
Hoida ihoasi armollisesti
Kosmetiikkabisnes kukoistaa ja lehtien lööpit luukuttavat ikinuoren ihon puolesta. Somemainokset hehkuttavat uusia ihoinnovaatioita, joilla saadaan ikääntyminen pysäytettyä ja posket siloitettua epäpuhtauksista. Usein kuitenkin unohdetaan, että iho on kehomme suurin elin, eikä ole aivan sama, kuinka sitä hoitaa tai mitä sille tekee. Moni miettii tarkasti syömiset, treenit ja muut hyvinvoinnin osa-alueet, mutta ihonhoidosta luistetaan tai ihoa rasitetaan jatkuvasti liian voimakkailla hoidoilla. Ihonhoitorutiinien tai -tuotteiden muutos on aina iholle shokki, johon sen täytyy sopeutua. Siksi rutiinien ja tuotteiden tiuha vaihtaminen tekee usein iholle enemmän hallaa kuin hyötyä. Meillä on vain tietty määrä ihosoluja – kuinka sinä hoidat omiasi?
Pohjolan ilmasto on iholle haastava: talvisin iho kuivaa jo ilmaston vuoksi, samalla, kun sisätilojen lämmitys kuivattaa ihoa entisestään. Suomalainen iho on ilmaston vuoksi herkkä, minkä vuoksi monet markkinoilla olevat tuotteet ovat ihollemme turhan voimakkaita. Monet ihonhoitotuotteet pesevät pois ihon omia suoja-aineita, ja kaikki iholle laitetut kemikaalit imeytyvät suoraan elimistöön. Ihonhoitotuotteiden tulisi tukea ihon omaa toimintaa ja olla riittävän lempeitä ylläpitämään ihon luontaista hyvinvointia. BELLA SANDVIK -hoitolan omistaja, Katja Majaniemi, pyrkii aina katsomaan jokaisen asiakkaan ihoa yksilöllisesti.
“Tätä työtä ei voi tehdä liukuhihnalla, sillä jokaisen iho on erilainen. Ihon hyvinvointiin vaikuttavat niin ihonhoitorutiinit kuin -tuotteetkin, mutta myös ruokavalio, stressi ja monet muut tekijät. Siksi valitsen aina hoidon kulun ja tuotteet sen mukaan, mitä asiakkaan iho juuri sillä hetkellä kaipaa.”

Hoidatko liikaa vai liian vähän?
Suomalaisilla on ihonhoitoon liittyen kaksi perusongelmaa, jotka ovat pitkälti toistensa ääripäät: joko ihoa hoidetaan liikaa tai ei ollenkaan. Moni ajattelee, että jos ei meikkaa, ei ihoa tarvitse myöskään puhdistaa. Iholle kertyy meikin lisäksi kuitenkin ihon omia luontaisia kuona-aineita, ilmansaasteita sekä etenkin syys- ja talviaikaan kynttilöiden ja takan polttamisesta huoneilmaan leviäviä hiukkasia. Haastavin ajanjakso suomalaiselle iholle on alkava talvi.
“Hyvä nyrkkisääntö kosmetologikäynteihin on suunnata kasvohoitoon aina vuodenajan vaihtuessa. Näin voidaan hoitaa menneen vuodenajan mahdolliset vauriot ja valmistaa iho uuteen vuodenaikaan.”
Majaniemi suosittelee huomioimaan vuodenajat myös kotihoidon tuotteissa. Ihonhoitotuotteet olisi syytä tarkistaa aina vuodenajan vaihtuessa, sillä esimerkiksi kesäisin iho kaipaa eri ainesosia verrattuna talveen. Kesäisin kaivataan talvea enemmän UV-suojaa ja kevyempää kosteutusta, kun taas talvea varten on syytä varautua ihon tehopuhdistuksella, vitamiineilla ja superkosteutuksella.
