a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Värikäs arki - Vaikean asian puheeksiottaminen

Näin otat vaikean asian puheeksi helpommin

Kumppanin käytöstavat ja mauttomat jutut ärsyttävät, muttet millään haluaisi saada nipottajapuolison leimaa. Vällyjenkin välissä on meno kaukana kuumasta, kun kommunikaatio ei pelaa, mutta miksi niistä asioista pitäisi niin kauheasti muutenkaan jauhaa. Anoppisi änkeää joka tuutista lapsenne kasvatuskeskusteluihin, ja töissä pitäisi pomon kanssa ottaa puheeksi sinua toistuvasti häiritsevät työyhteisön epäkohdat. Jänistät kuitenkin aina, kun keskusteluille olisi sopiva sauma. Kiusallisten ja vaikeiden asioiden ottaminen puheeksi ei ole koskaan mukava tehtävä. Tässä muutamia vinkkejä, joilla selviät tilanteesta hiukan helpommin.

VÄLTÄ HILJAISUUTTA

Tutkimusten mukaan vain neljä sekuntia kiusallista hiljaisuutta aiheuttaa meissä ahdistuksen tunteita. Mitä ahdistuneemmaksi ja kiusaantuneemmaksi tunnet olosi, sitä enemmän pää lyö tyhjää ja sitä vaikeampi asiasta keskusteleminen on. Kiusallisen hiljaisuuden välttäminen onnistuu esimerkiksi miettimällä etukäteen, kuinka aiot esittää asiasi. Kun keskusteluun on valmistautunut miettimällä, mitä aikoo sanoa ja miten, saa oman näkökannan tuotua selkeästi esiin ilman turhaa kiusallista hiljaisuutta.

VALITSE RAUHALLINEN TILA

Älä käy vaikeita keskusteluja ohimennen kahvitauolla tai keskellä kiireisintä arkea. Valitse sen sijaan tila, jossa saatte olla rauhassa ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä. Valitse myös hetki niin, että vältytte mahdollisilta keskeytyksiltä. Jos joku ottaa sinun kanssasi puheeksi vaikean asian kesken kiireisen tai hankalan tilanteen, ehdota, että siirrätte keskustelun rauhallisempaan paikkaan ja aikaan.

 

Oisa - Värikäs arki - Vaikean asian puheeksiottaminen

 

ISTU ALAS

Istuminen mukavasti voi tuoda rentoutta muutoin haastavaan tilanteeseen. Jos istuminen tuntuu epämukavalta, varmista ainakin se, että olette keskustelukumppanisi kanssa molemmat samalla tasolla. Jos pysyt seisaalla, kun toinen istuu, luot herkästi dominoivan mielikuvan, ja koko keskustelu joutuu alusta saakka väärille raiteille. Varmista siis, että käytte keskustelun tasavertaisella tasolla.

ALOITA VAROVASTI

Vaikka tarkoitus on saada vaikea asia sanottua toiselle ymmärrettävästi, ei silti tarvitse olla ilkeä tai loukkaava. Pieni varoitus tai pehmennys ennen varsinaisen asian sanomista voi olla joskus paikallaan. Sen sijaan, että täräyttäisit asian suoraan toisen kasvoille, voit esimerkiksi aloittaa kertomalla, että se, mitä tulet sanomaan, ei välttämättä tunnu toisesta mukavalta. Muista kertoa, ettet tahdo ilkeyttäsi ottaa asiaa puheeksi, vaan tahdot käydä sen läpi, koska se harmittaa, loukkaa tai vaivaa sinua.

TUNNUSTA EPÄMUKAVUUTESI

Kiusaantuneen olon tai epämukavuuden peitteleminen voi antaa sinusta epäilyttävän mielikuvan toiselle. Keskustelukumppanisi huomaa taatusti, jos näpertelet kiusaantuneena sormiasi, välttelet katsekontaktia tai naputat hermostuneesti pöytää. Jos huomaat fyysisiä jännityksen oireita, voit suoraan tunnustaa toiselle, että sinua jännittää ja hermostuttaa ottaa asia puheeksi.

 

Oisa - Värikäs arki - Vaikean asian puheeksiottaminen

 

OLE KOHTELIAS, MUTTA TIUKKA

Vaikka on tärkeää olla kohtelias, eikä loukata toista turhaan, ei omia sanoja saa pehmentää niin paljon, että varsinainen viesti hukkuu matkalla. Keskustelusta ei ole mitään hyötyä kummallekaan osapuolelle, jos sen pointti ei tule selväksi. Jos esimerkiksi koet jääväsi parisuhteessa jatkuvasti vaille huomiota ja etääntyneesi kumppanistasi, et voi pehmentää asiaa niin, että kerrot olevasi todella tyytyväinen suhteenne tilaan, mutta kaipaisit vain vähän jotain extraa. Tällöin kumppanisi ei ymmärrä, kuinka vakavasta tilasta on kyse. Samoin, jos koet töissä kiusaamista tai vähättelyä, on sanottava selkeästi, mistä kenkä puristaa, eikä vähäteltävä omaa tukalaa tilannetta. Jos et kommunikoi olostasi selkeästi, jää toiselle hämmentynyt olo koko keskustelusta. Pitäydy faktoissa ja pidä keskustelu lyhyenä.

OLE LÄSNÄ JA KUUNTELE

Anna keskustelukumppanillesi tilaisuus käydä hetki mielessään läpi sitä, mitä juuri kerroit hänelle. Kuuntele sen jälkeen, mitä hänellä sanottavaa, ja ole aidosti läsnä.  Usein toisella on hyvin erilainen näkökulma asiaan – hän on saattanut kokea tilanteen aivan eri tavalla. Joskus toinen taas ymmärtää sanasi väärin, mikä johtaa helposti lisäkonflikteihin. Kuuntelemalla ja kommunikoimalla voitte käydä läpi mahdolliset väärinkäsitykset saman tien, eivätkä ne lähde turhaan kasvamaan kummankaan päässä.

Valmistaudu siihen, että sanasi voivat aiheuttaa keskustelukumppanissasi voimakkaita tunteita: kiukkua, häpeää, surua, pelkoa tai vihaa. Ole valmis auttamaan toista prosessoimaan kyseisiä tunteita, mikäli tämä sitä tarvitsee. Muista kuitenkin, että sinä et ole vastuussa toisen tunteista, vaan ne ovat hänen omiaan.

TEE KESKUSTELULLE SELKEÄ PÄÄTÖS

Vaikeat keskustelut yleensä päättyvät yhtä kiusallisesti, kuin alkoivatkin. Usein mieleemme jää kytemään epätietoisuus siitä, onko keskustelu todella ohi ja mitä tulee tapahtumaan seuraavaksi. Jos aiot jatkaa keskustelua aiheesta vielä myöhemmin, tuo asia ilmi jo tässä vaiheessa. Kerro selkeästi myös se, jos oletat, että keskustelukumppanisi ryhtyy toimenpiteisiin keskustelun aiheen suhteen. Päätä sitten keskustelu kertomalla, että tässä oli kaikki, mistä halusit tänään puhua, ja että mikäli toiselle herää ajatuksia tai kysymyksiä aiheeseen liittyen, jatkat mielelläsi keskustelua myöhemmin.

 


 

Vapaasti käännetty ja muokattu artikkelista: 8 Brilliant Ways to Make an Awkward Conversation More Comfortable

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.