a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Värikäs arki - Uteliaisuus

Uteliaisuus arjen voimavarana

Uteliaisuus on voimavara, jota harva meistä hyödyntää täysillä omassa arjessaan, kun jumiudumme paahtamaan elämää läpi samanlaisena päivästä toiseen. Rutiinit ja tasainen arki ovat toisaalta hyviä asioita, mutta liian kapeaksi urautunut elämä vie mahdollisuuden nähdä maailma sen kaikkine väreineen ja elämyksineen.

Uteliaisuus avaa aivan uudenlaisen tavan katsoa elämää sekä tekee jokapäiväisestä elämästä mielenkiintoisempaa ja mielekkäämpää. Sen on todettu lisäävän tutkitusti onnellisuutta, tyytyväisyyttä ja merkityksen tunnetta elämässä. Sillä on todettu olevan positiivisia vaikutuksia niin terveyteen, älykkyyteen kuin ihmissuhteisiinkin. Uteliaisuus onkin mahtava arjen voimavara, jota voi ruokkia ja vahvistaa helposti.

Anna itsellesi lupa olla utelias

Omaa uteliaisuutta arjessa voi lisätä monilla pienillä tavoilla. Yksi tärkeimmistä asioista uteliaisuuden edistämiseksi on antaa itselleen lupa olla aidosti utelias elämää kohtaan. Täytyy alkaa uskoa, että on lupa ja kyky oppia uutta ja kasvaa. Uteliaisuuttamme painetaan alas jo pienestä pitäen, kun vanhemmat eivät jaksa kuunnella perheen pienimmän jatkuvaa kysymystulvaa tai ihmetellä päiväkotimatkalla tienpientareita, kun on kiire töihin. Sama meno jatkuu koulussa, kun meidät pakotetaan oppimaan ulkoa opetussuunnitelman vaatimat asiat, eikä luontaiselle uteliaisuudelle ja yksilölliselle oppimishalulle jää tilaa. Aikuisena meidän oletetaan mahtuvan yhteiskunnan muottiin, ja oma luontainen uteliaisuutemme jää taka-alalle.

Uteliaisuuden ihanuus on nähtävillä parhaiten lapsissa. Aikuisten olisi hyvä heittäytyä välillä lapsekkaan uteliaiksi maailmaa ja elämää kohtaan, jotta unohdettu uteliaisuus pääsisi nostamaan päätään pinnalle. Siispä leiki, ihmettele, hassuttele ja heitä tuomitsevat lasit romukoppaan! Nykypäivän suorituskeskeisessä yhteiskunnassa voi tuntua hassulta antaa itselle lupa olla suorittamatta ja ottaa hetki rennosti ilman huolta huomisesta. Joskus on hyvä antaa mielen vaellella ihan minne se tahtoo ilman turhia rajoituksia tai paineita.

 

Oisa - Värikäs arki - Uteliaisuus

 

Älä pidä mitään itsestäänselvänä

Vaikka hyviin rutiineihin kannustetaan, ei silti ole hyvä vaipua aivan yksitoikkoiseen elämään. Yksi parhaista tavoista arvostaa uteliaisuutta arjessa on alkaa tehdä arkisia asioita tietoisemmin. Älä käytä koiraa lenkillä autopilotilla, vaan pysähdy ihastelemaan lenkkipolkua ympäröivää luontoa. Jos yleensä haukkaat lounaaksi jotain nopeaa samalla, kun vastaat kymmeneen sähköpostiin, varaa kalenterista joku päivä puoli tuntia kunnon lounastaukoon. Makustele uteliaana, miltä lounas maistuu, millainen rakenne siinä on ja millainen olo sinulla on ruokailun jälkeen. Pienetkin arjen hetket tuntuvat merkityksellisemmiltä, kun otat ne uteliaasti ja avoimesti vastaan.