Ihomme oppii ajan kanssa sopeutumaan siihen, mitä sen pinnalle laitamme. Pahimmillaan iho oppii riippuvaiseksi kosmetiikasta, eikä sen luontainen tasapaino enää säily. Tämä voi johtaa kierteeseen, jossa syntyy iho-ongelmia puhtaasti kosmetiikan aiheuttamina. Kierre pahenee, kun ongelmia pyritään korjaamaan laittamalla iholle lisää tuotteita. Kotihoitoon kannattaakin valita lempeät ja ihon omaa toimintaa tukevat tuotteet, jotka säilyttävät ihon luontaiset ominaisuudet.
Ihon ikääntyminen pelottaa monia
Ihmisen iho muuttuu iän myötä, ensin hitaammin kahden- ja neljänkympin välillä, sitten radikaalimmin 50-vuotiaana. Monia ihon ikääntyminen huolettaa, sillä se on yksi selkeimmistä ulkoisista vanhenemisen merkeistä. Majaniemi itse suosii hellävaraisia ja ihoa kunnioittavia menetelmiä, jotka tukevat ihoa eri elämänvaiheissa.
“Me kaikki vanhenemme, ja tärkeintä onkin se, kuinka vanhenevaa ihoa tuetaan. Iho pysyy hyvässä kunnossa, kun sille valitaan aina ikään ja vuodenaikaan sopivat hoidot ja tuotteet, verrattuna siihen, että sitä pyritään keinolla millä hyvänsä saamaan nuoremman näköiseksi.”
On hyvä muistaa, että mitä luonnonmukaisempi ihonhoitotuote, sitä pidempään iho sen käyttöön sopeutuu. Toisaalta tuotteen vaikutukset säilyvät vastaavasti pidempään. Itselleen sopivaa ihonhoitotuotesarjaa kannattaakin etsiä rauhassa ja seurata ihon reaktioita pidemmällä aikavälillä. Usein epäpuhtaudet puskevat ihosta läpi muutoksen yhteydessä, mutta se ei vielä tarkoita, että tuotesarja ei sopisi omalle iholle. Väärät tuotteet voivat kuitenkin aiheuttaa vastareaktion ihossa, minkä vuoksi kannattaa konsultoida ihonhoidon asiantuntijaa ennen isompia muutoksia omiin tuotevalintoihin tai rutiineihin.

Luottokosmetologi on ihon paras ystävä
Vaikka naistenlehdet ovat pullollaan erilaisia testejä oman ihotyypin selvittämiseen, muistuttaa Majaniemi, että meillä kaikilla on itse asiassa useampia ihotyyppejä.
“Iho elää ja toimii eri tavalla vuodenajasta, iästä ja muista olosuhteista riippuen. Lisäksi kasvoissa on luontaisesti useita eri ihotyyppejä. Käynti ammattilaisella auttaa ymmärtämään omaa ihoa paremmin.”
Monella on oma luottokampaanja, ja myös luottokosmetologin valintaan kannattaa panostaa. Kannattaa etsiä sellainen kosmetologi, jonka kanssa henkilökemiat osuvat yhteen ja joka on aidosti kiinnostunut ihosi hyvinvoinnista. Luottokosmetologi tuntee historiasi ja osaa lukea ihon muutoksia pidemmällä aikavälillä, minkä vuoksi ihon hyvinvoinnista on helpompi huolehtia.
“Moni mieltää kosmetologikäynnit ja salonkituotteet kalliiksi, mutta kannattaa aina miettiä, mihin haluaa panostaa ja mistä pihistää. Kosmetologilta ostetut tuotteet ovat usein markettien tuotteita riittoisampia, ja kosmetologi osaa suositella juuri niitä tuotteita, joita iho sillä hetkellä kaipaa.”
Kasvohoito on ihonhoidon lisäksi myös tapa rentoutua ja saada mielihyvää, mikä heijastuu koko ihmisen olemukseen. Hyvä iho lisää itsevarmuutta ja parantaa näin hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Hyvinvoiva ihminen hehkuu niin sisältä kuin ulkoa!
Pingback: Nyt otetaan ihonhoito haltuun – Priska Autio
10/09/2020 05:04