a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Hyvinvointi - Itsevarmuus

Kahdeksan avainta parempaan itsetuntoon

Katselet kateellisena kuvankaunista työkaveriasi, joka liihottaa salilta suihkunraikkaana palaveriin, jonka hoitaa tietysti läpi täysin takeltelematta ja lyö kaupat vielä lopuksi lukkoon. Palaverista hän suuntaa verkostoitumistapahtumaan, jossa ui kuin kala vedessä. Sinä haluaisit samanlaisessa tilanteessa vain sulautua mahdollisimman hyvin tapettiin, sillä taatusti kaataisit cocktailpaloja pursuavan lautasesi tärkeimmän toimitusjohtajan rinnuksille, jos joutuisit avaamaan suusi.

Kumppanisi kehuu kotona ystävänsä vaimoa ja saa tämän kuulostamaan kaikin puolin täydelliseltä kotirouvalta. Mietit itseäsi pieruverkkareissa ja tukka sotkussa keskellä kaaoksen vallassa olevaa kotia. Haukkaat ajatuksissasi palan pakastepitsasta, sillä et taaskaan jaksanut tehdä mitään kunnon ruokaa. Mielessäsi pyörii vain ajatus siitä, että olet huono, ruma ja kaikin puolin epäonnistunut elämässä. Et vaivaudu edes yrittämään, sillä tiedät valmiiksi jo, että epäonnistut.

Me kaikki taistelemme heikon itsetunnon kanssa jossain vaiheessa elämää. Toisilla se voi näkyä sisäänpäinkääntyneisyytenä ja arkuutena, toisilla puolestaan hyökkäävänä asenteena muita kohtaan. Jos kaipaat lisää itsevarmuutta, kokeile näitä keinoja sen kasvattamiseen.

TIEDOSTA HEIKKOUDET JA VAHVUUDET

Me kaikki olemme hyviä jossain, mutta kukaan ei loista kaikessa. On tärkeää osata tunnistaa omat vahvuudet. On olemassa erilaisia testejä, joiden avulla omia vahvuuksia voi lähteä kartoittamaan, mutta yksinkertaisimmillaan toimii pala paperia, johon listaat ylös niitä asioita, joissa koet olevasi hyvä. Voit tehdä oman sarakkeen niille asioille, joissa koet olevasi huono tai kaipaavasi kehitystä. Kun tiedät, missä asioissa loistat, voit alkaa lisätä niitä elämääsi. Itsevarmuutesi lisääntyy, kun huomaat osaavasi ja onnistuvasi.

HYVÄKSY ITSESI

Tämä on monille meistä ehkäpä suurin itsevarmuuden este. Nyky-yhteiskunta patistaa meitä olemaan jatkuvasti parempia, eikä mikään tunnu riittävän. Tällöin alamme kokea itsemme riittämättöminä, ja löydämme itsestämme aina jotain uutta vikaa. Jokainen meistä on ainutlaatuinen omalla tavallaan, ja juuri se tekee tästä maailmasta mielenkiintoisen. Älä siis ruoski itseäsi asioista, joissa et ole parhaimmillasi tai ominaisuuksista, joista et pidä. Keskity sen sijaan pohtimaan asioita, jotka ovat elämässäsi hyvin, ja joita mahdollisesti haluaisit muuttaa, jotta voisit elää entistä enemmän itsesi näköistä elämää. Kun hyväksyt itsesi juuri sellaisena, kuin olet, huomaat, että itsevarmuutesi tehdä oman hyvinvointisi kannalta oikeita päätöksiä paranee.

 

Oisa - Hyvinvointi - Itsevarmuus

 

MUISTA ONNISTUMISET

Valitettavan moni meistä vähättelee onnistumisiaan ja keskittyy epäonnistumisiin. Omasta menestyksestä ei haluta tehdä numeroa itselle, eikä muille. Itsevarmuuden kannalta on kuitenkin hyvä säännöllisesti palauttaa mieleen tilanteita, joissa on onnistunut hyvin. Älä vähättele elämäsi positiivisia asioita ja osa-alueita ylipäätään, sillä ne ovat tärkeä voimavara.

