a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Elamani sisaltoa - Inspiroivat naiset Nykissa Milene

Inspiroivat naiset Nykissä OSA 1: Milène Jardine

Want to read this post in English? Click here!

Kaikki alkoi siitä, kun sain eräänä alkukevään päivänä tykkäyksen kuvaani Instagramissa. Kuva taisi olla ensimmäisiä, joita julkaisin tulevaan New Yorkin reissuuni liittyen. Selasin tykkääjän profiilia, ja joku siinä jäi kiinnostamaan sen verran, että klikkasin profiilin seurantaan. Yllättäen sainkin henkilöltä viestiä, jossa hän kiitti tykkäyksestä. Sitä kautta päädyin Milène Jardine Chocolatierin nettisivuille tutustumaan käsin valmistettujen suklaatryffeleiden ihmeelliseen maailmaan.

Aika kului ja New Yorkin matka lähestyi. Satuin bongaamaan Instagramista Milènen kuvan, jossa hän oli kertomassa opiskelijoille tarinaansa siitä, kuinka vaihtoi vaativasta bisnesurasta suklaatryffeleihin. Siitä heräsi idea: mitä, jos haastattelisin matkani aikana mielenkiintoisia, menestyviä naisia, jotka ovat rohkeasti lähteneet toteuttamaan unelmiaan? Vaikka matkasta on nyt kulunut jo tovi, tahdon yhä toteuttaa tuon juttusarjan. Ensimmäisessä osassa tutustummekin Milèneen ja tarinaan hänen inspiroivan suklaayrityksensä taustalla.

VAATETEOLLISUUDEN HUIPPUPESTISTÄ SUKLAAYRITTÄJÄKSI

Minua kiinnostaa kaikkein eniten yksi tietty kysymys Milènen tarinassa: kuinka hän päätyi suklaayrittäjäksi? Nainen kertoo olleensa kaksitoista vuotta töissä Macy’s -tavaratalon miesten vaatetuspuolen suunnitteluosastolla. Hän aloitti tuotantoharjoittelijana ja eteni nopeasti urallaan osastonsa vastaavaksi. Tavaratalolla on siis omia suunnitteluosastoja, joissa designerit luovat suunnitelmat tavaratalon omien merkkien tulevista mallistoista. Milènen työhön kuului ottaa designereiden suunnitelmat ja lähteä niiden kanssa maailmalle toteuttamaan mallistot.

Milène kiersi työssään tehtaita eri maissa, kilpailutti tarvittavat materiaalit ja tuotannot, esitteli mallistot asiakkaille, teki suunnitelmat malliston tuotannosta, tarkkaili laatua, suunnitteli logistiikan, seurasi mallistojen menestystä ja paljon muuta. Käytännössä hän siis valvoi ja vastasi koko vaatemalliston suunnittelusta ja toteutuksesta alusta loppuun. Sen lisäksi hän kiersi mm. Eurooppaa ammentaen ideoita ja trendejä tulevia mallistoja varten. Parhaimmillaan työn alla oli kolme eri mallistoa, joten kiirettä piti. Hän valmisti uransa alkuaikoina suklaata esimerkiksi häihin ja muihin yksityistilaisuuksiin, mutta ura vei nopeasti naisen mennessään, rakkaan harrastuksen jäädessä jalkoihin.

Vuonna 2016 tapahtui käänne, kun Macy’s myi säästökuurin kourissa Milènen osaston kolmannelle osapuolelle. Milène oli ollut samassa työpaikassa yli kymmenen vuotta, joten työpaikan menetys oli naiselle pienoinen shokki. Hänelle tarjottiin huippupestejä useilta tahoilta, joiden kanssa hän oli työssään toiminut, mutta hän vastasi kaikkiin kieltävästi. Milène uskoi, että pysähdys oli tullut syystä ja halusi rauhassa miettiä, mitä elämällään nyt tekisi. Hän halusi tehdä jotain sellaista, joka tekisi hänet mahdollisimman iloiseksi ja onnelliseksi. Milène rakasti lapsena leipomista, eikä palo sitä kohtaan ollut hiipunut aikuisenakaan. Sen lisäksi matkustaminen oli lähellä naisen sydäntä. Hän päätti yhdistää nämä kaksi intohimoaan ja alkaa valmistaa suklaata.

