a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - vinkit neulominen

Neulominen – helpot vinkit aloittelijalle

Neulominen aiheuttaa monelle ajatuksena puistatusta: mieleen tulvivat muistot koulun käsityötunnilta, jossa villasukan kantapäitä ja lapasten peukaloita äherrettiin itku kurkussa, eikä hommasta meinannut tulla mitään. Todistuksen keskiarvo ja vähintään puoli elämää oli kiinni siitä, putoaako silmukka tai osuvatko palmikon nostot kohdilleen. Nuoruuden traumoista on kuitenkin mahdollista päästä yli, ja luoda neulomisesta aikuisiällä hauska harrastus.

Sen lisäksi, että neulominen on hauskaa ja antaa mahdollisuuden olla luova, on sillä yllättävän paljon terveyshyöytyjä. Neulomisen on todettu lievittävän stressiä ja rentouttavan, parantavan motoriikkaa ja pitävän aivot terävinä sekä estävän nivelreumaa ja jännetulehduksia. Joidenkin lähteiden mukaan neulominen myös edistää oppimista ja parantaa muistia. Moni on verrannut neulomista mindfullnessiin, sillä molemmissa lajeissa mieli hiipii meditatiiviseen tilaan.

 

Oisa - neulominen vinkit

 

Kysyimme Lankamaailman Katariina Tiaiselta, kuinka aloittelija pääsee neulomisessa vauhtiin ja mitä asioita neulomisen aloittamisessa täytyy huomioida. Katariina neuvoo aluksi panostamaan kunnollisiin välineisiin: langan lisäksi neulomiseen tarvitaan juuri kyseiseen lankaan sopiva puikko. Esimerkkeinä Katariina mainitsee aloeverasukkalangan, joka tarvitsee tahmeammat puikot liukkautensa vuoksi. Koivuiset tai bambuiset puikot sopivat tähän tarkoitukseen hyvin. Jos puolestaan valitset langaksi ohuen silkkimohairin, tulee sen kaveriksi hankkia luistavat pitsipuikot.

Muita tärkeitä tarvikkeita aloittelevalle neulojalle ovat silmukkamerkit, kerroslaskuri, puikkomitta, sakset, ompeluneulat sekä mittanauha. Kaikkia tarvikkeita ei tarvitse kuitenkaan kaikkiin projekteihin, minkä vuoksi aloittelijan kannattaakin kysyä rohkeasti neuvoa juuri oman neuleprojektinsa kannalta olennaisiin tarvikkeisiin. Katariina suosittelee aloittelijan ensimmäiseksi työksi esimerkiksi paksulla langalla neulottua huivia. Kun työ etenee nopeasti, kasvaa into tehdä lisää! Toinen hyvä aloittelijan malli ovat ne kouluajoiltakin tutut villasukat. Sukat kannattaa tehdä paksusta langasta, jolloin hahmottaa selkeästi sukan tekemisen eri vaiheet. Katariina korostaa kaikissa neuletöissä puikkojen valinnan tärkeyttä: kun lanka ja puikot täydentävät toisiaan, tulee työstä siisti ja ohjeiden mittasuhteet pitävät paremmin paikkansa.

Allergiat, yliherkkyydet ja periaatteelliset syyt pitävät monet nykypäivänä tarkkana lankojen sisältämistä materiaaleista ja värjäysmenetelmistä. Katariinan mukaan markkinoilla on tarjolla ekologisia lankavaihtoehtoja, joiden tuotannossa on huomioita ympäristöystävällisyys ja sosiaalinen vastuu. Myös puikkojen valmistuksessa kiinnitetään nykyään enemmän huomiota esimerkiksi allergioihin, ja suurin osa uusista puikoista valmistetaankin nikkelivapaasta materiaalista.

Moni aloittaa neulomisharrastuksen innoissaan, mutta homma jää usein puolitiehen, ja puolivalmiita neuletöitä kertyy kaapinperälle. Katariinan mukaan yksi suurimmista kompastuskivistä aloittelevilla neulojilla on ohjeenlukutaito sekä lyhenteet mallien ohjeissa. Tämä vaatii aloittelijalta hieman harjoitusta, mutta vinkkejä voi etsiä esimerkiksi YouTube-tutoriaaleista. Nykyään on myös monia neulomisaiheisia Facebook-ryhmiä, joista voi kysellä apua. Katariina muistuttaa, että neuletarvikkeita myyvissä liikkeissä yleensä autetaan mieluusti aloittelevaa neulojaa ongelmakohdissa.

 

Oisa - neulominen vinkit

 

Katariinan vinkit aloittelevalle neulojalle:

  1. Aloita helpolla ohjeella ja paksulla langalla.
  2. Älä lannistu vaikka työ ei valmistuisi.
  3. Älä suorita, vaan nauti joka minuutista!

Talven ja tulevan kevään trendiksi Katariina kertoo mohair-langan, silkkimohairin ja paksun pörröiset alpakkamerinovillalangat. Näistä langoista neulot taatusti jotain ihanaa, lämmintä ja pehmeää – eikun puikot heilumaan!

 


 

Lankamaailma - Oisa

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.