
Näin lemmikki lisää hyvinvointiamme
Eläimiä hyödynnetään monipuolisesti niin palvelukoirina, viranomaiskäytössä kuin terapiassakin. Yhä useammalla meistä löytyy kotoa jonkinlainen lemmikki, oli se sitten hamsteri, koira, kissa, kultakala tai käärme. Lemmikkien vaikutuksesta hyvinvointiimme on paljon tutkimustietoa, ja on selvää, että lemmikeillä on positiivinen vaikutus sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiimme. Lemmikit tarjoavat rakkautta, kumppanuutta, iloa ja vauhtia elämäämme. Millaisia vaikutuksia lemmikeillä meihin lopulta on?
FYYSINEN TERVEYS
Iloisena vastassa oleva lemmikki tuo pitkän päivän jälkeen väistämättä hymyn huulille, mutta se saa aikaan kehossamme myös paljon muita reaktioita, joista emme aina ole täysin tietoisia. Lemmikin läsnäolo ja rapsuttelu madaltaa verenpainetta ja leposykettä. Rauhoittavaan vaikutukseen riittää toisinaan jo se, että lemmikki on omistajansa kanssa samassa huoneessa. Lemmikin rauhoittava vaikutus perustuu siihen, että lemmikin lähellä kehomme erittää oksitosiini-nimistä hyvän olon hormonia sekä endorfiineja, jotka myöskin edistävät hyvää oloa. Eläinten rapsuttelun ja läheisyyden on tutkittu jopa lievittävän kipua.
Etenkin koiranomistajat saavat lemmikkiensä kautta huimasti hyötyliikuntaa, mikä edesauttaa hyvää fyysistä vointia. Fyysinen aktiivisuus kohottaa kuntoa ja voi auttaa painonhallinnassa. Ulkona reippailu tekee kehon lisäksi hyvää myös mielelle. On tutkittu, että ihmiset, joilla on lemmikki, sairastavat yleisesti ottaen vähemmän ja heillä on parempi vastustuskyky verrattuna ihmisiin, joiden kotoa ei löydy lemmikkiä. Joidenkin tutkimusten mukaan lapset, joiden perheissä oli ensimmäisen elinvuoden aikana lemmikkejä, kärsivät vanhempina vähemmän allergioista verrattuna lapsiin, joiden kotona lemmikkejä ei ollut. Heillä oli myös vahvempi vastustuskyky ikätovereihinsa verrattuna.
HENKINEN HYVINVOINTI
Lemmikit voivat auttaa lapsia kehittämään lisää empatiakykyä, itsevarmuutta ja sosiaalisuutta. Etenkin ainoat lapset hyötyvät lemmikin kanssa puuhastelusta, jos arkea ei ole jakamassa sisaruksia. Lemmikki voi tarjota omistajalleen myös kumppanuutta, joka toisinaan jää ihmissuhteissa uupumaan. Lemmikki rakastaa omistajaansa ehdoitta, ja usein rakkaus omaa lemmikkiä kohtaan on omistajankin puoleltakin erittäin vahva.
Lemmikkien kanssa puuhastelu ja niiden helliminen laskee stressitasoja sekä lisää itsevarmuutta. Se auttaa unohtamaan päässä pyörivät negatiiviset ajatukset. Eläinten läheisyys on hyödyllistä erityisesti masennuksesta ja alakuloisuudesta kärsiville. Lemmikki hyväksyy sinut aidosti sellaisena, kuin olet, eikä osaa muuta kuin rakastaa sinua juuri sellaisena. Tämä on monelle ihmiselle hyvin voimaannuttavaa ja eheyttävää henkisesti.
SOSIAALINEN HYVINVOINTI
Tutkimusten mukaan nuoret aikuiset, joilla oli hyvä yhteys lemmikkinsä kanssa, kokivat vahvemman yhteyden ja yhteenkuuluvuden tunteen kumppaniaan kohtaan myös parisuhteissaan. Lemmikkien omistajat kokevat tutkimusten mukaan vähemmän yksinäisyyttä verrattuna ihmisiin, joilla lemmikkejä ei ole. Tämä perustuu lemmikin läsnäolon lisäksi siihen, että sosiaalisia suhteita syntyy luontaisesti esimerkiksi koiraa ulkoiluttaessa tai muissa lemmikkiin liittyvissä toimissa ja yhteisöissä.
Joskus on niin, että vaikka kuinka haluaisi oman karvaisen kaverin, ovat siihen esteenä elämäntilanne, allergia tai muu asia, jonka vuoksi lemmikin hankkiminen ei ole mahdollista. Onneksi nykyään eläinkontakteja voi saada montaa kautta, vaikkei kotoa omaa vipeltäjää löytyisikään. Esimerkiksi Kaveri- ja lukukoiratoiminta yleistyy hurjaa vauhtia, eikä mikään estä rapsuttelemasta koiria kävelyllä, jos vain niiden omistajalta saa luvan. Voit tarjoutua vapaaehtoiseksi paikalliseen kissataloon tai käydä tutustumassa lemmikkinäyttelyissä eri lajeihin. Jo muutaman minuutin hellittelyhetki voi tehdä ihmeitä!