a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Kolme syytä, miksi ystävät ovat arjen voimavara

Ystävät ovat arjen voimavara, jota saatamme toisinaan pitää hieman itsestäänselvyytenä. Ruuhkavuosien pyörteissä vuorokauden tunnit menevät työn, perheen ja muiden arjen kiireiden parissa, jolloin ystävyyssuhteet saattavat jäädä huomaamatta heitteille. On kuitenkin tärkeää vaalia hyviä ystävyyssuhteita, sillä ystävät lisäävät tutkitusti onnellisuuttamme. Toisinaan saattaa käydä kuitenkin niin, että otamme stressaantuneina ystävien kanssa yhteen tai olemme heille omalla heikolla hetkellä kateellisia. Tällöin voi päähän hiipiä ajatus, että miksi ylipäätään tarvitsemme ystäviä, jos he aiheuttavat meille pahaa mieltä ja murhetta.

Ystävät saavat meidät nauramaan huonollakin hetkellä, iloitsevat kanssamme, kun onnistumme sekä ovat monesti elämän tärkeimmissä muistoissa mukana. Ystävyyssuhteet ovat elämässämme suuri rikkaus, vaikka voivatkin olla välillä monimutkaisia. Vaikka ystävyyden todellista merkitystä on mahdoton mitata, on aiheesta tehty useita tutkimuksia, jotka liputtavat sen puolesta, että ystävyys parantaa elämänlaatuamme myös tieteellisesti.


Hyvät ystävät lisäävät onnellisuutta

Aina on olemassa poikkeuksia sääntöön, mutta pääsääntöisesti lämpimät ja vahvat sosiaaliset suhteet tekevät meistä onnellisia. Sosiaalisuus lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta, johon meillä on luontaisesti laumaeläiminä tarve. Hyvät ystävät vahvistavat itsetuntoa sekä vähentävät stressiä. Elämän kriisitilanteissa ystävät ovat tärkeässä osassa, sillä ilman tukea on vaikea lähteä kasaamaan palasia taas yhteen. Hyvät ystävät haluavat toisilleen hyvää, minkä vuoksi ystävät ovat usein ne ihmiset, jotka kannustavat meitä menestymään elämässä.

Ystävät haastavat ajattelemaan uudella tavalla

Kuinka usein olet päätynyt puolisosi kanssa riitaan, kun hän on ehdottanut muutosta johonkin toimintatapaasi? Ystävien kanssa on helpompi keskustella tunneherkistä aiheista, ja ystävät voivat antaa uusia näkökulmia aiheen käsittelyyn. Ystävien on usein helpompi katsoa tilannetta ulkopuolisen silmin ja pohtia sitä kautta kanssamme ratkaisua tilanteeseen. Ystävät haastavat meitä ajattelemaan uusilla tavoilla, mutta tukevat silti päätöksiämme, mikäli olemme lopulta eri mieltä.

Ystävyys pidentää ikää

On tutkittu, että vahvat ystävyyssuhteet auttavat meitä kokemaan ikääntymisen positiivisemmin. Ystävillä on tutkittu olevan myös positiivinen vaikutus terveyteemme, minkä ansiosta voimme fyysisesti paremmin, kun meillä on ystäviä ympärillämme. Ystävyys mm. parantaa vastustuskykyämme sekä vähentää fyysistä stressiä. Yksinäisille vanhuksille kehittyy sosiaalisia ikätovereitaan herkemmin erilaisia pitkäaikaissairauksia sekä masennusoireita. Ystävät auttavat kehittämään sosiaalisia taitojamme läpi elämän. Etenkin introverteille ihmisille läheisten ystävien merkitys korostuu. Ystävien kanssa on helpompi solahtaa sosiaalisiin tilanteisiin, sillä tuttuja tyyppejä ei tarvitse jännittää.


Muodostamme ystävyyssuhteita koko elämämme ajan. Joillakin on jo lapsuusajoilta tiivis ystäväporukka, toiset taas keräävät timanttisia tyyppejä mukaan elämän eri vaiheista. Joskus voi käydä niinkin, että läheisten ystävien kanssa kasvaa erilleen. Elämänkokemus muokkaa arvojamme, minkä vuoksi sydänystävästä voikin tulla jossain vaiheessa jotain aivan muuta. On tärkeää hyväksyä, että tietyt ystävät kulkevat elämässämme vain tietyn hetken. Toiset taas pysyvät mukana menossa läpi vaikeimpienkin mutkien. Ystävyys ei koskaan ole itsestäänselvyys, vaan siitä täytyy pitää huolta. Ystävyys on kahden ihmisen kauppa, joten molempien täytyy saada siitä jotain positiivista. Ole siis itse sellainen ystävä, joita toivoisit ympärillesi.

Joillekin voi olla vaikea muodostaa uusia ystävyyssuhteita aikuisiällä, sillä silloin muut prioriteetit vievät aikaa ystävystymiseltä. Usein löydämmekin ystäviä niistä ympyröistä, joissa arjen keskellä liikumme, kuten töistä, harrastuksista ja muista arjen sosiaalisista ympäristöistä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että ystävyyssuhteissa määrä ei korvaa laatua. Yksikin vahva ystävyyssuhde on kultaa verrattuna kymmeneen hyvänpäiväntuttuun silloin, kun ystävää todella tarvitsee.

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.