
Näin löydät oman liikuntalajisi
Takkuaako liikunnan aloitus tai treenitavoitteissa pysyminen? Eikö tämän hetken hittijumppa tunnu yhtään omalta jutulta? Moni lähtee treenaamaan miettimättä sen kummemmin, mikä liikuntalaji olisi itselle kaikista mukavin ja luontevin harrastaa. Salilla nostellaan painoja ilme kireänä, ja vaikealla koreografialla höystetty steppijumppa saa vain apealle mielelle. Lenkille lähdetään, vaikka jo parinsadan metrin päästä tuntuu, että laji on tylsin maailmassa, eikä joogassa maltettaisi millään pysyä paikoillaan ja keskittyä tekemään asanat rauhassa. Oletko koskaan miettinyt, mikä on sinulle paras tapa liikkua?
MISSÄ JA MILLOIN HALUAN LIIKKUA?
Omaa liikuntalajia voi lähteä miettimään aluksi vaikkapa käytännön kautta: mihin aikaan viikosta liikunnalle olisi helpoin raivata kalenterista tilaa? Haluatko treenata kuntosalilla, tehdä kotijumppaa arjen lomassa vai lähteä pinkomaan pururadalle? Liikkumaan lähteminen on motivoivampaa, kun teet sen ympäristössä, jossa viihdyt. Entä oletko täynnä treenivirtaa heti herättyäsi vai toimisiko sinulle paremmin tehokkaat iltajumpat töiden jälkeen? Kiireen keskellä liikunta on monille arjen asioista se, josta joustetaan. Treeniaikojen miettiminen omaan elämäntilanteeseen sopiviksi on tärkeää, sillä silloin niistä luistaa harvemmin.
Paikan ja ajan lisäksi kannattaa miettiä, pitääkö enemmän yksin vai ryhmässä liikkumisesta. Toisille parasta liikuntaa on se, kun saa laittaa kuulokkeet korville ja uppoutua treenin ajaksi omaan maailmaan. Toiset taas pitävät liikunnan sosiaalisesta puolesta ja hakeutuvat mieluummin tilanteisiin, joissa on mahdollisuus liikkua yhdessä. Joillekin liikkumaan lähteminen on motivoivampaa, jos mukaan on värvätty ystävä tai kaksi. Mikä tapa sopii sinulle parhaiten? Ryhmäliikkujat voivat parhaassa tapauksessa löytää liikunnan parista uusia, samanhenkisiä ystäviä.
MITKÄ OVAT TAVOITTEENI LIIKUNNAN SUHTEEN?
Käytännön asioiden lisäksi liikuntalajin valintaan vaikuttavat tietysti myös omat tavoitteet liikunnan suhteen: haluatko kohottaa kuntoa, pudottaa painoa, kasvattaa lihaksia, parantaa terveyttä tai vain nauttia liikunnan tuomasta hyvästä olosta? On tärkeää miettiä tavoitteen lisäksi myös syitä sille, miksi kyseinen tavoite on itselle tärkeä. Tahdotko pidentää elinikää terveillä elämäntavoilla tai kohottaa kuntoa, jotta jaksaisit juosta unelmiesi maratonin? Mitä syvällisemmin ja tarkemmin pääset kiinni tavoitteidesi taustalla oleviin syihin, sitä todennäköisemmin motivoidut toteuttamaan tavoitteita pitkällä aikavälillä.
Mieti tavoitteiden lisäksi realistisesti sitä, kuinka paljon aikaa olet valmis käyttämään niiden saavuttamiseen. Oletko valmis treenaamaan tavoitteellisesti monta kertaa viikossa vai sopisiko tällä hetkellä paremmin kevyt liikuntahetki kerran viikossa? Ehditkö liikkua arkena vai keskittyykö treenaaminen viikonloppuihin? Osaat asettaa tavoitteesi realistisemmin, kun olet selvillä siitä, kuinka paljon aikaa haluat niihin käyttää. Unohda kuitenkin kaikki tai ei mitään -asenne, sillä vähäinenkin liikunta on parempi vaihtoehto kuin täysi liikkumattomuus.
MILLAISESTA LIIKUNNASTA PIDÄN?
Moni suuntaa jumppaan, salille tai lenkille, koska ajatellaan, että niin kuuluu tehdä. Totuus kuitenkin on, että jos liikuntalaji ei tunnu omalta, ei siihen tule sitouduttua täysillä. On turha kärsiä harrastaen liikuntaa, josta ei pidä, jos vaihtoehtona on saada viikon treenit tehtyä kuin huomaamatta, pitäen samalla hauskaa. Mitä enemmän pidät lajista, sen parempi.
Kun olet löytänyt oman liikuntalajisi, etsi ympärillesi samanhenkisiä liikkujia. Etenkin pitkällä tähtäimellä on tärkeää, että voimme motivoitua ja inspiroitua saman liikuntalajin harrastajista. On helpompi onnistua, kun ympäröi itsensä ihmisillä, jotka aidosti haluavat innostua liikkumaan kanssasi ja iloitsevat onnistumisistasi.