a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Värikäs arki - Järjestys

Näin lisäät helposti järjestystä elämääsi

Ihmetteletkö, kuinka jotkut ihmiset vaikuttavat olevan koko ajan tilanteen tasalla, pitäen asiat vaivattoman oloisesti järjestyksessä. Heiltä tulee vastaus asiaan kuin asiaan apteekin hyllyltä, ja he tietävät aina, mistä kadoksissa olleet tavarat löytyvät. Samalla pohdit itse, mihin hukkasit taas puhelimesi ja miksi sukkakoria joutuu kaivamaan ikuisuuden, jotta edes suunnilleen samaa paria olevat yksilöt löytyvät. Järjestelmällisetkään ihmiset eivät ole aina syntyjään järjestelmällisiä, vaan heille on muodostunut tapoja, jotka auttavat heitä pitämään asiat järjestyksessä. Nappaa tästä muutama vinkki testiin, mikäli kaipaat omaan elämääsi lisää järjestystä.

 

KIRJOITA ASIOITA MUISTIIN

Miksi turhaan rasittaisit päätäsi yrittämällä muistaa kaiken syntymäpäivistä kauppalistaan ja lasten harrastusmenoista päivän työtehtäviin? Kirjoita asioita ylös, jolloin muistat ne varmasti, etkä koko ajan joudu pohtimaan, montako asiaa olet jo ehtinyt unohtaa. Näin pystyt helpommin myös jaottelemaan tehtävät kiireisiin sekä niihin, jotka täytyy pitää mielessä, mutta eivät vaadi välittömiä toimenpiteitä. Tutkimusten mukaan asioiden kirjoittaminen luo aivoihimme vahvemman muistikuvan, joten itse asiassa muistat asioita paremmin, kun kirjoitat ne ensin ylös.

Voit kirjata asioita perinteisesti kynällä esimerkiksi muistivihkoon tai käyttää puhelimen muistilistasovellusta. Kirjoita ylös mahdollisimman paljon muistettavia asioita, jolloin mielestäsi vapautuu tilaa, eikä päässä pyöri vain määrittelemätön massa tekemättömiä töitä ja muistettavia asioita.

 

AIKATAULUTA JA ASETA AIKARAJOJA

Järjestelmälliset ihmiset eivät anna asioiden kasaantua liikaa, vaan tekevät aikatauluja päivä-, viikko- ja kuukausitasolla. He päättävät, mitä tekevät, milloin ja mihin mennessä pitää olla valmista. Tavoitteiden asettamisen lisäksi tärkeää on pitää itselleen asettamat aikataulut. Harjoitus tekee tässä mestarin, joten älä luovuta, vaikka aikataulut eivät heti osu kohdilleen. Monesti opimme kantapään kautta, millainen aikataulu on minkäkin tehtävän hoitamiseen itsellemme realistinen.

Helppo tapa aloittaa on kirjoittaa ylös, mitä haluaisit esimerkiksi vuoden aikana saavuttaa. Kun lopputavoite on selkeä, voit pilkkoa sen pienempiin välitavoitteisiin ja -tehtäviin sekä luoda aikataulun niiden toteuttamiselle. Ja sitten vain tuumasta toimeen! Muista jättää sopivasti tilaa rentoutumiselle ja palautumiselle – järjestelmällisyys ei nimittäin tarkoita sitä, että pitäisi suorittaa elämää.

 

Oisa - Värikäs arki - Järjestys

 

ÄLÄ VITKUTTELE

Mitä pidempään odotat jonkin asian aloittamista, sitä hankalammaksi sen tekeminen muodostuu päässäsi. Tee siis asiat pois alta mahdollisimman pian, äläkä jätä niitä roikkumaan. Jos kärsit kovemman luokan vitkuttelusta, lue tästä Oisan vinkit vitkuttelun vähentämiseen.

