a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Hyvinvointi - Osaatko sanoa EI

Näin opit sanomaan EI

Huomaatko suostuvasi usein asioihin, vaikket oikeastaan haluaisi? Tuntuuko siltä, että kieltäytyminen ja sen myötä pettymyksen tuottaminen toiselle on maailmanloppu? Vaikka asioista kieltäytyminen on osa jokapäiväistä elämää, yllättävän moni meistä tuntee syyllisyyttä sanoessaan ei. Toiset eivät pysty siihen lainkaan ja ajautuvat polttamaan itsensä loppuun suostuessaan aina kaikkeen. Jos teet jatkuvasti asioita, joita et aidosti halua, huomaat sen vaikuttavan väkisinkin mielentilaasi: keräät turhautumista ja kiukkua, jotka syövät sinut hiljalleen sisältä. Kieltäytymisen ei tarvitse olla kamalaa, kun muistaa muutaman tärkeän asian.

ÄLÄ PYYDÄ ANTEEKSI

Sinulla on täysi oikeus sanoa ei, oli tilanne mikä tahansa. Kenelläkään ei ole oikeutta syyllistää tai pakottaa sinua myöntymään. Liiallinen anteeksipyytely kieltäytymisestä antaa toiselle pelivaraa tulkita, että vastauksesi on yhä neuvotelavissa. Jos todella tahdot sanoa ei, kerro se kohteliaasti, lyhyesti ja tarvittaessa tiukasti. Muista, ettei sinun tarvitse myöskään perustella päätöstäsi, vaikka toinen tivaisikin, mikset voi tai halua suostua. Sinulla on oikeus sanoa ei perustelematta ja pyytämättä anteeksi.

OTA AIKALISÄ

Jos huomaat suostuvasi kaikkeen miettimättä asioita loppuun, pyydä seuraavan kerran kysyjää antamaan sinulle hetki aikaa miettiä asiaa. Punnitse sen jälkeen suostumisen plussat ja miinukset. Voit halutessasi kirjoittaa ne ylös paperille, jos se helpottaa päätöksentekoa. Voit varmemmin vastata omaan tilanteeseesi sopivalla tavalla, kun olet käynyt suostumisen seuraukset läpi. Mikäli tahdot suostua, mutta tiedät ajan tai muun resurssin olevan rajallinen, ehdota kompromissia. Älä kuitenkaan viivyttele, jos tiedät varmasti kieltäytyväsi. Mitä kauemmin odotat, sitä suuremmaksi kynnys kieltäytyä nousee.

 

Oisa - Hyvinvointi - Osaatko sanoa EI

 

PIDÄ ASIAT ASIOINA

Usein reagoimme kieltäytymiseen tunneperäisesti: koemme, että meidät on torjuttu. Asiahan ei ole näin, ellei kyseessä ole esimerkiksi yritys lähentyä toisen ihmisen kanssa tai jokin muu suoraan meihin ihmisenä kohdistuva kieltäytyminen. Useimmiten kieltäytyminen liittyy asioihin, kuten siihen, että joku pyytää meitä tekemään jotakin. Tällaisissa asioissa kieltäytyminen ei liity meihin ihmisenä, vaan siihen, että kieltäytyjä ei yksinkertaisesti ehdi tai halua tehdä toivottua asiaa. Osaat helpommin kieltäytyä ilman syyllisyyttä sekä ottaa muiden kieltäytymiset paremmin vastaan, kun muistat, että asiat ovat asioita, eikä niihin tarvitse suhtautua suurella tunteella.

OLE USKOLLINEN ITSELLESI

Mikään ei aja meitä loppuun yhtä nopeasti, kuin se, että toimimme itseämme ja arvojamme vastaan. Mieti siis aina päätöksesi sen mukaan, että voit seistä sen takana ja olla itsellesi uskollinen. Tutustu itseesi ja muista, että meillä jokaisella on omat arvomme, periaatteemme ja suunnitelmamme. Kunnioita siis muidenkin oikeutta kieltäytyä, mikäli toiveesi tai pyyntösi ei sovi heille.

KERRO ASIASI SELKEÄSTI

Joskus kiertelemme ja kaartelemme toivoen, että toinen ymmärtäisi, ettemme oikeastaan halua suostua. Tällaisella käytöksellä jätämme kuitenkin tilaa neuvottelulla, jota jotkut ihmiset käyttävät häikäilemättä hyväkseen. Jos et halua tehdä jotain, kerro se selkeästi ja jämäkästi. Suora ilmaisu on paras, sillä se ei jätä mitään arvailujen varaan. Suoraan puhuminen ei tarkoita sitä, että pitäisi olla epäkohtelias tai töykeä. Voit kieltäytyä asiallisesti, mutta suorasti: ei kiitos.

Toisinaan eteemme sattuu ihmisiä, jotka eivät ota vastaustasi todesta. Voi olla, että heille täytyy vääntää asia rautalangasta, joten älä pelkää tehdä selväksi, että olet tosissasi. Kerro heille, ettei asia ole neuvoteltavissa. Se, että joku on sinnikäs suostuttelija, ei tarkoita, että asiaan pitäisi suostua. Jos toinen ei kerta kaikkiaan ymmärrä, voit muistuttaa vielä kerran, että kieltäydyit ja poistua tilanteesta.

LUOTA INTUITIOOSI

Intuitiomme on harvinaisen usein oikeassa, joten luota siihen. Jos jokin asia herättää epäilystä tai epämiellyttävää oloa, älä suostu – ainakaan tutkimatta asiaa ensin tarkemmin. Muista myös se, että vaikka joskus olisit sanonut johonkin kyllä, voit aina muuttaa mieltäsi. Sinun ei aina tarvitse olla mukava tai miellyttää kaikkia.

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.