Jos huomaat, että alat pitää jotain asiaa arjessa itsestäänselvyytenä, tutki sitä syvemmin. Löytyykö siitä jokin uusi ulottuvuus, jota et ole aiemmin huomannut? Voisitko kokeilla asian tekemistä tai kokemista toisella tapaa, jotta mielenkiinto sitä kohtaan pysyisi yllä?

Pysy avoimena elämälle, äläkä pelkää kysyä

Älä koskaan lakkaa ihmettelemästä elämää, ja kysy aina, jos et tiedä jotain. Joskus yritämme esittää fiksumpaa, kuin olemmekaan, vaikka todellisuudessa saamme elämästä enemmän irti, kun olemme avoimen utealiaita. Aikuistuessamme alamme pelätä näyttävämme tyhmältä, jos kysymme liikaa asioita. Kysymällä kuitenkin kehitymme: sisäinen kasvumme nimittäin lakkaa, kun alamme antaa enemmän vastauksia, kuin kysymme kysymyksiä. Hyväksy se, ettet voi tietää kaikkea, ja pysy avoimena niille, jotka voivat opettaa sinulle jotain uutta.

Meille toitotetaan jo pienestä pitäen, kuinka hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Vaikka sanonta pätee moneen asiaan, ei sitä voi aivan sellaisenaan soveltaa elämässä. Elämää ei nimittäin voi loputtomiin suunnitella. Tavoitteita saa ja pitää olla, mutta elämää ei kannata suunnitella liikaa eteenpäin. Putkinäkö kohti täydellistä elämää jättää usein ulkopuolelle asioita, joista voisi kasvaa jotain parempaa, kuin koskaan osasit edes unelmoida. Pidä silmät ja korvat uteliaasti auki myös elämän sivupoluille. Niistä saattaa löytyä uskomattomia seikkailuja. Uskalla kokeilla ja kokea uusia ja jännittäviäkin juttuja.

 

Oisa - Värikäs arki - Uteliaisuus

 

Ympäröi itsesi uteliaisuudella

Ympäristömme vaikuttaa meihin enemmän, kuin tiedämmekään. Siksi on tärkeää ympäröidä itsensä uteliailla ihmisillä, sillä uteliaisuus tarttuu. Uteliaan ympäristön lisäksi uteliaisuus itsessään ruokkii itseään, sillä utelias ihminen on mieleltään aktiivisempi, tarkkaavaisempi ja luovempi verrattuna ihmiseen, jonka elämästä uteliaisuus puuttuu. Utelias ihminen onkin ikään kuin jatkuvasti positiivisessa kehässä, joka kannustaa oppimaan, kehittymään ja olemaan aina vain uteliaampi elämää kohtaan.

Seuraa rohkeasti intohimojasi

Ihminen voi opetella asioita ulkoa, mutta todellisen oppimisen motivaationa on uteliaisuus. Kun olet kiinnostunut jostain asiasta, haluat luontaisesti tietää siitä lisää. Omien intohimojen ja kiinnostuksen kohteiden seuraaminen onkin uteliaisuutta parhaimmillaan.

Intohimot ruokkivat uteliaisuutta ja uteliaisuus ruokkii intohimoja. Kun opit uutta yhdestä asiasta, saatat oppimisen tiimellyksessä kiinnostua jostakin siihen liittyvästä asiasta. Oppiminen on koko elämän pituinen matka, josta saa eniten irti, kun sen toteuttaa omien kiinnostusten kautta. Jos et ole varma, mikä oma intohimon kohteesi on, kokeile mahdollisimman paljon erilaisia asioita. Jossain vaiheessa huomaat, kuinka joku niistä jää kummittelemaan mieleesi ja haluat tietää siitä lisää.

Uteliaisuus avaa elämäämme uusia ovia ja mahdollisuuksia sekä tuo siihen jännitystä. Näemme maailmassa enemmän värejä, huomaamme enemmän yksityiskohtia ja olemme paremmin läsnä hetkessä, kun annamme mielellemme luvan heittäytyä uteliaaksi. Älä siis arkaile, vaan nauti uteliaasta mielestä ja sen tuomista oivalluksista!

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.