a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Värikäs arki - Vitkuttelu

Näillä vinkeillä eroon vitkuttelusta

Työpöydälläsi odottaa läjä todo-listoja, mutta yhtäkkiä huomaat, kuinka toimiston kukat tarvitsevat epätoivoisesti kastelua juuri nyt. Kotona pitäisi alkaa viikata pyykkejä kaappiin, mutta juuri sillä hetkellä löydätkin kesken jääneen käsityöprojektin ja päätät jatkaa sitä. Väännät koulutehtäviä viimeisenä iltana itku kurkussa, vaikka sinulla olisi ollut monta kuukautta aikaa tehdä ne rauhassa. Käytit kuitenkin koulutehtäviin tarkoitetun ajan somen selaamiseen ja muuhun mukavampaan. Tiedät, että tietyt asiat pitäisi saada tehtyä, mutta jostain syystä eteen tulee aina jotain mielenkiintoisempaa, kun olisi hyvä hetki hoitaa pakolliset asiat alta pois.

Vitkuttelulle on monta nimeä: jotkut kutsuvat sitä saamattomuudeksi, jotkut laiskuudeksi, mutta kyse on nimenomaan jonkin asian tekemisen tietoisesta tai tiedostamattomasta välttelystä. Yleensä vitkuttelu liittyy sellaisiin asioihin, jotka koemme tylsinä tai vaikeina. Mielemme keksii tällöin monia mukavampia tehtäviä, joita harhaudumme tekemään ikävältä tuntuvien asioiden sijasta. Kun nämä ikävät tehtävät sitten pyörivät mielessä, eikä niitä saa millään tehtyä, voi syntyä inhottavia ahdistuksen ja turhautumisen tunteita.

Kaikki meistä vitkuttelevat joskus, mutta ongelmaksi vitkuttelu muodostuu silloin, kun se huonontaa merkittävästi toimintatehoa tai aiheuttaa liikaa ahdistusta. Keräsimme muutamia vinkkejä, jotka auttavat tarttumaan toimeen ja vähentämään vitkuttelua.

 

Oisa - Värikäs arki - Vitkuttelu

 

MIETI MISTÄ VITKUTTELUSI JOHTUU

Vitkutteluun on monia syitä, ja onkin hyvä pysähtyä miettimään, miksi tietyt tehtävät tuottavat itselle aloitusvaikeuksia. Useimmiten tehtävät, joiden tekemistä vitkuttelemme, ovat jollain tapaa tylsiä tai vaikeita, mutta joskus kyse voi olla myös mielekkäästä tekemisestä.

Yksi suuri syy vitkuttelulle löytyy epävarmuudesta sekä arvostelun ja epäonnistumisen pelosta. On helpompi olla aloittamatta ja kuvitella hyvä lopputulos, kuin oikeasti hoitaa homma ja kohdata mahdollisuus epäonnistua. Mitä haastavammaksi koemme tehtävän, sitä vaikeampi meidän on päästä siinä alkuun. Siirrämme helposti haastavimpia tehtäviä tulevaisuuteen, tehden alta pois helpompia ja mukavampia juttuja. Ongelma onkin siinä, ettei tuo haastava tehtävä maagisesti katoa, vaan tulee jossain vaiheessa väkisinkin eteen.

Joskus vitkuttelun syynä voi myös olla tehtävän epäselvyys eli emme ole aivan varmoja mitä meidän pitäisi tehdä. Aloittaminen on silloin luonnollisesti astetta vaikeampaa, koska emme tiedä, mistä lähteä liikkeelle. Toisinaan tiedämme kyllä tarkasti, mitä pitäisi tehdä, mutta tehtävä tuntuu aivan liian ylivoimaiselta ja suurelta. Emme usko, että pystymme siihen, minkä vuoksi on parempi vitkutella koko asian aloittamista. Joskus taas kyse voi olla puhtaasti siitä, että emme vain halua tehdä jotain tai meillä on juuri sillä hetkellä jotain mieluisampaa tekemistä. Motivaatiota tehtävän aloittamiseen on erityisen vaikea löytää silloin, kun tehtävä tuntuu turhalta tai sitä kohtaan ei ole lainkaan sisäistä motivaatiota.

Vitkutteluun löytyy taustaa myös evoluutiosta, sillä ihmismieli haluaa luontaisesti nopeaa tyydytystä, eikä kärsivällisyyttä vaativia onnistumisia. Mielemme ohjautuu siis luontaisesti helppojen ja mukavien asioiden tekemiseen. Jos valittavana on keskittymistä vaativa iso työprojekti ja suosikkisarjamme uunituoreen kauden katsominen, valitsemme jälkimmäisen, sillä saamme siitä välittömän tyydytyksen.

 

JAA TEHTÄVÄ MAHDOLLISIMMAN PIENIIN OSIIN

Varsinkin silloin, kun tehtävä on isompi kokonaisuus, välttelemme sen aloittamista, koska koemme sen liian haastavaksi. Pääsetkin helpommin alkuun ja saat nopeammin onnistumisen tunteita, kun jaat tehtävän mahdollisimman pieniin osiin. Jokainen projekti ja tehtävä nimittäin koostuu kasasta pienempiä tehtäviä, jotka eivät enää tunnukaan yhtään niin haastavilta tai suurilta yksinään. Ruksaa pienempiä tehtäviä yli listalta sitä mukaa, kun saat niitä tehtyä. Huomaat, että itsevarmuutesi ja motivaatiosi kasvaa, kun saat asioita aikaan. Kun pääset alkuun, tulee loppu tehtävästä kuin itsestään, kun homma lähtee rullaamaan.