 

Oisa - Elamani sisaltoa - Inspiroivat naiset Nykissa Milene

 

MIKÄ MILÈNE JARDINE CHOCOLATIER?

Milène valmistaa käsintehtyjä suklaatryffeleitä. Hän käyttää tuotteissaan vain luonnollisia raaka-aineita: ei keinotekoisia makeutusaineita, ei lisättyä sokeria, eikä säilöntäaineita. Milène kertoo, että haluaa raaka-aineiden aidon ja puhtaan maun tulevan mahdollisimman hyvin läpi. Luonnonmukaisuuteen liittyy myös Milènen halu kertoa ihmisille erilaisten raaka-aineiden terveellisistä vaikutuksista suklaan avulla. Hän käyttääkin suklaissaan paljon erilaisia yrttejä, mausteita ja muita raaka-aineita, joilla on todettuja positiivisia vaikutuksia terveyteen. Mikä olisi parempi tapa kokeilla jotain terveellistä, kuin yhdistää se herkulliseen suklaaseen?

Se, mikä tekee juuri tästä suklaapajasta erityisen mielenkiintoisen, on kuitenkin tarina. Jokainen suklaa liittyy maahan, jossa Milène on vieraillut. Ja maitahan riittää, sillä Milène on matkustanut yli 35 maassa! Hän pyrkii vangitsemaan kuhunkin suklaatryffeliin kyseisen maan sielunmaiseman, tunnelman ja fiiliksen. Esimerkiksi Egyptistä syntyi tryffeli nimeltä Goddess, jossa yhdistyvät kiinanruusun ja mintun maut. Pyramideilla vieraillessa kiinanruusu on vahvasti läsnä, minttua tarjoillaan puolestaan maassa vakiona teen kanssa. Nimensä tryffeli sai vahvoista naishahmoista, joista Milène matkallaan oppi.

Milène kertoo, että hänen mielestään maailmassa on nykyään aivan liikaa pahuutta ja negatiivisuutta. Suklaa on hänelle keino tuoda esiin maailman pienet kauniit kohdat – pockets of hope, kuten hän itse asian ilmaisee. Milène haluaa tuoda suklaillaan esiin maailman monimuotoisuuden ja kunkin maan ainutlaatuisen kauneuden. Suklaasarjan nimi tuleekin naisen motosta: live by love.

KUINKA SYNTYY SUUSSASULAVA SUKLAATRYFFELI?

Milène kertoo, että useimmat suklaatryffelit valmistetaan niin, että ensin tehdään muottiin ganache eli kermainen täyte. Sen jälkeen suklaa valutetaan ganachen yli, jolloin muodostuu lopullinen tryffeli. Milènen suklaat valmistetaan kuitenkin niin, että ensin temperoidaan suklaa, sitten se valetaan muotteihin. Vasta sen jälkeen täytetään ohuen rapeat suklaakuoret ganachella. Milène kertoo suosivansa tätä tekniikkaa, koska sillä saadaan aikaan erityisen ohut suklaakuori sekä mahdollisuus käyttää pehmeämpää ganachea, jonka ei tarvitse pysyä muodossaan. Näin on mahdollista leikitellä paremmin kermaisen täytteen ja rapean kuoren yhdistelmällä.

