a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Menikö taas tunteisiin?

Työpaikalla ärsyttää viivästynyt palaveri ja tympeä työkaveri. Kotona auki jätetyt kaapinovet ja lapsen ikuinen kitinä. Ja hermostuitko taas tahtomattasi tai menikö kumppanin kiukuttelu aivan yli hilseen? Joskus arki menee niin sanotusti tunteisiin ja tulee käytyä kierroksilla. Treenaamalla tunneälyä voit kuitenkin parantaa elämänlaatua ja kanssaihmisten hermoja:

Ihmisen menestymistä työssä, opinnoissa tai vaikkapa vanhemmuudessa auttaa tiedon ja taidon lisäksi myös tunneäly. Psykologian tohtori Daniel Goleman Tunneäly – lahjakkuuden koko kuva -kirjassa käsitellään tunneälyä tärkeänä metakykynä, joka säätelee muiden kykyjen toteutumista. Itsehillintä, innostus, sisu sekä kyky ymmärtää toisen tunteita ja näkökulmia ja ottaa ne huomioon käytännössä, ovat tunneälyn ominaispiirteitä. Tunneäly merkitsee myös persoonallisuuden eheyttä: ajattelu, tunne ja tahto kulkevat käsi kädessä.

OMIEN TUNTEIDEN TIEDOSTAMINEN
Tietoisuus omista tunteista sekä tunteiden huomaaminen jo niitä koettaessa, ovat tunneälyn tärkeimpiä kulmakiviä. Itsetuntemuksen kannalta taas on välttämätöntä pyrkiä aidosti tarkkailemaan omia tunteitaan ja tuntemuksiaan. Ilman tunteiden ymmärrystä rengistä tulee äkkiä isäntä, ja olemme auttamatta tunteidemme armoilla. Ihmiset jotka ovat varmoja tunteistaan, osaavat järjestää asiansa muita paremmin, koska he eivät erehdy yhtä helposti elämän suurissa valinnoissa – esimerkiksi kenen kanssa mennä naimisiin tai mistä hakea töitä.

TUNTEIDEN HALLITSEMINEN
Hyvän itsetuntemuksen myötä oma mahdollista käsitellä erilaisia tunteita niin, että ne sopivat kulloisiinkin olosuhteisiin.  Ihmiset joilta puuttuu tämä tärkeä tunnekyvyn taito, käyvät jatkuvaa taistelua kielteisiä tunteita vastaan, kun taas sen mestarit toipuvat nopeasti sen kolhuista ja pettymyksistä.

MUIDEN TUNTEIDEN HAVAITSEMINEN
Empatia, yksi tunteiden tiedostamisen rakennuspuista on myös ihmissuhdetaidoista tärkein. Empaattiset ihmiset havaitsevat  tavallista paremmin pieniä sosiaalisia viestejä, jotka kertovat, mitä muut tarvitsevat tai haluavat. Toisten pienetkin eleet, voivat olla empaattiselle ihmisille merkityksellisiä.

MOTIVAATION LÖYTÄMINEN
Tunteiden valjastaminen tietyn päämäärän saavuttamiseksi on ratkaisevan tärkeää tarkkaavaisuudelle, luovuudelle, oppimiselle ja motivaatiolle. Itsekuri tunne-elämässä on välttämätöntä kaikille saavutuksille ja se mahdollistaa erinomaiset suoritukset joka alueella.  Ihmiset, joilla on tämä kyky, ovat yleensä tehokkaampia ja tuotteliaimpia kuin muut.

IHMISSUHTEIDEN HOITO
Ihmissuhteiden hoito voi välillä tuntua raskaalta ja monimutkaiseltakin, mutta loppujen lopuksi se on suurimmilta osin muiden ihmisten tunteiden hallintaa. Parhaimmillaan korkea sosiaalinen kyvykkyys voi tehdä ihmisestä pidetyn johtohahmon ja tehokkaan sosiaalisissa suhteissaan. Ihmiset jotka hallitsevat nämä taidot, menestyvät alueilla joilla tarvitaan sujuvaa yhteistoimintaa: he ovat sosiaalisen elämän tähtiä.

 

 

Kukaan ei tietenkään ole yhtä pätevä näissä kaikissa taidoissa ja jotkut meistä ovat esimerkiksi taitavia hallitsemaan omaa ahdistustaan, mutta suhteellisen huonoja rohkaisemaan muita.  Onneksi ihmisen aivot ovat hämmästyttävän muuttuvaiset ja oppivat jatkuvasti uutta. Tunnekykyjen puutteita voi korjata: kaikki nämä taidot ovat suurelta osin pelkkiä tapoja ja reaktioita, jotka voi työllä ja tahdolla parantaa. Älä siis ruoski itseäsi jos arki menee joskus tunteisiin, vaan pysähdy ja kehitä tovi tunneälyäsi.

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.