 

Oisa - Värikäs arki - Vitkuttelu

 

KIRJAA TEHTÄVÄLLE AIKA KALENTERIIN

Liian usein siirrämme vitkuteltavia tehtäviä aina huomiselle tai seuraavaan viikkoon, mutta emme konkreettisesti varaa niiden tekemiseen aikaa kalenterista. Vaikka meillä näennäisesti olisikin kalenterissa tyhjää aikaa hoitaa asiat, joissa vitkuttelemme, ilmaantuu tuolle ajalle taatusti jotain muuta tekemistä, jos emme kirjaa tehtäviä kalenteriin. Varaa siis kalenteristasi tietty aika tehtävien tekemiseen – ja pidä siitä kiinni. Älä sovi samaan aikaan mitään muuta, äläkä siirrä aikaa tekosyiden vuoksi eteenpäin. Kun varaamasi aika tulee, sulje kaikki ylimääräiset häiriötekijät ja keskity tekemään vain niitä tehtäviä, joita olet kyseiselle ajalle aikatauluttanut.

VINKKI: Mieti, mikä osa varaamasi ajan tehtävälistalla on epämieluisin ja tee se ensin. Näin kivemmat tehtävät odottavat palkintona ja motivoivat saamaan ikävämmät hommat äkkiä tehtyä! Ikävät asiat myös pyörivät helposti takaraivossa odottamassa, joten tekemällä ne ensin pois alta, et käytä turhaan energiaa niiden miettimiseen, vaan voit paneutua täysillä käsillä olevaan tehtävään.

 

ASETA ITSELLESI DEADLINE

Useimmiten tehtävillä on aina jokin ulkopuolinen deadline, johon mennessä niiden tulee olla tehtynä. Kuinka monesti olet yrittänyt saada tehtävää hirveällä kiireellä valmiiksi viime tingassa, kamalan stressin kourissa? Sen lisäksi olet käyttänyt huomaamattasi valtavasti aikaa tehtävän kanssa vitkutteluun, siirtämiseen ja säätämiseen. Mieti, jos olisit hyödyntänyt tuon ajan ja energian itse tehtävän tekemiseen. Hyvä vinkki välttää viime hetken tekemisen stressi on asettaa itselleen oma deadline jo hyvissä ajoin ennen virallista deadlinea. Jos ulkopuolelta asetettu deadline on perjantaina, sovi itsesi kanssa, että oma deadlinesi on tiistaina. Tärkeää on tietysti pitää kiinni omasta deadlinestaan, sillä muuten homma on yhtä tyhjän kanssa.

 

PALKITSE ITSESI ONNISTUMISESTA

Milloin olet viimeksi palkinnut itsesi hyvin tehdystä työstä tai siitä, että ylipäätään sait jotain aikaan? Sovi itsesi kanssa jokin mieluisa palkinto, jolla hemmottelet itseäsi, kun saat vitkutteluprojektisi vietyä loppuun. Tässä on kuitenkin tärkeää se, että palkinto odottaa oikeasti siihen asti, että saat projektin päätökseen. Liian usein nimittäin lipsumme siihen, että otamme palkinnon itsellemme jo etukäteen, emmekä sitten lopulta koskaan saa projektia valmiiksi. Tällöin palkinnon koko idea vesittyy. Muista, että palkinto on vain ja ainoastaan sinua itseäsi varten, ja sen saaminen projektin valmistuttua tuntuu tuhat kertaa paremmalta, kuin kesken projektin tekosyillä aikaistettu palkinto.

 

Oisa - Värikäs arki - Vitkuttelu

 

Vitkuttelussa on kyse myös itselle tehdyistä lupauksista ja niiden rikkomisesta. Nämäkään vinkit eivät toimi, jos toistuvasti petät itsellesi tekemät lupaukset. Kun lupaamme aloittaa jonkin asian huomenna tai maanantaina, meidän tulisi myös tehdä se, eikä siirtää asiaa kerta toisensa jälkeen eteenpäin. Kun petämme oman luottamuksemme jatkuvasti, itsevarmuutemme laskee, emmekä koe enää olevamme luotettavia itsellemme, saati toisille. Onkin viisasta miettiä realistisesti, millaisia asioita itselleen lupaa – on parempi luvata vähän ja pitää lupauksista kiinni, kuin maalailla kuuta taivaalta ja tuottaa itselle jatkuvasti pettymys.

Kun vitkuttelu seuraavan kerran uhkaa viedä aikaa ja energiaa, mieti mielessäsi, että kummasta saat enemmän onnistumisen kokemuksia ja virtaa: asian vitkuttelusta vai siitä, että teet sen saman tien? Eräs viisas nainen kerran sanoi, että jos jokin asia vie vähemmän, kuin kaksi minuuttia, tee se heti alta pois, äläkä käytä kymmenkertaista aikaa asian murehtimiseen ennen sen tekemistä. Huomaat ajan mittaan, että aikaansaamisen tuoma hyvänolon tunne voittaa taatusti vitkuttelun ja murehtimisen aiheuttamat negatiiviset tuntemukset.

Oisa Lifestyle

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.