ja huomaat puolivälissä, että toinen värisävy olisi ollutkin seiniiin parempi. Projektin kustannuksia on myös helpompi arvioida suunnitelman avulla etukäteen, jolloin osaat varautua kuluihin jo hyvissä ajoin. Parhaimmillaan voit tehdä suunnitelman ja laskea budjetin, jonka pystyt säästämään kasaan ennen projektin aloitusta.

Kilpailuttamalla tekijöitä ja materiaaleja voit puolestaan säästää pitkän pennin. Kun suunnittelet ja tutkit eri vaihtoehtoja, tiedät myös paremmin, mitä uudistukselta haluat. Näin et erehdy ostamaan tuotteita, jotka näyttävät kaupassa kivoilta, mutta eivät lopulta sovi kotiisi lainkaan.

UUSIOKÄYTÄ VANHAA

Vaikka täysuudistus olisi unelmasi, joskus on hyvä ottaa jo olemassaolevat sisustuselementit tarkempaan tarkasteluun. Ruskea lipasto voi saada uuden elämän valkoisella maalipinnalla ja uusilla vetimillä. Inhokkitaulusi kauniit kehykset voivat puolestaan toimia kuin unelma, kun vaihdat niiden sisään inspiroivan julisteen. Vaikka vanhojen sisustuselementtien tuunaukseen täytyy hankkia tarvikkeita, tulevat ne usein silti huomattavasti halvemmaksi, kuin kokonaan uuden tuotteen ostaminen.

Pyri katsomaan olemassaolevia tavaroitasi uudella tavalla: voisiko vanhoille tavaroille löytyä täysin uutta käyttöä? Internet on pullollaan erilaisia DIY-ideoita tavaroiden tuunaukseen. Mieti myös, tarvitsetko totaaliuudistuksen, vai voisiko pienillä tuunauksilla saada aikaan riittävän ison muutoksen. Esimerkiksi keittiö saa täysin uuden ilmeen vaihtamalla kaappien ovet, ja kylpyhuoneen kulahtaneen lattian voi virkistää eloon laattamaalilla.

 

Oisa - Värikäs arki - Sisustaminen

 

LEIKI VÄREILLÄ

Valitse sisustukseesi tehosteväri, jota hyödynnät seinissä, tekstiileissä ja piensisustuksessa. Maali on edullinen tapa saada tilaan väriä, ja tekstiileillä saat tilaan pehmeyttä ja lämpöä. Käytä sopivan värin valitsemiseen aikaa, jotta varmasti pidät siitä. Ota kaupasta mukaan värilastuja, ja mallaile väriä kotonasi eri valaistuksessa. Jos mahdollista, maalaa pieni alue seinästä kokeeksi, jotta näet, miltä maali näyttää isommalla pinnalla. Väreillä sisustamiseen voidaan soveltaa 60-30-10-sääntöä. Tällä tarkoitetaan sitä, että noin 60% tilasta tulisi sisustaa neutraaleilla väreillä, 30% hieman vahvemmalla värillä ja 10% vahvalla tehostevärillä.

VALITSE HUONEKALUT VIISAASTI

Kun sisustat pienellä budjetilla, on mietittävä, mihin haluat panostaa ja mistä pihistää. Mieti, mitkä ovat sellaisia asioita, jotka tulevat kulkemaan mukanasi pitkään ja mitkä ovat mahdollisesti hankalia tuotteita vaihtaa. Laadukkaat huonekalut ovat hyvä sijoitus, sillä ne kulkevat mukanamme usein vuosia. Seinien värit, verhot ja koriste-esineet on helppo vaihtaa, mutta sohvakaluston uusimista täytyy miettiä hieman pidempään. Valitse huonekaluihin neutraaleja sävyjä, joita voit piristää koriste-esineillä ja tekstiileillä, kun kaipaat vaihtelua. Järjestystä vaihtamallakin voi tehdä kotiin täysin uuden ilmeen.

KÄY KIRPPARILLA

Joskus kirpputoreilta voi löytyä todellisia sisustusaarteita. Vanhat huonekalut ja mielenkiintoiset koriste-esineet tuovat kotiisi persoonaa. Muista katsoa kirpparilla näkemiäsi huonekaluja avoimin silmin: vaikka tuote ei sellaisenaan sopisi kotiisi, voisitko tuunata siitä itsellesi sopivan? Tutustu oman kotikaupunkisi kirpputorivalikoimaan, sillä eri kirpputorit ovat erikoistuneet erilaisten tavaroiden myyntiin. Voit löytää todellisia helmiä liikkeistä, jotka myyvät käytettyjä huonekaluja. Huonekaluja on mahdollista ostaa myös huutokaupoista, ja omista tarpeista kannattaa puhua ääneen, sillä joskus naapurin tutun tutulla voikin olla tarpeettomana nurkissa juuri se tuote, jota sinä olet himoinnut. Varmista aina ennen ostopäätöstä, että käytetty tuote on ehjä ja toimiva.