Ihmettelin, kuinka Milènellä riittää aika valmistaa suklaat käsityönä kaiken muun yrittäjyyteen liittyvän kiireen ohella. Hän kertoo, että apuna on kokki ja assistentti sekä etenkin loppuvuodesta kausityöntekijöitä helpottamaan kiirettä. Milènen suurinta liikevaihtoa tuottavat nimittäin yritysten joulun aikaan asiakkailleen lähettämät suklaayllätykset. Vaikka Milènen yritys on vasta parivuotias, on hän päässyt valmistamaan suklaita mm. Googlelle, Huffington Postille ja Roger Vivierille. Hänen suklaitaan ovat maistelleet jopa Serbian kuningasperheen jäsenet.

Milène ei osaa nimetä suosikkiaan tryffeleistään, sillä hän sanoo sen riippuvan täysin omasta fiiliksestä. Joskus tekee mieli rikasta ja täyteläistä, jolloin hän valitsee Puriste-tryffelin, joka vie hetkessä Pariisin kapeille kujille ja Eiffel-tornin juurelle. Serenity (viski/merisuola) puolestaan muistuttaa Irlannin utuisista maisemista. Harvey Wallbanger on sitruksen makuinen tryffeli, joka on tehty muistona Milènen isoisälle, joka oli tarinan mukaan suvun suurin herkkusuu. Isoisä tuki aina pienen Milènen leipomisharrastusta ja oli kaikin tavoin naisen ykkösfani. Isoisä menehtyi, kun Milène rakensi yritystään, joten muistotryffelin luominen oli luonnollinen osa suruprosessia.

 

Oisa - Elamani sisaltoa - Inspiroivat naiset Nykissa Milene

 

MILÈNEN VINKIT MENESTYKSEEN

Milène korostaa useasti haastattelun aikana verkostojen merkitystä. Hän kertoo hyödyntäneensä paljon vanhoja verkostojaan, joiden kanssa toimi vaateteollisuuden parissa. Milène sai aiemmassa työssään useilta firmoilta loppuvuodesta suklaarasian kiitoksena kuluneesta vuodesta. Oman yrityksen perustettuaan hän otti rohkeasti yhteyttä ja kysyi, mitä jos yritykset ostaisivat suklaat jatkossa häneltä. Moni vaihtoikin Milènen suklaisiin, ja bisnes lähti hyvin nousuun.

Milène naurahtaa, ettei koskaan voi tietää, mitä kautta sopivat verkostot löytyvät. Hän kertoo äitinsä työskentelevän lentokentällä VIP-puolella ja jakavan hänen käyntikorttejaan sopivissa väleissä, kun puheeksi tulee jokin asia, johon suklaat voisivat luontevasti sopia. Sitä kautta hän löysi tiensä mm. kuuluisan hääpukusuunnittelija Ines di Santon luo. Verkostoituminen muiden naisyrittäjien kanssa Instagramissa puolestaan tarjosi mahdollisuuden yhteistyöhön erään yksityislentokoneita vuokraavan yrityksen kanssa. Yritys tarjoili Milènen suklaita lennoillaan, ja yllättäen Milène sai henkilökohtaisen kirjeen itse Hillary Clintonilta, joka oli nautiskellut lennolla suklaita ja rakastunut niihin.

Kysyn Milèneltä, millaista on olla yrittäjänä New Yorkissa, jossa kilpailu on ankaraa ja menestys jollain tapaa entistä kovemman työn takana. Milène myöntää, että kilpailu on kovaa, mutta kertoo, että kaupunki tarjoaa todella paljon tukea yrittäjille. Etenkin naisyrittäjiä tukevat tahot ovat auttaneet häntä paljon. Milène on saanut apua erilaisilta järjestöiltä mm. keittiön hankintaan, lakiasioihin, erilaisten lupien hankintaan, tuotesuojauksiin, markkinointiin ja yrityksen talouden suunnitteluun. Hän kertoo, että oikeiden tahojen löytäminen vaatii kuitenkin sen, että puhuu avoimesti omasta jutustaan ja näkyy erilaisissa verkostoitumistapaamisissa. Kukaan ei tule tarjoamaan apua, ellet sitä itse lähde etsimään.

