a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Elämäni sisältöä - Yrittäjän kesäloma

Mikä ihmeen yrittäjän kesäloma?

Want to read this post in English? Click here!

Moni viilettää tällä hetkellä kesälaitumilla, eivätkä kelit voisi olla sen suhteen paremmat. Aivan huikeaa, kuinka paljon energiaa aurinko antaa – toivottavasti teillekin! Kesäloma ja muut perinteiset lomat ovat minulle sellainen juttu, johon en voi samaistua. Tavallaan se harmittaa, sillä en osaa muiden tavoin intoilla kesälomasta tai muista vastaavista sesongeista, vaan jään vähän ulkopuolelle. Haluaisin olla aidosti osa hypetystä ja päästä siihen hurmokseen, josta moni nauttii kesäloman ensimmäisinä päivinä.

Olen kuitenkin tehnyt koko aikuisikäni enemmän tai vähemmän freelance-tyyppistä työtä kirjoittamisen parissa, mikä on tarkoittanut pätkätöitä, yrittäjämäistä työskentelyä verokortilla ja lopulta täysipäiväistä yrittäjyyttä. Tästä syystä olen saanut viettää elämässäni tasan kerran palkallista kesälomaa, jonka tosin käytin pääasiassa muuttopuuhissa kahden kaupungin välillä samalla, kun laitoin yritystäni pystyyn. Ei siinä paljon ehtinyt lomailla. Työuraa on takana kymmenisen vuotta, joten lomien puuttumisesta on muodostunut tavallaan jo ihan normaali osa arkea. En varmasti osaisi enää suhtautua mitenkään järkevästi kunnon kesälomaan, vaikka sellaiseen mahdollisuus tarjoutuisikin. Mitä ihmettä tekisin, jos saisin kuukauden aikaa vain olla? Veikkaan, että mieli kehittäisi hyvin nopeasti jotain luovaa ja olisin työn touhussa ennen kuin edes itse tajuaisin.

 

Oisa - Elämäni sisältöä - Yrittäjän kesäloma

 

Toiset ajattelevat, että yrittäjä voi lomailla milloin tahansa. Toiset taas pohtivat, onko yrittäjällä lomaa laisinkaan. Molemmissa väitteissä on perää, sillä se riippuu täysin yrittäjästä, yritysmuodosta, yrityksen koosta ja kunkin henkilökohtaisista prioriteeteista. Toisille loman ja selkeän irtioton ottaminen säännöllisesti on henkireikä, toiset taas voisivat painaa helposti töitä 24/7 ympäri vuoden. Kummassakaan vaihtoehdossa ei mielestäni ole mitään väärää, kunhan se toimii itselle.

Minulle toimii parhaiten se, että pystyn yhdistämään työn, arjen ja vapaa-ajan niin, että kun kaipaan pientä taukoa, pystyn sen ottamaan. Se voi olla pari päivää keskellä rankkaa viikkoa tai pitkä viikonloppu ilman mitään työhön liittyvää. Koska toimistoni kulkee läppärinä mukana, hoituvat työtehtävät yhtä hyvin niin konttoripöydän ääressä kuin aurinkotuolissakin. Tämän vuoksi reissuun lähtö ei ole koskaan ollut este töille tai toisin päin – aina löytyy luppoaikaa, jolloin voi hoitaa akuutit työasiat alta pois.

Rehellisesti sanottuna en muista, milloin olisin viimeksi kaivannut pidempää lomaa, joten uskon, että tällainen elämäntapa vain toimii minulle. Se voi olla osasyy siihen, miksi en ole juurikaan koskaan pidempiä pätkiä lomaillut. Ehkä se ei vain ole ollut minulla prioriteettina elämässä. Jonkun mielestä voisi kuvitella, että ihminen on työnarkomaani, jos ei kaipaa lomaa. Mutta kyse ei ole siitä, etteikö elämässäni olisi vapaa-aikaa ja muutakin kuin työ. Kyse on sopivan tasapainon löytämisestä arjessa. Kun työ ja vapaa-aika ovat sopivassa suhteessa, ja tarvittaessa pystyy ottamaan muutaman päivän irtioton stressistä, on tasapainoisen hyvä olla ja elää omassa arjessa.

Loman kaipauksen puuttuminen on yksi niistä syistä, miksi tuntuu, että olen löytänyt oman juttuni. Koska on elämässä ollut myös niitä aikoja, jolloin olen odottanut kiihkeästi työpäivän päättymistä joka päivä ja stressannut itseni riekaleiksi joka aamu, kun työpaikalle on pitänyt lähteä. Silloin kuukauden loma olisi ollut pelastus ja kaivattu hengähdystauko. Nyt tuntuu, että työ itsessään inspiroi ja antaa voimaa.

Millaisia lomailijoita te olette? Jos voittaisitte lotossa ja voisitte lomailla loppuelämän, tekisittekö sen?

Priska Autio

Elämäni sisältöä on aito ja elämännäköinen hyvinvointiblogi. Kirjoittaja on Keski-Suomen, Teksasin ja Pirkanmaan kautta vaasalaistunut yrittäjä ja armoton haaveilija. Positiivinen herkkis, joka nauttii kuntoilusta, kauniista asioista ja kirjoittamisesta sekä kärsii ennenaikaisesta kolmenkympin kriisistä.

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.