a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Vapaa-aika - GoExpo

GoExpo – kurkkaus kulisseihin

Innostus tarttuu jo matkalla messupaikalle: ihmisiä virtaa tasaisesti kanssasi samaan suuntaan, ilmassa on aistittavissa odotusta. Astut sisään värien, tuoksujen, musiikin ja iloisen puheensorinan pyörteisiin. Edessäsi avautuu toinen toistaan mielenkiintoisempia näytteilleasettajia, täynnä hymyä ja valmiina vastaamaan kiperiinkin kysymyksiin. Osallistut arvontoihin, testaat tuotteita ja kuuntelet innostavia puheenvuoroja. Nautit energisestä messutunnelmasta, ja lähdet kotiin pää täynnä motivaatiota ja uusia ideoita!

Messuilla on kautta aikojen ollut ainutlaatuinen ja innostava tunnelma, mutta mitä suurten monialaisten messujen järjestäminen vaatii? Millaisella tiimillä messuja tuotetaan ja mitä tapahtuu, kun messuhallin ovet sulkeutuvat päivän päätteeksi? Kurkkasimme GoExpo-messujen kulissien taakse Messukeskuksen tiedottaja Riikka Luomanpään johdolla.

 

 

Mikä on GoExpo?

GoExpo on maaliskuussa järjestettävä vapaa-ajan ja harrastamisen messutapahtuma, joka kokoaa yhteen monipuolisesti kevään ja kesän liikunta- ja ulkoilulajit. Tapahtumassa on nähtävää kuudella eri teemalla: Kunto, Fillari, Outdoor, Golf, Ball Sports Expo ja Kuva&Kamera. Samaan aikaan järjestetään myös Helsinki Horse Fair. Tapahtumassa nousevat mainiosti esiin eri alojen trendit ja ilmiöt, ja GoExpossa pääseekin hyvin tutustumaan eri lajeihin – mikä niissä on pinnalla ja mikä mahdollisesti vielä kytemässä pinnan alla. Messuilla pääsee myös testaamaan eri liikuntalajeja suppailusta seinäkiipeilyyn: paikalla on näytteilleasettajia isoista brändeistä pienempiin toimijoihin.

 

Kuinka paljon ennen tapahtumaa messuja ryhdytään suunnittelemaan?

Ryhdymme suunnittelemaan seuraavan vuoden messuja viimeistään edellisten päätyttyä, mutta usein jo aiemmin. Erityisesti silloin, jos mietitään isompia muutoksia esimerkiksi hallikarttaan, on kätevä käydä kyselemässä näytteilleasettajien mielipiteitä, kun nämä ovat paikan päällä messuilla. Samalla voi vaihtaa kuulumiset ja esiin saattaa tulla muitakin kehitysideoita.

Myös kävijöiden mielipiteet huomioidaan: teemme kävijöille erilaisia gallupeja sekä järjestämme kyselyitä somessa ja uutiskirjeissä. Haluamme saada palautetta messuista sekä tietää, mitä kävijät haluavat nähdä ja kokea. Heille tätä hommaa kuitenkin ensisijaisesti tehdään!

Messujen ohjelmasta vastaa ohjelmatuottaja, joka valitsee ja koordinoi messuviikonlopun esiintyjät ja asiantuntijapuhujat. Ohjelmaideoita tulee niin näytteilleasettajilta kuin kävijöiltäkin. Meillä on itselläkin paljon ideoita, ja usein näytteilleasettajat ovat parhaita vinkkaamaan sopivia esiintyjiä ja asiantuntijoita haluamiimme teemoihin liittyen, sillä heillä on paras asiantuntemus omasta alastaan.

 

 

Millainen tiimi messuja järjestää? Mitä ominaisuuksia omassa työssäsi tarvitaan?

Messuja järjestetään kuuden hengen ydintiimillä, jota johtaa myyntiryhmäpäällikkö. Kaikki Messukeskuksen messut järjestetään samanlaisella kokoonpanolla, jossa jokaisella on selkeät työtehtävät. Tiimin apuna on asiakaspalvelu, joka on tarvittaessa yhteydessä näytteilleasettajiin ja kävijöihin. Toimin itse tiedottajana, vastaten mm. Vuoden retkikohde -kilpailun koordinoinnista, mediatiedotteista ja lehdistötilaisuuksista, bloggaajayhteistöistä ja sosiaalisen median päivittämisestä. Tapahtuman ja sen käytäntöjen kehittäminen kuuluu koko tiimin työnkuvaan, joten sekin on osa työtäni.

