a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Elämäni sisältöä - Itsevarmuus

Mitä on itsevarmuus?

Want to read this post in English? Click here!

Luin kerran, että itsetuntomme koostuu viidestä lähimmästä ihmisestämme. Eli ne viisi ihmistä, joiden kanssa vietämme eniten aikaa, vaikuttavat siihen, millainen itsetuntomme on. Olen pohtinut tätä näkökulmaa viime aikoina paljon, ja se on aivan täyttä totta! Kun ympäröit itsesi kannustavilla ja inspiroivilla ihmisillä, kasvaa oma itsevarmuutesi. Jos taas vietät aikaasi pääasiassa ympäristössä, jossa et saa tukea tai ymmärrystä, latistaa se taatusti fiilistä itsesi suhteen. Kun vietät aikaasi väärässä ympäristössä, kalvaa mieltäsi jatkuvasti olo, ettet kelpaa. Kenen kanssa sinä vietät aikaasi?

Itsetunto on muutenkin mielenkiintoinen juttu. Vaikka joku näyttäisi ulospäin itsevarmalta, voi sisäinen maailma olla aivan jotain muuta. Se ystäväsi, joka tsemppaa muita ja menee itsevarmasti tilanteeseen kuin tilanteeseen, saattaa kotiin mennessään purskahtaa itkuun, sillä kokee olevansa arvoton. Tunnustan, että nuorempana arvostelin ihmisiä paljon enemmän ulkoisen habituksen perusteella, ja saatoin tehdä heistä nopeitakin tulkintoja. Monesti ensivaikutelmani osoittautui kuitenkin vääräksi, kun opin tuntemaan toisen. Nykyään pyrin olemaan tuomitsematta, sillä en voi koskaan tietää koko tarinaa toisen taustalla. Vaikka kuulostaa kliseeltä, niin se on totta: meidän kaikkien elämään kietoutuu niin paljon tarinoita, ettei mikään ole niin mustavalkoista, kuin voisi kuvitella.

 

Oisa - Elämäni sisältöä - Itsevarmuus

 

Monesti ajattelemme, että itsevarma ihminen on avoin, sosiaalinen ja puhelias. Minusta itsevarmuus ei kuitenkaan tarkoita sitä. Itsevarmuus on mielestäni sitä, että uskaltaa olla aidosti oma itsensä – millainen se sitten ikinä onkaan. Itsevarmuus on sitä, ettei koe tarvetta pyydellä olemassaoloaan anteeksi, vaikka kuka sanoisi tai ajattelisi sinusta mitä. Se on aito kokemus siitä, että on riittävä vahvuuksineen ja heikkouksineen. Kun elää omien arvojensa mukaan itsensä näköistä elämää, tulee itsevarmuus ikään kuin luonnostaan. Silloin ei tarvitse esittää tai olla mitään muuta, kuin on. Itsevarmuus ei kuitenkaan tarkoita ylimielisyyttä, vaan lempeyttä ja avoimuutta hyväksyä myös muut sellaisina, kuin he ovat.

Epävarmuus syntyy usein siitä, mitä kuvittelemme muiden ajattelevan siitä, että olemme omia itsejämme. Emme halua, että meihin sattuu, joten laitamme päällemme suojakuoren. Pelkäämme paljastuvamme tuon kuoren alta, mikä saa epävarmuuden nousemaan. Todellisuudessa meillä ei ole mitään pelättävää: jos joku ei pidä meistä, täytyy etsiä muuta seuraa. Mielistelemään ei kannata jäädä, sillä aina on maailmassa joku, jonka kanssa et tule toimeen. Kaikille löytyy kuitenkin oma turvallinen ja inspiroiva ympäristö, kun tarpeeksi kauan etsii. Joskus se voi tupsahtaa elämään ihan sattumaltakin, sillä vedämme puoleemme sellaisia ihmisiä, joita sillä hetkellä kaipaamme. Aina nuo ihmiset eivät kuitenkaan ole positiivisia, jos meitä ohjaavat menneisyyden epävarmuudet ja käsittelemättömät asiat.

On hassua, kuinka konkreettisesti itsevarmuuden nousemisen voi huomata itsessään, kun pysähtyy katsomaan. Itselläni itsetunto on noussut kohisten tänä keväänä. Se johtuu pitkälti siitä, että olen alkanut entistä tarkemmin tehdä juuri niitä asioita, joista aidosti nautin, vaikka muut eivät ihan ymmärtäisi tai pysyisi perässä. Sen lisäksi olen kirkastanut omia arvojani ja oppinut sanomaan paremmin ei. Kaikki nämä muutokset ovat johtaneet siihen, että minun on helpompi hengittää. Hauskinta on se, että olen aina kärsinyt huonosta ryhdistä, mutta nyt tuntuu, että ryhtini paranee päivä päivältä. Henkinen olotila vaikuttaa siis suoraan fyysiseenkin puoleen ja siihen, kuinka kannamme itseämme.

 

Oisa - Elämäni sisältöä - Itsevarmuus

 

Kuinka itsevarmuutta voi sitten kasvattaa? Minusta tärkein askel on oppia tuntemaan itsensä. Vaikka olemme itsemme kanssa tekemisissä joka ikinen hetki, harva voi oikeasti sanoa tuntevansa itsensä, arvonsa ja ajatuksensa. Itse olen pysähtynyt tänä keväänä varmasti ensimmäistä kertaa koskaan itseni äärelle pohtimaan näitä asioita. Siihen asti olen ikään kuin mennyt elämän mukana, miettimättä kauhean syvällisesti, miksi teen niitä asioita, joita teen. Itsensä tunteminen on pohja hyvälle itsetunnolle, joten ilman sitä onnistuminen on miltei mahdotonta.

Kun itsensä tuntee, on opittava myös hyväksymään itsensä. Kukaan meistä ei ole täydellinen, ja meillä saattaa olla piirteitä, joita emme voi sietää itsessämme. Niiden kieltämisen sijaan ne on tärkeä hyväksyä, sillä muuten jäämme jumiin negatiiviseen energiaan. Itsensä hyväksyminen ei tarkoita, ettei itseään saisi kehittää tai epätoivottuja ominaisuuksia muuttaa – päinvastoin! Kun hyväksyy itsensä, vapautuu valtavasti positiivista energiaa itsensä kehittämiselle.

Millaisia ajatuksia teillä on itsetuntoon ja itsevarmuuteen liittyen? Oletteko sinut itsenne kanssa vai onko prosessi vielä vaiheessa?

PS: Kirjoitin aiemmin Oisaan artikkelin, jossa oli mukana harjoitus itsensä hyväksymiseen. Käy kurkkaamassa kirjoitus, jos aihe kiinnostaa!

 


 

Luitko jo nämä aiheeseen liittyvät postaukset?

Intohimo + rohkeus = #uraoivallus

Hidastamisen jalo taito

Priska Autio

Elämäni sisältöä on aito ja elämännäköinen hyvinvointiblogi. Kirjoittaja on Keski-Suomen, Teksasin ja Pirkanmaan kautta vaasalaistunut yrittäjä ja armoton haaveilija. Positiivinen herkkis, joka nauttii kuntoilusta, kauniista asioista ja kirjoittamisesta sekä kärsii ennenaikaisesta kolmenkympin kriisistä.

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.