a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Esimieskö avain hyvään työilmapiiriin?

Olet koulutustasi vastaavassa mukavassa työssä, jossa työtehtävät saavat sinut innostumaan. Aiemmin et malttanut odottaa, että pääset työpöydän ääreen, mutta yhtäkkiä huomaat, että töihinmeno on alkanut ahdistaa. Harmittavan moni meistä kokee ahdistusta ja ikäviä tunteita työelämään liittyen. Syitä on monia, mutta huono työilmapiiri ja ristiriidat työyhteisössä vaikuttavat vahvasti asiaan. Huono työilmapiiri on seurausta pidempikestoisista ongelmista työyhteisössä – yksi huono päivä ei siis onneksi vielä anna aihetta huoleen. Jos ristiriitatilanteet jäävät kuitenkin selvittämättä ja negatiiviset tunteet pääsevät kärjistymään, voi ilmapiiri huonontua pidemmällä aikavälillä pahastikin.

Perinteisiä huonoon työilmapiiriin johtavia syitä ovat esimerkiksi työyhteisön sisälle muodostuvat kuppikunnat, joissa etsitään yhteishenkeä moittimalla muita. Kukapa meistä ei olisi todistanut työpaikan kahvikeskusteluja, joissa ruoditaan työkavereiden asioita ja pahimmillaan heitä ihmisinä? Kuppikunnat korostuvat erityisesti muutostilanteissa. Organisaation muutostilanteissa käyttöön otettavat työtapojen arkipäiväiset muutokset saatetaan puolestaan tulkita työkaverin pahantahtoisuutena, kun vanha ja tuttu työtapa yhtäkkiä muuttuu. Myös luottamuspula johtaa huonoon työilmapiiriin, vaikka se usein perustuukin väärinkäsityksiin ja tietämättömyyteen asioiden taustoista.

Vaikka työpaikalla ei olisi suoranaista kiusaamista tai ketään yksittäistä henkilöä ei otettaisi silmätikuksi, voi työyhteisön jäsenen tai jäsenten vastuuton työkäyttäytyminen aiheuttaa isonkin kriisin työpaikalla. Omavaltainen käytös, muiden syyttely sekä toisten osaamisen ja työn vähättely ovat vastuutonta työkäyttäytymistä pahimmillaan. Joskus yksi ihminen voi omalla käytöksellään pitää koko työyhteisöä varpaillaan, eikä kenenkään ole kiva tulla töihin.

 

Oisa - Värikäs arki - esimies

 

Esimies on avainasemassa työyhteisön toimivuuden ja tehokkuuden suhteen. Erityisesti muutostilanteissa esimiehen rooli korostuu. PR Nonlinear Oy:n Petri Ruotsalainen valmentaa esimiehiä johtamaan rennommin ja rohkeammin. Petrin mukaan esimies johtaa aina esimerkilään – halusi tai ei. Moni esimies saattaa kokea paineita esittää tietynlaista johtajaa, mutta työyhteisön arki ja etenkin vaikeat johtamistilanteet paljastavat, millainen esimies todellisuudessa on. Aito ja rehellinen esimies uskaltaa olla oma itsensä, eikä pelkää puuttua ongelmallisiin asioihin työyhteisössä. Näin johdettavat voivat luottaa siihen, että ilmapiiri pysyy avoimena ja rakentavana.

Petri pohtii, että moni esimies johtaa pelon kautta, vaikkei sitä välttämättä itse ymmärrä tai myönnä. Pelko on seurausta aivojemme luontaisista, vaaroille herkistä puolustusmekanismeista, joiden tarkoitus on pitää meidät hengissä. Vaikka nykypäivänä todellista vaaraa harvemmin on, saattavat aivojemme puolustusmekanismit tulkita arkisenkin konfliktin tai erimielisyyden vaarana, minkä seurauksena koemme ahdistusta. Harvoin tällaisessa tilanteessa kuitenkaan juoksemme päätä pahkaa pakoon, vaan poistumme tilanteesta sivistyneesti tai karkaamme henkisesti muualle.

Esimiehen ahdistus ja pelko ovat asioita, joista harvat esimiehet haluavat puhua ääneen. Petri kertoo tämän johtuvan siitä, että esimiehen odotetaan olevan tietyllä tapaa valmis: hänellä on korkeampi asema, hänen oletetaan tietävän asioista johdettavia enemmän, hän on hyvin koulutettu ja aikuinen ihminen. Tämän vuoksi esimiehiä usein ohjataan koulutuksiin, jotka lisäävät tietotaitoa sen sijaan, että vahvistettaisiin heidän luontaista johtajuuttaan, joka on seurasta ihmisenä kasvamisesta. Esimies voi kuitenkin itseään määrittelemällä irtautua pelolla johtamisesta, ja parantaa sitä kautta koko työyhteisönsä ilmapiiriä.

Petrin vinkit parempaan työilmapiiriin:

  1. Selkeät odotukset työntekijälle
  2. Asianmukaiset työvälineet
  3. Esimiehen rento ja rohkea läsnäolo henkilöstön keskellä

Nykypäivän työelämää leimaa täydellisyys, tehokkuus ja tarve venyä äärimmilleen. On jatkuvasti oltava parempi ja aktiivisesti kehitettävä omaa itseään. Suorittaminen on hiipinyt viime vuosina salakavalasti yhä vahvemmin osaksi työ- ja yksityiselämää. Kun ihmisen suorituskykyä koetellaan jatkuvasti ja äärisuorituksiin venyviä ihmisiä ylistetään, alkaa se väkisinkin näkyä jossakin.

Kun ihminen löytää itsensä ja ymmärtää rajansa, syntyy vahva ja toisten mielipiteistä riippumaton itsetunto. Silloin ei tarvitse venyä joka päivä tähtitieteellisiin tuloksiin tai pyrkiä olemaan täydellinen. On ennen kaikkea itseltä lupa olla juuri sellainen, kuin on. Kukaan meistä ei ole täydellinen, ja keskinkertainen on itse asiassa valtavan hyvä!

 


 

Oisa - Värikäs arki - PR Nonlinear Oy - esimies

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.