Työssäni tarvitaan stressinsietokykyä ja hyviä projektinhallintataitoja, sillä usein meillä on monta eri tapahtumaa työn alla. Pääasiassa työ on tietokoneella työskentelyä, joten hyvät konttoritaidot ovat myös tarpeen. Sosiaalisuus on avainasemassa, sillä työssäni ollaan paljon tekemisissä muiden ihmisten kanssa – on tultava toimeen kaikkien kanssa!

 

 

Kuinka valtava messutapahtuma laitetaan suunnitelmista käytäntöön?

Messujen konkreettinen rakentaminen aloitetaan maanantaina, messukävijöiden päästessä ihastelemaan lopputulosta perjantaina. Ensin rakennetaan suuret ohjelma-alueet, joihin kuuluu GoExpossa mm. vesialtaita ja hiekkaa. Myös ohjelmalavat sekä näytteilleasettajien tilaamat osastot valmistuvat vauhdilla alkuviikon aikana. Näytteilleasettajat saapuvat rakentamaan omia osastojaan keskiviikon tai torstain aikana, riippuen siitä, kuinka valmiin osaston he ovat tilanneet Messukeskukselta. Vaikka torstaina messuhalli voi vielä näyttää hyvinkin keskeneräiseltä, on Suomen suurin urheilu- ja ulkoiluareena valmis vastaanottamaan messukävijät perjantaina.

Kun messut on suunniteltu ja rakennettu, keskittyy messutiimi pitämään huolen siitä, että kaikki hoituu viikonlopun aikana ongelmitta. Minulle tämä tarkoittaa mm. toimittajien avustamista ja huolehtimista siitä, että messuista taltioidaan seuraavaksi vuodeksi riittävästi oikeanlaista kuvamateriaalia. Lisäksi tiimimme auttaa, mikäli näytteilleasettajat tarvitsevat teknistä tukea tai heillä on kysyttävää käytännön asioista, kuten kulkuluvista tai parkkilipuista.

 

 

Mikä on parasta GoExpossa? Mitä kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa?

Messujen ehkäpä parasta antia on eri lajien kokeilu. GoExpossa voi kokeilla esimerkiksi SUP-lautailua, melontaa, golfia ja montaa muuta lajia. Kuulostaa mahdottomalta, eikö? Messukeskus muuntautuu kuitenkin viikonlopuksi oikeaksi toiminta-areenaksi, jossa riittää erilaisia ratoja ja testausmahdollisuuksia. Tänä vuonna messuilla on uutta tanssialue, jossa on esillä lukuisia eri tanssilajeja.

GoExposta saa mainiosti puhtia elämäntapamuutoksen motivointiin. Tammikuussa moni aloittaa intoa puhkuen elämäntaparemontin, helmikuussa into alkaa useimmilla kuitenkin jo latistua. Jos jaksaa sinnitellä GoExpoon asti, niin voi olla varma, että messuilta lähtee kotiin täynnä uutta virtaa muutokseen. Messut ovat myös kätevä paikka etsiä uutta harrastusta, sillä paikan päällä pääsee kokeilemaan niin montaa eri lajia – kaikki samalla lipulla.

Kannattaa tutustua myös Helsinki Horse Fairin mahdollisuuksiin. Moni ei hoksaa, että meillä todella on noin sata oikeaa hevosta ja ponia paikan päällä tapahtumaviikonloppuna. Messuilla pääsee hevosten rapsuttelun lisäksi tutustumaan ratsastukseen ja sen eri lajeihin urheilumuotona.

 

 

Kun messuhallin ovet sulkeutuvat kävijöiltä, jatkuu järjestäjillä päivä vielä tovin. Näytteilleasettajat täydentävät varastoja ja siistivät osastojaan, Messukeskuksen tiimi puolestaan tekee tarvittavia huoltotoimenpiteitä, laskee päivän kävijämääriä ja varmistaa, että kaikki on kunnossa seuraavaa messupäivää varten. Yöllä hallin valtaavat siivoojat, ja aamulla ollaan jälleen täynnä virtaa vastaanottamaan innokkaita messukävijöitä paikalle!

 


 

Oisa Lifestyle

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.