a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Värikäs arki - Lasten riidat

Näin helpotat sisarusten välistä kateutta

Päivä on tuskin ehtinyt alkaa, kun ensimmäiset riidat jo kajahtavat ilmoille: tuo teki sitä ja tämä taas tätä. Yhdellä on puuroa hiuksissa ja se on kuulemma toisen vika. Suosikkinallen korva on irti – ihan taatusti tuo toinen teki sen. Otat yhden syliin ja toinen änkeää väkisin perässä, vetäisee muka vahingossa toista hiuksista. Huutoa, parkua ja jatkuvaa eripuraa. Kuulostaako tutulta?

Sisarusten väliset riidat, kateuspuuskat ja kiukuttelut ovat arkipäivää. Vaikka yritämme parhaamme mukaan pitää kodin rauhallisena, on väistämätöntä, että välillä räiskyy. Tässä muutamia vinkkejä, kuinka sisarusten välistä kateutta voi lieventää ja riitatilanteita ratkoa tasapuolisesti.

TEE SELKEÄT SÄÄNNÖT

Lapsen on helpompi toimia oikein, kun hänelle on kerrottu, millaista käytöstä häneltä odotetaan. Tee siis selkeät säännöt, kuinka kodissanne toimitaan. Säännöt kannattaa pitää mahdollisimman yksinkertaisina: ei satuttamista, ei huutamista, ei toisen tavaroihin koskemista ilman lupaa. Korosta, että fyysistä tai henkistä väkivaltaa ei hyväksytä keneltäkään perheessä.

VÄLITÄ KAIKISTA TASAPUOLISESTI

Sisarukset tappelevat usein vanhempien huomiosta, minkä vuoksi on tärkeää, että kaikki lapset kokevat olevansa rakastettuja tasapuolisesti juuri sellaisina, kuin ovat. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikki tämän tunteet ovat sallittuja, mutta niistä seuraavat teot eivät aina ole hyväksyttyjä.

Tunteiden tunnistamisen opettaminen on tärkeää, sillä lapsi ei aina itse ymmärrä, miksi reagoi johonkin asiaan kiukulla, lyömällä tai huutamalla. Saatamme esimerkiksi torua lasta, jos tämä haukkuu sisartaan. Sen sijaan, että lapsi saa torut siitä, ettei saa puhua tietyllä tavalla, on parempi kääntää keskustelu tunteisiin: ”Sinua taitaa nyt harmittaa siskosi aika paljon.”

Kun tunne on tunnistettu, käydään läpi, miksi sen purkaminen tietyillä tavoilla ei ole toivottavaa. Näin lapset oppivat tunnistamaan omia tunteitaan sen sijaan, että kohdistaisivat ne väärällä tavalla toisiin. Muista kehua lapsia, kun he ottavat toiset huomioon tai osoittavat empatiaa.

 

Oisa - Värikäs arki - Lasten riidat

 

OPETA TUNTEIDEN HALLITSEMISTA

Pieni lapsi ei osaa luonnostaan hallita tunteitaan, vaan aikuisen tehtävä on opettaa hänelle siihen työkaluja. Opeta lapselle erilaisia tapoja rauhoittaa itseään kiukun hetkellä. Jos kyseessä on kiistatilanne kahden lapsen kesken, voit ehdottaa arvontaa siitä, kuka saa leikkiä lelulla tai antaa ajastimen, jonka mukaan vuoroja vaihdetaan. Näin lapsi oppii, että asioita voi ratkaista muutenkin kuin suuttumalla, huutamalla ja kiukuttelemalla.

HUOMIO ERI IKÄTASOT

Usein nuoremmat lapset ottavat vanhemmista sisaruksistaan paljon mallia. Tiettyyn pisteeseen asti tämä voi olla jopa hyvä, sillä tutkimuksissa on havaittu, että nuorempien sisarusten sosiaaliset taidot kehittyvät nopeammin, kun he ottavat sisaruksistaan oppia. On kuitenkin tärkeää muistaa vetää raja tiettyihin asioihin. Otetaan esimerkiksi tilanne, jossa esikoululainen haluaisi pelata vanhemman sisaruksen videopeliä, mutta tiedät, ettei se ole hänelle sovelias. Sen sijaan, että vain kieltäisit häneltä pelaamisen, voit lähestyä asiaa positiivisen kautta etsimällä lapsen omaan ikätasoon sopivan pelin. Keskity siihen, mitä lapsi saa tehdä pelkän kieltämisen sijaan.

 

Oisa - Värikäs arki - Lasten riidat

 

ÄLÄ SYYTTELE

Etenkään nuoremmilla lapsilla ei välttämättä ole vielä riittäviä taitoja selvittää riitoja omin päin, vaan he tarvitsevat siihen aikuisen tukea. On opetettava kärsivällisesti uusia taitoja liittyen toisten kanssa vuorotteluun ja jakamiseen. Sorrumme helposti lasten riitatilanteessa syyttelemään: kuka aloitti ja kuka teki mitä? Syyllisen etsimisen sijaan tärkeämpää olisi miettiä, kuinka tilanne ratkaistaan. Jos riidan aiheena on ollut vaikkapa lelu, se voidaan ottaa hetkeksi pois kummaltakin, kunnes tilanne rauhoittuu. Kun ilmapiiri on hieman tasaantunut, voidaan asiasta vielä keskustella. Toki, jos näet lapsen esimerkiksi lyövän toista, on oikein puuttua asiaan heti torumalla, sillä tilanne ja syyllinen on selkeä.

Vaikka sisarusten välistä kateutta ja riitoja on hyvä pyrkiä omalla toiminnallaan hillitsemään, ei tunteita ole syytä kieltää lapsilta. Negatiiviset tunteet ja niiden terve käsittely opetellaan lapsena, mihin sisarusten kanssa käydyt riidat ovat tietyllä tapaa hyvää oppia. Ehkä jopa ennaltaehkäisyä tärkeämpää onkin se, kuinka riitatilanteet ratkaistaan ja miten ne käsitellään kotona. Parhaimmillaan lapsuuden riitapukareista kasvaa aikuisiän parhaat ystävät, kun negatiivisetkin tunteet opitaan hyväksymään ja käsittelemään.

 

Vapaasti käännetty ja muokattu artikkelista: Sibling Rivalry Solutions

 

 

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.