
Näin löydät omat arvosi elämässä
Vaikka arvoista ja niiden mukaan toimimisesta puhutaan paljon niin työelämässä kuin harrastustoiminnassakin, harva meistä on pysähtynyt kunnolla miettimään ja kirkastamaan omia elämänarvojaan. Meillä jokaisella on nimittäin tiettyjä arvoja, vaikka emme niitä tietoisesti tunnistaisikaan. Arvot ovat keskeinen osa sitä, millaisia olemme ja millaisiksi haluamme tulla.
Arvojen tulisi määrittää se, mitkä asiat asetamme elämässämme prioriteeteiksi. Ne eivät ole saavutettavia asioita tai tavoitteita, vaan enemmänkin suuntaviivoja – asioita ja ominaisuuksia, joista meille tulee hyvä mieli. Henkilökohtaisia arvoja ei voida antaa ihmiselle ulkopuolelta, vaan ne muodostuvat meidän jokaisen sisällä. On tärkeää tunnistaa juuri omat arvot ja olla niistä rehellinen itselleen, jotta voi elää mahdollisimman täysipainoista elämää.
Moni kärsii pahasta olosta elämän eri osa-alueilla, muttei osaa nimetä, mistä olo johtuu. Usein tuo selittämätön olo juontaa juurensa siihen, että toimii ja elää omia arvojaan vastaan. Niin voi tehdä aikansa, mutta jossain vaiheessa mieli alkaa laittaa hanttiin. Elämään tulee helppouden tunne, kun sen muokkaa täsmäämään oman arvomaailman kanssa. Myös päätöksenteko helpottuu, ja on helpompi hengittää.
MUISTELE MENNEITÄ JA TARKASTELE TÄTÄ HETKEÄ
Paras tapa lähteä kirkastamaan omaa arvomaailmaa on suunnata katse hetkeksi menneisyyteen. On tärkeää tunnistaa, millaiset tilanteet herättivät positiivisia tuntemuksia. Voit käydä läpi seuraavat kysymykset henkilökohtaisen elämän, työn tai muun haluamasi elämän osa-alueen kautta.
- Milloin olet ollut onnellisimmillasi? Mitä teit? Millainen tilanne oli? Kenen seurassa olit?
- Milloin olet ollut ylpeä itsestäsi? Missä onnistuit? Oliko joku jakamassa onnistumisen kanssasi? Mitkä asiat johtivat onnistumiseen?
- Milloin olet ollut tyytyväisimmilläsi? Minkä tarpeen koit saaneesi tyydytetyksi? Miksi juuri tämä tapahtuma muistuu mieleesi? Millainen merkitys tapahtumalla oli elämääsi?
- Milloin koit, että olit täysin oma itsesi? Millainen tilanne oli? Oliko seurassasi muita?
- Mitä asiaa kadut elämässäsi eniten?
Voit myös miettiä asiaa seuraavien kysymysten kautta:
- Millaisissa ympäristöissä inspiroidut ja viihdyt?
- Jos saisit päättää yhden asian, jota et enää koskaan tekisi, mikä se olisi?
- Millaisia piirteitä arvostat itsessäsi?
- Kuinka vietät aikasi? Mitä teet? Kenen kanssa viihdyt?
MÄÄRITÄ TÄRKEIMMÄT ARVOSI
Kun olet saanut edellisen tehtävän tehtyä, tarkastele mieleen nousseita muistoja. Löytyykö niistä jotain yhtenäisiä teemoja? Nouseeko esiin tiettyjä asioita tai ominaisuuksia, jotka ovat olleet läsnä sinulle tärkeissä hetkissä? Kirjaa sitten ylös kymmenen asiaa, joita arvostat elämässä.
Pohdi kirjoittamiasi kymmentä arvoa ja viivaa viisi niistä yli. Tämä ei tarkoita, ettet arvostaisi noita asioita, vaan valitset listalta ne viisi asiaa, piirrettä tai ominaisuutta, joita arvostat elämässä kaikkein eniten. Rajaa sitten lista vielä kertaalleen niin, että jäljelle jää kolme arvoa. Tarkastele valitsemiasi kolmea arvoa seuraavien kysymysten avulla:
- Tuleeko arvoista sinulle hyvä mieli?
- Oletko ylpeä valitsemistasi arvoista?
- Voisitko kertoa avoimesti arvosi ihmiselle, jonka mielipide on sinulle tärkeä?
- Ovatko arvot sellaisia, että voit seistä niiden takana, vaikka ne asettaisivat sinut altavastaajan asemaan?
Tarkastele arvoja myös näiden kysymysten avulla:
- Ovatko arvot todella sinun omiasi vai sellaisia, joita oletat, että sinulla pitäisi olla?
- Näkyvätkö arvot elämässäsi ja toiminnassasi?
Omien arvojen mukaan toimiminen ei aina ole helppoa ja voi ajoittain aiheuttaa konflikteja muiden kanssa. Elämä on kuitenkin pidemmällä aikavälillä onnellisempaa, kun sitä elää oman arvomaailman mukaan. Jos arvojen pohtiminen tyhjästä tuntuu hankalalta, netistä löytyy paljon erilaisia testejä, joilla voit lähteä tunnistamaan omia arvojasi.
Muista, että omat arvot voivat ja saavat muuttua elämän aikana. Se, mikä sinulle nyt on tärkeintä elämässä, ei ole sitä enää välttämättä kymmenen vuoden päästä. Siksi on tärkeää pysähtyä ja tarkistaa säännöllisesti, että oma elämä vastaa sen hetkistä arvomaailmaa. Tarvittaessa on aina mahdollista muuttaa suuntaa ja korjata kurssia kohti elämää, joka vastaa omia arvoja paremmin.