 

MIETI OMA PAIKKA KAIKELLE

Tällä hetkellä on trendikästä järjestää ja vähentää turhaa tavaraa erilaisin keinoin. Tässä on paljon positiivista, sillä kun säilytät vain sellaisia tavaroita, joita oikeasti käytät, ja mietit niille omat paikat, helpottuu arki huomattavasti. Kun tavaroilla on omat paikat, eivät ne lähde niin helposti seikkailemaan ympäri kotia, sillä ne tulee vietyä arjen tohinoissakin oikeille paikoilleen.

Vältä säilyttämästä ”sekatavaralaatikoita”, joihin kertyy kaikki se pikkusälä, jolle et keksi muuta paikkaa. Näillä laatikoilla on tapana kasvattaa sisältöään huomaamatta ja viedä näin turhaa tilaa. Huolehdi säännöllisesti, että säilytystilat ovat ojennuksessa, äläkä päästä kaaosta valloilleen. On helpompaa ja nopeampaa ennakoida, kuin tehdä suursiivous jälkeenpäin.

 

SÄILYTÄ VAIN TARPEELLINEN

Tämä liittyy vahvasti edelliseen kohtaan: säilytä vain sellaisia tavaroita, joita käytät tai jotka tuovat sinulle iloa. Kun kotisi ei tulvi turhaa tavaraa, on se huomattavasti helpompi pitää siistinä. Tavarat eivät kuitenkaan järjestä itseään, joten muista kuskata tavarat käytön jälkeen omille paikoilleen. Kaapissa pölyyntyvät turhat tavarat vain ärsyttävät ja vievät tilaa, joten käy ne läpi ja karsi turhat kierrätykseen.

Älä heitä käyttökelpoisia tavaroita roskiin, vaikka ne eivät enää olisi sinulle mieluisia. Mieti sen sijaan, kuinka voisit kierrättää tavarat niin, että niistä olisi iloa jollekin toiselle. Voit lahjoittaa tavaroita hyväntekeväisyyteen, myydä niitä somekirppiksellä tai kysellä tutuilta, olisiko näillä tarvetta. Toisen roska on yllättävän usein toisen aarre.

 

 

DELEGOI ASIOITA ETEENPÄIN

Usein keräämme itsellemme pitkän listan tehtäviä, joista osan voisimme delegoida helposti eteenpäin. Kun olet listannut kaikki mielessäsi pyörivät tehtävät ylös, voit helposti käydä listan läpi ja katsoa, oletko sinä ainoa ihminen, joka tehtävät voi hoitaa. Yhdenkin tehtävän delegoiminen voi helpottaa stressitaakkaa huomattavasti. Voit ottaa koko perheen mukaan viikkosiivoukseen tai antaa asiakaspalaverien sopimisen assistentillesi. Kun delegoit eteenpäin yleisiä tehtäviä, voit itse keskittyä tekemään sellaisia asioita, joita vain sinä voit hoitaa. Huomaat pian, että elämääsi syntyy tasapaino, kun kaikki asiat eivät kasaannu yksin sinulle.

 

PANOSTA JÄRJESTELMÄLLISYYTEEN

Järjestelmällisinkään ihminen ei pidä elämäänsä järjestyksessä, ellei panosta asiaan. Järjestelmällisyys vaatii säännöllisyyttä, pitkäjänteisyyttä ja itsekuria. Ei riitä, että luo puitteet onnistumiselle eli kirjoittaa listat ja miettii suunnitelmat, vaan täytyy myös tehdä itse työ tavoitteiden toteuttamiseen. Monella tämä onkin juuri se kompastuskivi, jonka vuoksi järjestelmällisemmän elämän tavoittelu jää puolitiehen. Älä kuitenkaan huoli, sillä jokainen meistä voi oppia järjestelmällisemmäksi, jos aidosti panostaa siihen. Alku voi olla hankalaa, mutta lopputulos palkitsee varmasti!

 

Vapaasti käännetty ja muokattu artikkelista: How to Organize Your Life: 10 Habits of Really Organized People

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.