a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Mediakasvattaja ohjeistaa: TV on huono lapsenvahti!

Kännykkä värähtää pöydällä, tablettiin syttyy valo, ääni telkkarissa kertoo miksi ostaa meikkivoidetta ja suoratoistopalvelu pyörittää perheen lempisarjaa yläkerran videotykillä. Pöydällä lojuvat aikakausilehdet ja automatkalla pauhaa radio. Harvoin sitä edes pysähtyy miettimään, että milloin maailmastamme tuli tällainen medioiden sekamelska.

Elämme kaikki erilaisten medioiden keskellä. Televisio, elokuvat, lehdet, digitaaliset pelit ja sosiaalinen media ovat tulleet osaksi tavallista arkeamme. Iästä riippumatta, suurin osa meistä käyttää joitain medioita joka päivä. Lapset ovat tunnetusti nopeita oppimaan ja mediamaailman tekniikan käyttämisessä he ovat joskus jopa aikuisia edellä. Siksi lasten vanhempien onkin tärkeää nähdä ja tulkita, millaisia merkityksiä ja vaikutuksia medioilla on.

 

 

Päiväkodin ja koulun henkilökunnalla on mediakasvatuksessa oma roolinsa, mutta mediaa kulutetaan kuitenkin käytännössä eniten kotisohvalta käsin. Kysyimme mediakasvatuksen ammattilaiselta Janne Heinoselta, kahden kouluikäisen lapsen isältä, käytännön neuvoja siihen kuinka mediakasvatusta voi hoitaa kotoa käsin:

”Mediakasvatuksen tärkeimpänä tavoitteena on kehittää lasten kykyä nähdä medioiden tuottamien tarinoiden taakse. Aikuisen pitää opastaa lasta tarkastelemaan ja tulkitsemaan asioita erilaisista näkökulmista. Lasta on tärkeää kannustaa pohtivaan ja kriittiseen ajatteluun.  Innosta lasta pohtimaan ääneen medioissa näkemiään asioita ja tee tilaa erilaisille ajatuksille ja kysymyksille. Olennaista on, että lapsi ymmärtää etteivät esimerkiksi elokuvien ja tv-ohjelmien tarinat välttämättä ole totta, vaikka ne käsittelevätkin todellisia tilanteita ja tunteita. Ne ovat aina tekijän mielikuvituksen tuotetta.”

OLE PERILLÄ, OLE KIINNOSTUNUT
Lapset käyttävät medioita ja somea siinä missä aikuisetkin. Vanhempien on tärkeää olla tietoisia siitä, millaisia sisältöjä lapset näkevät ja millaisiin ryhmiin ja yhteisöihin he kuuluvat. Esimerkiksi kiusaamista voi tapahtua Whatsappin välityksellä vaikka ympäri vuorokauden, joten on äärimmäisen tärkeää, että vanhemmat ovat perillä lastensa tekemisistä. Paras keino päästä kärryille lapsen media- ja somekäyttäytymisestä on olla kiinnostunut kaikesta, mitä hän siellä tekee. Kysele tubettajista, instaidoleista ja ole aidosti läsnä keskusteluissa.  Lasten somesuosikit ilmentävät omaa identiteettiä ihan samalla tavalla kuin vaikka bändien fanitus.

ÄLÄ LUOTA SOKEASTI  IKÄRAJOIHIN
Television ja elokuvien ikärajasuositukset eivät aina jokaisen lapsen kohdalla pidä paikkaansa. Jos ohjelman sisältö yhtään arveluttaa, kannattaa se katsoa ensin yhdessä lapsen kanssa. Vaikka ohjelma ikärajan puolesta sopisikin lapsellesi, voi sisältö tai aihe olla siitä huolimatta lapselle liian rankka. Ohjelman päätyttyä on hyvä keskustella siitä, mitä lapsi koki ja näki. Tämän jälkeen lapsi voi katsoa kyseisiä ohjelmia yksinkin. Television ja tietokoneen ruudusta tulee helposti lapselle kasvattaja, jos aikuinen ei ole perillä sen sisällöistä. Televisio tai tietokone on huono lapsenvahti!

LUO YHDESSÄ SISÄLTÖJÄ
Opettele yhdessä lapsen kanssa luomaan erilaisia sisältöjä. Nykytekniikka mahdollistaa jopa videoiden tekemisen ilman sen suurempaa näppäryyttä ja alan ymmärrystä. Tehdessä lapsi kuitenkin ymmärtää entistä paremmin sen, että kaikki medioissa näkemänsä sisältö on jonkun tekemää. Tämä lisää positiivisella tavalla lapsen mediakriittisyyttä ja -ymmärrystä sekä lisää tunnetta siitä, että aikuista todella kiinnostaa.

Katso alta Janne Heinosen ja nuorisoteatteriryhmä Kipinän mediakasvatusprojektin tulos, lyhytelokuva Näkymätön Mimmi,

 

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.