a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Lepää ennen kuin väsyt

”Syö ennen kuin tulee nälkä” – on monen ravitsemusterapeutin sekä personal trainerin ohje niille, jotka haluavat parantaa elintapojaan. Ohje käy kieltämättä järkeen, nälkäisenä ahmit enemmän ja haalit lautaselle sitä mitä mieli eniten tekee. Ennakoimalla ja miettimällä etukäteen aterioitasi, syöt siis todennäköisemmin terveellisemmin ja järkevämmin.

Työelämässä ja kiireisessä arjessa voi evästely jäädä vähemmälle tai pahimmillaan unohtua kokonaan. Lounas hoidetaan tapaamisten yhteydessä ja sähköpostia selataan suvereenisti smoothie kourassa ”ei muuten ehdi kaikkea”. Ja kahvitauolla pääosassa on pikemminkin kahvi kuin itse tauko: latte mukaan ja kansi kiinni.

Sivistyssanakirja määrittelee käsitteen tauko aikana, jolloin jokin toiminta on pysähdyksissä.  Ajatuksen tasolla se kuulostaa hyvin yksinkertaiselta, mutta miksi todellisuudessa päivä on välillä niin pirun vaikea laittaa paussille?

Ihmisten uupuminen työelämässä tai kotiloloissakaan, ei ole mikään uusi ilmiö. Väsymyksestä, stressistä, pysähtymisestä ja tietoisesta läsnäolosta kirjoitetaan ja puhutaan paljon, mutta silti tuntuu että ihmiset eivät ota ohjeista onkeensa. Miksi?

 

 

Ehkä me emme vain osaa. Työkaluja tehostamiseen löytyy, mutta himmaamisen pyhä salaisuus tuntuu olevan piilotettuna merten pohjamutiin. Tarvitaan terapiaa, sairaslomia, avioeroja ja irtisanoutumisia ennen kuin me oikeasti tajuamme, että vasta virkeinä ja hyvinvoivina me teemme kaiken paremmin. Olemme tuottavampia työntekijöitä, parempia vanhempia ja kiitollisempia kumppaneita. Iloitsemme ja rakastamme lujemmin.

Voisiko siis ajatella, että jos pitää syödä ennen nälkää, niin pitäisi myös osata levätä ennen kuin väsymys tulee? Oli se sitten tarpeeksi aikainen sänkyyn meno illalla tai breikki puristukseen pidemmässä projektissa.  Ja entä pitäisikö lepo aikatauluttaa kalenteriin yhtä lailla kuin täydellinen ruokaympyrä tai tokaluokkalaisen taekwondo-treenit? Lepo on muutakin kuin unta. Se on irtiottoa, nollausta, rentoutumista. Se on aina omakohtainen kokemus, sarjakuvalehti tai sohvatuoli.

Sanotaan että ei ole olemassa sellaista asiaa kuin ilmainen lounas. Joku haluaa aina hyötyä jostakin jotakin. Sama pätee lepoon ja tauottamiseen: jos tingit levostasi ja teet liikaa kompromisseja taukojesi suhteen, joku hyötyy niistä kyllä.

Mutta se joku et ole sinä.

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.