
Kuinka päästä alkuun kirjoittamisessa
Valkoinen tyhjä paperi sekä tuhatta ja sataa tikittävä kello. Tekstiä pitäisi olla jo sivutolkulla, mutta pää lyö tyhjää, eikä inspiraatio iske. Aika meinaa tulla vastaan ja turhautuminen on huipussaan. Miksi ihmeessä kirjoittamisen aloittaminen sujuu toisina hetkinä paremmin ja toisina taas niin hemmetin paljon huonommin?
Nykyään monet meistä tuottavat tekstiä jollain lailla osana jokapäiväistä arkeaan. Useat työ- ja koulutehtävät vaativat jonkinlaista kirjallista aikaansaannosta: somea, blogeja sekä sähköposteja luodaan luettavaan ja mielenkiintoiseen muotoon jatkuvasti. Vaikka kirjoittaminen olisi pääsääntöisesti miellyttävää ajanvietettä, ei sekään välttämättä aina suju aivan niin kuin toivoisi. Kaikilla kirjoittajilla, oli kyse sitten ammattilaisesta tai harrastajasta, tulee silloin tällöin seinä vastaan. Ratkaisukeinoja tilapäiseen ahdistukseen kuitenkin löytyy, ja toimituksemme kokosi niistä parhaat yhteen:
SULJE TIETOKONE
Kun deadline tulee vastaan ja valmista pitäisi saada, voi tietokoneen sulkeminen tuntua järjettömältä ajatukselta. Joskus kuitenkin perinteinen “paperi ja kynä -yhdistelmä” voi olla se tehokkain tapa. Näytön tuijottamisen sijaan voit luonnostella paperille, mistä tekstissäsi on kyse. Kokonaiskuvan hahmottamiseksi ja homman helpottamiseksi voit käyttää perinteisiä ranskalaisia viivoja tai hyödyntää erilaisia ajatuskarttoja sekä värejä. Älä siis pakonomaisesti yritä saada tekstiä valmiiksi, vaan pohdi sen sisältöä listaamiesi avainsanojen ja visualisointien avulla. Tämä tapa sopii myös tekstin viimeistelyyn, sillä tärkeintä on kiteyttää juttusi kirkkain ydin.
KIRJOITA
Varsinkin silloin, kun halutaan tuottaa luovaa tekstiä, saattaa tekstikenttä jäädä tyhjäksi ideoiden kaipuun tuskassa. Jos kuitenkin tahtoo olla aikaansaava tekijä, eikä pelkkä tuskastunut taiteilija, ei inspiraatiota kannata jäädä odottamaan. Ehdottomasti paras tapa päästä kirjoittamisen makuun on yksinkertaisesti kirjoittaa. Jos varsinaisesta aiheestasi kirjoittaminen, oli se sitten kaunokirjallisuutta tai tekemättä jäänyt koulutehtävä, tuntuu liian raskaalta ja vaivalloiselta, kirjoita sitten hetki jotain aivan muuta. Havainnoi ympäristöä, riipaise kasaan runo tai suunnittele huomisen ruokalista. Olennaisinta on, että virität aivosi ja mielesi kirjoittamisen mielentilaan.
TUTUSTU
Oli työn alla sitten oppari tai dekkari, moni teksti tarvitsee tuekseen taustoitusta. On tärkeää muistaa, että aihepiiriin tutustuminen ja tiedon haaliminen on osa koko kirjoitusprosessia. Samalla teet tekstistäsi uskottavampaa ja vältyt siltä, ettet plagioi kenenkään tekstiä tietämättäsi. Etsi uusia näkökulmia kirjoista, lehdistä, ympäristöistä ja keskusteluista muiden ihmisten kanssa. Vastaanottavaisessa tilassa saat aikaan enemmän, kuin yksinäsi tuskaillessa. Kun olet käyttänyt hieman aikaa aihepiirisi tutustumiseen, saattaakin äkkiä käydä niin, että hingut jo näppäimistösi ääreen jatkamaan kirjoitustyötä. ”
Tahdotko lisätä kiitollisuuttasi kirjoittamalla? Lue Oisan artikkeli aiheesta!