a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Hyvinvointi - Oletko onnellinen

Oletko onnellinen?

Kesä on hyvää aikaa hidastaa ja pohtia oman elämän suuntaa. Oletko tyytyväinen elämääsi? Jos asiat eivät ole hyvällä mallilla, ovatko ne menossa kohti parempaa? Oletko onnellinen? Joskus jumiudumme arkeemme niin, ettemme edes huomaa, kuinka onneton olo on hiipinyt elämäämme. Tämän vuoksi onkin hyvä säännöllisesti istua itsensä kanssa alas, tarkastella omia tuntemuksia ja tehdä tilannekatsaus omaan onnellisuuteen.

Jokaiseen meistä on rakennettu hyvä varoitusjärjestelmä, joka antaa itsestään merkkejä silloin, kun kaikki ei ole elämässämme hyvin. Tunteet puskevat läpi ensin hellästi ja aina vain astetta rankemmin, kunnes pysähdymme kuuntelemaan niitä. Joskus tunteet alkavat oireilla jopa fyysisinä vaivoina. Tunteet eivät siis ole turhia, vaan kertovat meille hyvinkin selkeästi sen, mitä sisimmässämme kaipaamme tai jäämme vaille. Siksi ne ovat avainasemassa onnellisen elämän löytämisessä. Keräsimme muutaman asian, joita pohtimalla pääset alkuun oman onnellisuutesi tutkimusmatkaan.

PYSÄHDY JA KUULOSTELE ITSEÄSI

Aivan ensimmäiseksi on tärkeää pysähtyä. Varmista, että pystyt pohtimaan asioita rauhallisessa tilassa ja tilanteessa. Meluisa ympäristö, jossa häiriötekijöitä on paljon, on omiaan sekoittamaan omat ajatukset muun maailman odotusten kanssa. Muista, että kaikkeen ei tarvitse löytää vastausta heti, eikä onnellisuutta voi suorittaa. Etene siis omaan tahtiisi, itseäsi kuunnellen.

Ota mukava asento ja sulje silmät. Kuulostele hetki itseäsi. Miltä kehossa tuntuu: kolottaako, kiristääkö, jännittääkö? Entä mielessä: hyppivätkö ajatukset aiheesta toiseen vai onko mielen päällä jokin tietty asia? Rehellisyys itseä kohtaan ja omien ajatusten hyväksyminen on tärkeää onnellisuuden löytämisessä. Kun olet itsellesi rehellinen omista tunteistasi, pystyt työstämään niitä niin, että saavutat lopulta onnellisemman olotilan.

KÄÄNNÄ KATSE IHMISSUHTEISIIN

Vaikka kaikki olisi ihmissuhteissa ulkoisesti hyvin, voi sisällä tuntua silti väärältä. Tämän vuoksi on tärkeää tarkastella säännöllisesti omia ihmissuhteita. Millainen olosi on toisen ihmisen seurassa: viekö vai antaako henkilö energiaa? Tuoko henkilö esiin parhaat vai huonoimmat puolesi? Onko teillä molemmilla tilaa kasvaa suhteessa? Voitko olla oma itsesi henkilön seurassa vai yritätkö olla jotain, jota toinen sinulta odottaa? Pidätkö kyseisen ihmisen elämässäsi halusta vai pelosta? Nämä kaikki antavat vihjeitä siitä, edistääkö kyseinen henkilö onnellisuuttasi vai onko hän peräti esteenä sille.

Ihmissuhteet nostavat usein meissä esiin uskomuksia esimerkiksi hylkäämisestä tai siitä, ettei meitä voisi rakastaa. Ennen kuin päätät ihmissuhteita, jotka herättävät negatiivisia ajatuksia, pohdi johtuvatko ajatukset omista peloistasi. Jos johtuvat, niille on ehkä mahdollista tehdä jotain ja luoda ihmissuhteesta aiempaa vahvempi ja avoimempi. Jos kyse on kuitenkin siitä, ettei toinen ihminen vain sovi elämääsi tai tuo pelkkää pahaa oloa, voi olla parempi päästää tällaisesta suhteesta irti. On todettu, että ihmiset, joilla on hyvät ja toimivat ihmissuhteet, ovat onnellisempia ja elävät pidempään. Ympäröi siis itsesi ihmisillä, jotka tukevat onnellisuuttasi.

 

Oisa - Hyvinvointi - Oletko onnellinen

 

NAUTITKO PIENISTÄ ASIOISTA?

Kenenkään elämä ei ole jatkuvaa juhlaa tai suuria mullistuksia ja hyvä niin – sitkeinkin tyyppi väsähtää jossain vaiheessa, jos elämässä tapahtuu liikaa. Suurin osa elämästä on tavallista arkea, jossa ei näennäisesti tapahdu mitään. Onnellinen ihminen osaa nauttia arjen pienistä asioista. Tutkimusten mukaan kiitollisuus elämän pienistä asioista on yksi isoista tekijöistä onnellisessa ja tyytyväisessä elämässä.