LÖYDÄ INSPIRAATION LÄHTEITÄ

Itsevarmuuden lisäämistä voi tukea etsimällä inspiroivia ja itsevarmuutta lisääviä asioita elämäänsä. Esimerkiksi erilaiset self-help-kirjat, motivoivat lainaukset ja inpiroivien ihmisten seuraaminen voivat edesauttaa itsevarmuuden vahvistumista. Keskity ajattelemaan omia vahvuuksiasi ja sitä, mikä tekee juuri sinusta ainutlaatuisen. Ota negatiiviset ja ahdistavat tunteet vastaan, mutta älä jää niihin makaamaan.

SUUNNITTELE TULEVAISUUTTA

Istu alas ja pohdi, mitä todella haluat elämältäsi ja tulevaisuudeltasi. Pohdi asiaa niin parisuhteen, työn, asumisen kuin vapaa-ajankin osalta. Älä elä elämääsi muita varten tai muiden odotusten mukaan. Mieti, mitä sinä elämältäsi haluat. Kun tiedät, mitä haluat, on sinun huomattavasti helpompi lähteä kulkemaan sitä kohti. Ja kun olet selkeyttänyt itsellesi, mitä asioita haluat ja mitä et, voit itsevarmemmin kieltäytyä asioista, jotka eivät palvele sinua. Näin kuljet lopulta kohti juuri omannäköistä elämääsi.

 

Oisa - Hyvinvointi - Itsevarmuus

 

ASETA TAVOITTEITA

Mieti itsellesi säännöllisesti realistisia ja saavutettavia tavoitteita. Varmista, että tavoitteet ovat riittävän helposti saavutettavia, ja jaottele tarvittaessa isompi tavoite pienempiin välitavoitteisiin. Itsevarmuutesi kasvaa, kun saat onnistumisen tunteita tavoitteiden saavuttamisesta. Älä murehdi, vaikket onnistuisi kaikissa tavoitteissasi – me kaikki epäonnistumme joskus! Jos tuntuu, että jokin tavoite on liian haastava, voit aina muokata sitä helpompaan muotoon. Joskus taas huomaamme kesken matkan, ettei tavoitteemme ollutkaan sitä, mitä oikeasti halusimme, ja silloin on ihan ok vaihtaa suuntaa.

KESKUSTELE MUIDEN KANSSA

Keskustelut elämästä ja unelmista muiden kanssa ovat erinomainen keino saada elämään uutta perspektiiviä. Kun kuuntelee muiden haasteita ja onnistumisia, oppii olemaan armollisempi itseä kohtaan. Luulemme nimittäin usein, että toisten elämä on jotenkin helpompaa, kuin omamme. Kuvittelemme, että toiset saavuttavat haluamansa kuin itsestään. Todellisuudessa onnistumisen taustalle voi kätkeytyä enemmän haasteita ja epäonnistumisia, kuin osaamme kuvitellakaan. Itsevarmuutesi kasvaa, kun huomaat, ettet ole maailmassa yksin. Voit myös saada keskusteluista hyviä vinkkejä omien unelmiesi toteuttamiseen.

ÄLÄ LUOVUTA

Kaikki meistä epäonnistuvat joskus, emmekä voi välttyä elämässä kokonaan virheiltä. Tärkeintä on ottaa oppia omista mokista ja toimia seuraavalla kerralla paremmin. Vältä keksimästä tekosyitä luovuttamiselle, sillä jos todella tahdot jotain, löydät kyllä keinon toteuttaa sen. Menestyminen vaatii työtä, joten jatka, kunnes olet saavuttanut haluamasi lopputuloksen. Älä ota matkalla eteen tulleita mokia liikaa itseesi, vaan pidä lopputulos kirkkaana mielessä. Itsevarmuutesi kasvaa, kun huomaat, että voit epäonnistumisista huolimatta nousta ja jatkaa matkaa kohti unelmiasi.

 

Vapaasti käännetty ja muokattu artikkelista: 8 Tips on How to Improve Your Self-Confidence

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.