HAASTEITA JA ONNISTUMISIA YRITTÄJYYDEN ALUSSA

Milène siirtyi rakentamaan yritystään täysin nollasta, mikä oli jollain tavalla naisesta hämmentävää ja pelottavaakin. Hän oli yli kymmenen vuotta tottunut menemään töihin ja tiesi tasan, mitä siellä tekisi. Hän hallinnoi Macy’s-työssään 200 miljoonan dollarin osastoa, jossa oli isot tiimit ja hektinen meno. Yhtäkkiä nainen oli täysin omillaan, ilman selkeää suuntaa. Milène palkkasi business coachin, joka auttoi häntä kirkastamaan tavoitteensa ja unelmansa. Nainen kertoo, että se oli yksi parhaista päätöksistä, joita hän sillä hetkellä teki. Valmentaja auttoi eteenpäin ja piti rutiineja yllä.

Haasteeksi Milène kertoo sen, että yrittäjyys on epävarmaa ja tulevaisuus kovin tuntematon. On paljon asioita, joita täytyy selvittää ja opetella, eikä aina osaa ajatella kaikkea ennen kuin sen joutuu oppimaan kantapään kautta. Joskus on vaikeaa uskoa itseensä ja pysyä positiivisena, toisinaan taas tuntuu, ettei koko hommassa ole mitään järkeä. Milène kertoo, että hyvät rutiinit ovat avainasemassa epävarmuuden sietämisessä, sillä elämässä on silloin pysyvyyden tuntua. Lisäksi nainen harjoittelee meditaatiovalmentajan kanssa, urheilee, patikoi ja viettää aikaa luonnossa. Hän myös korostaa verkostoitumisen lisäksi vertaistukea: kun viettää aikaa muiden yrittäjien kanssa, huomaa, että omat tuntemukset ovatkin ihan normaaleja – moni muukin on selvinnyt niiden läpi ja menestynyt.

 

Oisa - Elamani sisaltoa - Inspiroivat naiset Nykissa Milene

 

UNELMAELÄMÄMME ON NYT

Kun kysyn Milèneltä elääkö hän unelmaelämäänsä, hän miettii tovin. Sitten vastaus helähtää naisen suusta aurinkoisesti ja itsevarmasti: kyllä elän! Hän kertoo haluavansa toki kasvattaa toimintaa, mahdollisesti työllistää enemmän ihmisiä ja laajentaa tuotevalikoimaa. Hänellä on myös henkilökohtaisia unelmia, mutta hän kertoo ymmärtäneensä, että unelmaelämä on asennekysymys. Hän on päättänyt, että unelmaelämä on tässä ja nyt, eikä sitten jossain ja sitten kun. Nainen kertoo olevansa onnellisempi, kuin koskaan, vaikka hänellä on vielä paljon opittavaa ja kehitettävää.

Minusta Milènen tarina on aivan järjettömän inspiroiva! Onnellisuus ja intohimo omaa juttua kohtaan hehkuu naisesta, ja hän saa minut temmattua täysillä mukaan aiheeseen. Tällaisista tyypeistä saa niin paljon lisää virtaa omien unelmien toteuttamiseen. On ihana nähdä, kun joku onnistuu ja menestyy omassa unelmassaan. Mistäpä sitä tietää, vaikka joku päivä saisimme maistaa Milènen näkemyksen myös suomalaisesta sielunmaisemasta. Sitä odotellessa muistakaa, että pala suklaata päivässä pitää  vahvan naisen vauhdissa!

 

Tutustu Milènen suklaiden tarinoihin tarkemmin täältä: https://milenejardine.com/

Priska Autio

Elämäni sisältöä on aito ja elämännäköinen hyvinvointiblogi. Kirjoittaja on Keski-Suomen, Teksasin ja Pirkanmaan kautta vaasalaistunut yrittäjä ja armoton haaveilija. Positiivinen herkkis, joka nauttii kuntoilusta, kauniista asioista ja kirjoittamisesta sekä kärsii ennenaikaisesta kolmenkympin kriisistä.

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.