a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Kuinka pidät huolta sosiaalisesta hyvinvoinnistasi?

Käsitteestä ”hyvinvointi” tulee usein ensimmäisenä mieleen henkinen hyvinvointi ja fyysinen hyvinvointi. Se, kuinka jaksamme työssä ja arjessa, sekä se, kuinka jaksamme lenkkipolulla tai punttisalilla. Kun taas puhutaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, mieleen saattaa nousta kuvia hyvin nukutuista öistä, terveellisestä ruokavaliosta tai vaikka mediataatioharjoitteista. Kaikki nämä ovat osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja tärkeä osa ovatkin, mutta silti hyvinvointiimme liittyy paljon muitakin osa-alueita, jotka saatamme tietämättämme tai tahtomattamme ohittaa. Yksi niistä on sosiaalinen hyvinvointi.

Tavoittelemisen arvoista hyvinvointia

Samaan aikaan kun listaamme tehokkaina työsuorituksia tai laskemme ruoka-annostemme kalorimääriä, saatamme unohtaa muutkin hyvät tavoitteet. Kuinka usein pysähdymme miettimään, millaista on sosiaalinen hyvinvointini? Entä millainen ihmissuhdeverkosto minulla on ja miten pidän sitä yllä? Tuskin kukaan väittää, että perheen ja ystävien olemassaolo ei olisi itselle tärkeää. Lapsesta asti meidät totutetaan erilaisiin yhteisöihin: kouluun, harrastuksiin ja kylässä käymiseen. Ympärillämme on ihmisiä, jotka vaikuttavat elämäämme ja siihen, miten kulutamme omaa aikaamme. Kaikkia elämänsä ihmisiä ei voi valita, mutta heihin suhtautumisen voi. On hyvä miettiä kenen ja keiden kanssa haluaa kuluttaa oman kallisarvoisen aikansa. Valitettavan usein ihmiset priorisoivat asioita velvollisuudentunne edellä, kun samaan aikaan henkistä arvoa tuottavat ihmissuhteet jäävätkin vähemmälle.

Omia ihmissuhteita ja niiden merkityksiä voi kuitenkin puntaroida esimerkiksi kysymysten avulla:

– Mitä sosiaalinen hyvinvointi sinulle tarkoittaa?
– Millaisia ihmissuhteita haluat elämääsi?
– Milloin olet ollut tyytyväinen sosiaaliseen hyvinvointiisi?
– Mikä silloin oli elämässäsi toisin?

Jos tilanteessasi on parantamisen varaa, on hyvä miettiä sen syitä, mutta myös ratkaisuja:

– Kuka on vastuussa ihmissuhdeverkostosi hyvinvoinnista?
– Mikä estää sinua huolehtimasta sosiaalisesta hyvinvoinnistasi?
– Mitkä ovat askeleet, jotka sinun tulee ottaa voidaksesi sosiaalisesti hyvin?
– Mikä on juuri tällä hetkellä olennaista sosiaalisen hyvinvointisi suhteen?

Ulkoisia tekijöitä voi olla äkkiseltään vaikea muuttaa, ja tiettyjen ihmisten seuran välttäminen voi olla miltei mahdotonta. Esimerkiksi hankalaa kollegaa voi olla haastavaa olla kohtaamatta. Kannattaa kuitenkin keskittyä siihen mikä on jo hyvää: kuinka voisit varjella arvokasta ystävyyttä ja tuoda elämääsi lisää niitä elementtejä, joita kyseinen ihmissuhde sinulle antaa?

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.