Olemalla onnellisia tämän hetken pienistä asioista, vähennämme jatkuvaa sitku-ajattelua. Osaamme olla onnellisempia juuri nyt, kun onnellisuuden mittari ei ole jossain määrittelemättömässä tulevaisuudessa. Muistatko nauttia siitä, kun vihdoin elät todeksi niitä sitku-päiviä, joista olet vuosia haaveillut? Liian usein meillä on mielessä jo seuraava etappi ennen kuin edellinen on saatu päätökseen.

OLETKO ONNELLINEN MUIDEN PUOLESTA?

Jos olet itse onnellinen, tahdot aidosti muidenkin olevan. Tutkimusten mukaan ystävällisyys ja positiivisuus toisia ihmisiä kohtaan lisäävät myös omaa onnellisuutta. Kehutko kavereita vai kyräiletkö kateellisena? Oma onnellisuus ja sen myötä suhtautuminen muihin punnitaan etenkin tilanteissa, joissa muut ihmiset onnistuvat. On helppoa olla toisen ystävä ja pönkittää omaa egoa, kun toisella menee huonosti, mutta kuinka suhtaudut, kun toinen onnistuu? Entä jos onnistumisen kohde on jokin sellainen asia, jonka sinäkin haluaisit elämääsi?

Onnelliset ihmiset ovat aidosti mukana muiden riemussa, vaikka kaikki ei olisikaan omassa elämässä täydellisesti. Onnellinen ihminen näkee oman mahdollisuutensa kehittyä ja saavuttaa haluamiaan asioita, eikä koe niin suurta tarvetta olla kateellinen.

PYSYTKÖ POSITIIVISENA?

Yksi onnellisia ihmisiä yhdistävä tekijä on positiivinen elämänasenne. Voi olla hyvin vaikeaa elää täysipainoista ja onnellista elämää, jos sisäinen puheesi on pääasiassa negatiivista. Tällöin sabotoit itse omia mahdollisuuksiasi onneen. Positiivisella elämänasenteella on huomattu olevan myös fyysisiä vaikutuksia, sillä se vahvistaa sydäntä ja parantaa vastustuskykyä. On helpompi olla onnellinen, kun näkee asioiden positiiviset puolet ja pystyy keskittymään niihin. Tämä ei tarkoita negatiivisten asioiden sivuuttamista, vaan yleistä asennetta, jonka otat elämään – hyvinä ja pahoina hetkinä.

Pahimmassakin elämäntilanteessa on mahdollista kaivaa itsestään positiivinen asenne esiin. Se ei tarkoita välttämättä ylipirteää duracell-pupua, vaan joskus vain sitä, että päättää selvitä siitä, mitä on juuri kokenut. Se tarkoittaa luottoa tulevaisuuteen kaikista pimeimmässäkin pudotuksessa.

 

Oisa - Hyvinvointi - Oletko onnellinen

 

ÄLÄ UNTA NÄE – VAI NÄETKÖ?

Yksi parhaista merkeistä, jonka voimme keholtamme saada onnellisuuteen liittyen, on unettomuus. Onnellinen ja elämäänsä tyytyväinen ihminen harvemmin valvoo murehtien tai tahtomattaan, vaikka niinkin joskus käy. Yleensä taustalla on kuitenkin jonkinlainen stressi, jota mielemme ja kehomme käsittelee. Aina tuo stressin aiheuttaja ei ole kovin selkeä, joten joskus vaaditaan paljonkin itsetutkiskelua ennen kuin syy lopulta löytyy. Jos siis nukkumatti antaa säännöllisesti odotuttaa itseään tai yöt menevät pyöriessä unta odotellessa, voi olla syytä pysähtyä ja miettiä, mikä voisi olla syynä.

TEETKÖ JOTAIN, MITÄ RAKASTAT?

Nykyään maailma on täynnä ihmisiä, jotka pyrkivät luomaan uran rakastamastaan asiasta. Vaikka et tavoittelisi työtä rakastamasi asian parissa, on silti tärkeää mahduttaa sitä riittävästi omaan elämään. Kaikilla meillä on asioita, joiden tekemisestä saamme virtaa ja jotka saavat meidät tuntemaan olomme hyväksi. Toisille käsillä tekeminen on kuin terapiaa, toisille taas rankka hikitreeni tai laskuvarjohyppy antaa tunteen, että on elossa.

Mitkä ovat asioita, joita sinä rakastat tehdä? Onko niitä riittävästi elämässäsi tällä hetkellä? Työksi omaa intohimoa ei ole pakko muuttaa, mutta harrastuksena sen olisi tärkeää pysyä elämässä. On vaikeaa olla onnellinen, jos elämässä ei saa tehdä asioita, joista pitää. Pyri siis raivaamaan kalenteristasi tilaa sille, että teet päivittäin edes pienen hetken jotain, jota rakastat.

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.