a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Hyvinvointi - Erilaiset meditaatiot

Löydä oma tapasi meditoida arjessa

Mielikuvissamme sana meditaatio liitetään usein lootusasennossa eteerisesti istuvaan hahmoon, joka tyhjentää esimerkillisesti mielensä heti silmien sulkeuduttua. Hän antaa ajatusten tulla ja mennä, hengittää rauhallisesti nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Kun sinä yrität tehdä samoin, putkahtaa mieleen monta tärkeää ja turhanpäiväistä ajatusta tulevan viikon kauppalistasta koirankakan koostumukseen ja siihen, näyttääkö takapuolesi hyvältä jumppahousuissa. Ennen kuin huomaatkaan, on mielesi harhaillut jo hyvin kauas rentouttavasta meditaatiosta, ja koko homma alkaa tuntua turhalta.

Kuulostaako edellä kuvattu tutulta? Älä huoli! Meditaatio tarkoittaa pohjimmiltaan mielen tyhjentämistä ajatuksista, minkä voi saavuttaa lootusasennon sijasta monella muullakin tapaa. Olet ehkä huomannutkin, että välillä uppoudut tekemään jotain niin keskittyneesti, että koko muu maailma tuntuu unohtuvan ympäriltä. Silloin olet saavuttanut meditatiivisen tilan. Tässä muutamia arkisia askareita, joiden et ehkä ajatellut toimivan meditaatiosta, mutta jotka ovat omiaan tyhjäämään levottoman mielen.

 

Oisa - Hyvinvointi - Erilaiset meditaatiot

 

TISKAUS, PYYKINPESU JA MOPPAUS

Vaikka nämä kuuluvat monen inhokkikotitöihin, toimivat ne loistavasti meditatiivisina askareina. Kun keskityt hyvin mekaaniseen työskentelyyn, joka kuitenkin vaatii sen verran keskittymistä, että jälki on hyvää, huomaat siirtyväsi hiljalleen tilaan, jossa mielesi tyhjentyy turhista ajatuksista ja keskityt vain käsillä olevaan tehtävään. Ajatukset saavat tulla ja mennä, mutta sinulle on sillä hetkellä tärkeää vain se, ettei lautasiin jää ruokatahroja, vaatteet tulevat viikatuksi siististi tai moppi liukuu kaikki lattiapinnat läpi. Kiireessä tämä ei kuitenkaan onnistu, koska silloin mielesi hyppää helposti jo seuraavaksi käsillä olevaan tehtävään. Varaa siis kotitöille rauhallinen hetki, jos mahdollista.

 

KÄY KÄVELYLLÄ TAI JUOKSE

Moni sanoo juoksun olevan parasta terapiaa, eikä syyttä: kävely ja juoksu ovat erinomainen tapa päästä meditatiiviseen tilaan arjessa. Kun keho tekee fyysistä työtä, joka ei kuitenkaan vaadi mieleltä kovin paljon keskittymistä (ellet eksy reitiltä ja joudu pähkäilemään tietäsi takaisin), jää mielelle tilaa tyhjentyä kaikesta turhasta. Monesti huomaamme, että alkulenkistä ajatukset pörräävät päässä ampiaisparven lailla, mutta loppulenkistä havahdumme yhtäkkiä siihen, ettemme muista, mitä olemme hetkeen edes ajatelleet. Tällöin tiedät päässeesi oikeanlaiseen meditatiiviseen tilaan.

 

Oisa - Hyvinvointi - Erilaiset meditaatiot

 

SUUTELE TIETOISESTI

Milloin viimeksi olet suudellut tietoisesti: kiinnittänyt huomiota siihen, miltä toisen huulet tuntuvat ja maistuvat? Miltä toinen tuoksuu tai miltä tämän hiukset tuntuvat, kun liu’utat kättä niiden läpi? Suutelu ja seksi ovat mainioita keinoja meditoida, sillä ne todella tyhjentävät mielen kaikesta muusta. Tietoinen suutelu ei tarkoita sitä, että asiasta pitäisi tehdä suoritus, vaan sitä, että keskityt täysin siihen tilanteeseen, jossa olet, sellaisena, kuin se on. Et siis mieti muhinoidessa, että muistitko sammuttaa kahvinkeittimen tai pitäisikö tänään katsoa kaksi vai kolme jaksoa suosikkisarjaa Netflixistä, vaan antaudut täysin tilanteelle ja toiselle. Hommaan saa rutkasti enemmän intohimoakin, kun mielesi ei vaeltele välilä muualla – winwin!

 

TEE JOTAIN LUOVAA

On sanottu, että neulominen on uusi mindfulness, ja tämä pätee oikeastaan kaikkeen luovaan tekemiseen. Piirtäminen, maalaaminen, käsityöt ja askartelu saavat kaikki mielen tilaan, jossa ulkopuolinen maailma hälvenee ympäriltä. Luovuus antaa mahdollisuuden myös ilmaista itseään, mikä on mukava bonus rentouttavan meditaation lisäksi. Tässäkin on syytä kuitenkin muistaa se, että tekee jotain sellaista, josta oikeasti pitää. Ei siis kannata väkisin pakottaa itseään askartelemaan onnittelukortteja, jos sydän sykkii puutöille.

 

Oisa - Hyvinvointi - Erilaiset meditaatiot

 

Perinteinen meditaatio sopii joillekin, mutta toiset tarvitsevat aktiivisemman tavan saavuttaakseen meditatiivisen mielentilan. Kumpikaan tapa ei ole toista huonompi, ja kaikille meditaatioille yhteistä on se, että niissä pyritään keskittämään huomio yhteen asiaan tai kohteeseen. Se voi olla yhtä hyvin hengitys, mantra, tiskialtaaseen valuva vesi tai juoksukengän tasainen tömähdys pururadalla. Oikeastaan ei ole väliä mitä teet, kunhan se vie sinut oikeaan mielentilaan.

Kun mieli saavuttaa meditatiivisen tilan, se ei tavoittele mitään, eikä takerru ajatuksiin tai tunteisiin. Se antaa niiden vain tulla ja mennä. Tämän huomaamme useimmiten vasta silloin, kun havahdumme tekemisestämme, emmekä muista, mitä hetki sitten ajattelimme. Meditaatio rentouttaa, tyynnyttää mieltä ja selkeyttää ajatuksia. Kokeile rohkeasti ja löydä itsellesi sopiva tapa meditoida arjessa!

Oisa Lifestyle

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.