 

 

TUUNAA ITSE PIENSISUSTUS

Piensisustuksella tarkoitetaan sellaisia sisustustuotteita, joilla ei varsinaisesti ole toiminnallista tarkoitusta, vaan niiden tehtävä on vain tehdä tilasta kaunis. Tällaisia ovat esimerkiksi taulut, koristematot ja erilaiset sisustusesineasetelmat. Vaikka piensisustus on tärkeässä osassa sisustuksen viimeistelyssä, aina ei onneksi tarvitse ostaa sisustusliikkeestä kalliita vaihtoehtoja onnistuakseen. Päästä luovuus valloilleen ja mieti, kuinka voisit saada sisustuksen toteutettua hyödyntämällä olemassaolevaa tai tekemällä koristeita itse. Voit esimerkiksi kehystää itse ottamiasi kuvia kauniiksi asetelmaksi seinälle tai asetella kirjakokoelman avoimeen kirjahyllyyn visuaalisesti mielenkiintoisella tavalla. Luonnosta voit hakea sisustukseen kukkasia, käpyjä tai vaikka simpukoita. Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä voit hyödyntää sisustuksessa!

VÄHEMMÄN ON ENEMMÄN

Jos pidät selkeästä ja siististä sisustuksesta, tulee se huomattavasti edullisemmaksi, kuin krumeluuri ja tavarantäyteinen sisustussuuntaus. Minimalistinen sisustus on nykypäivän trendi, joten rahan säästämisen lisäksi pysyt myös sisustuksen aallonharjalla. Panosta muutamaan näyttävään sisustuselementtiin sen sijaan, että täyttäisit tilan kasalla pientä sisustustavaraa. Varmista, että tavaroilla on selkeät ja toimivat säilytystilat, jolloin kodin yleisilme pysyy helpommin siistinä, eikä ärsyttäviä tavarakasoja pääse syntymään.

MALTTI ON VALTTIA

Yksi yleisimmistä virheistä on aloittaa liian monta uudistusprojektia kerralla. Pahimmillaan huomaat olevasi tilanteessa, jossa puoli kotia on kaaoksen vallassa, koska sinulla ei ole aikaa eikä rahaa tehdä projekteja loppuun. Kun toteutat suunnitelmia hiljalleen, pysyt varmemmin budjetissa ja jaksat pitää innostusta paremmin yllä.

Monesti, kun muutamme uuteen kotiin, haluaisimme laittaa koko kodin heti kuntoon. Kannattaa kuitenkin tutustua uuteen kotiin rauhassa, sillä arjen keskellä alat huomata, millaiset asiat ovat sinulle juuri kyseisessä kodissa tärkeitä, ja millaisilla keinoilla haluamasi muutokset voisi parhaiten toteuttaa. Näin teet pidempikestoisia ja itsellesi taatusti mieleisiä ratkaisuja. Tee muutokset huone kerrallaan: hyvä vinkki on aloittaa huoneesta, joka kaipaa eniten muutosta, ja siirtyä sitten työstämään tiloja, jotka vaativat vähemmän työtä.

 

Oisa - Värikäs arki - Sisustaminen2

 

PALKKAA SISUSTUSSUUNNITTELIJA

Ammattilainen on aina ammattilainen, myös sisustuksessa. Vaikka edelliset vinkit ovat toimivia, ne vaativat, että sinulla on mielikuva siitä, millaiselta haluat kotisi näyttävän. Mutta mitä tehdä tilanteessa, jossa et tiedä, mistä lähteä liikkeelle? Tai entä, jos aika ei yksinkertaisesti riitä materiaalien miettimiseen ja kalusteiden kilpailuttamiseen? Sisustussuunnittelija osaa tehdä sinun näköisesi suunnitelmat ja tarpeen mukaan hankkia osaavat ihmiset toteuttamaan ne.

Mikäli budjettisi ei anna periksi sisustussuunnittelijan palkkaamiselle, tutki mahdollisuutta tehdä yhteistyötä esimerkiksi opiskelijoiden kanssa – voisiko sisustussuunnittelun opiskelija olla vailla lopputyön aihetta? Olisitko valmis toimimaan referenssikohteena, jota suunnittelija voisi käyttää tulevassa markkinoinnissaan? Suunnittelijalle kannattaa kertoa kaikki, mitä on projektiin liittyen pohtinut, sillä mitä tarkemman kuvan tämä sinusta ja sisustusajatuksistasi saa, sitä helpommin saat itsellesi mieluisan lopputuloksen.

Vapaasti käännetty ja muokattu artikkelista: The 10 Most Important Tips For Decorating On A Tight Budget

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.