a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Erota vai ei?

Paiskaat oven kiinni riidan päätteeksi ja painelet ulos – taas pitää jauhaa samoista asioista! Eikö tämä koskaan lopu? Ja eikö se voisi edes joskus käyttää vähän siistimpää paitaa tai tuoda kukkia? Huhkit salilla hetken ja mielesi alkaa rauhoittua. Huomaat viereisellä laitteella olevan söpöläisen hymyilevän sinulle. Hymyilet takaisin ja mietit, milloin kehosi on viimeksi nauttinut läheisyyden aiheuttamista väristyksistä. Et edes muista, ja alat miettiä, miksi ylipäätään olet nykyisessä suhteessasi.

Jokaisessa parisuhteessa tulee väistämättä eteen rankempia ajanjaksoja, ja ajoittain mieleen hiipii ajatus siitä, olisiko ero paras vaihtoehto tilanteeseen. Monesti eroajatukset nousevat esiin, kun parisuhteessa on seuraavia piirteitä: riitelette päivittäin, toisessa ärsyttää melkeinpä kaikki, huomaat viihtyväsi tavallista enemmän poissa kotoa, ette halua enää seksiä toistenne kanssa, ihastut jatkuvasti toisiin tai ette vain yksinkertaisesti näe yhteistä tulevaisuutta. Joskus saattaa myös tulla tunne, että tässäkö tämä loppuelämän suhde nyt on.

Eropäätös on harvoin helppo, ja varsinkin pitkässä parisuhteessa lopullisen päätöksen tekeminen voi viedä yllättävänkin paljon aikaa. Jos mietit vakavasti, olisiko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella vai saisitteko asiat vanhan kumppanin kanssa vielä selvitettyä, tässä muutamia asioita auttamaan ajatustyötä.

MIETI ONKO EROAJATUSTEN SYY IHMISESSÄ VAI OLOSUHTEISSA

Usein eroajatukset hiipivät mieleen kuin huomaamatta: yhtäkkiä vain huomaat miettiväsi muita mahdollisuuksia parisuhteelle ja elämälle. Ehkä toisen naama on alkanut ärsyttää päivittäin tai olette eri mieltä elämän perusasioista. Tai ehkä olette lapsiperheen arjessa muuttuneet pariskunnasta kämppäkavereiksi, etkä muista enää, milloin olisitte viimeksi koskettaneet niin, että ihokarvat nousevat nautinnosta pystyyn. Syitä eron pohtimiseen on yhtä monia, kuin meitä ihmisiäkin.

Joskus rakkaus loppuu, tietyt ristiriidat ovat ylitsepääsemättömiä tai suhteessa on väkivaltaa – silloin on viisasta jatkaa elämää erillään. Joskus käy kuitenkin niin, että käännämme kumppaniimme kiukun, joka ei liity häneen ihmisenä mitenkään. Saatamme sabotoida tiedostamatta suhdettamme, koska koemme pahaa oloa jostain aivan muusta asiasta. Kun alamme tämän vuoksi etääntyä kumppanistamme, suhde kärsii väkisinkin.

Mieti siis eroa pohtiessasi, mistä tyytymättömyytesi johtuu. Jos koet, että kumppanisi voi tehdä jotain asian eteen, avaa suusi ja pyydä. Ihmiset osaavat yllättää ja rakastavassa parisuhteessa kumppanisi haluaa, että sinulla on hyvä olla. Mikäli tyytymättömyytesi liittyy esimerkiksi kumppanisi perusluonteeseen tai arvoihin, on harkittava vakavasti, voiko kyseisten asioiden kanssa elää onnellisena. Toista ei voi loputtomiin muuttaa, eikä pitäisi liikaa yrittääkään. Jos taas tyytymättömyys juontaa juurensa esimerkiksi tuen puutteeseen sinulle tärkeässä asiassa, liian vähäiseen hellyyteen tai yhteisen ajan puutteeseen, ovat ne asioita, joille on vielä mahdollista tehdä jotain – kunhan molemmat aidosti haluavat panostaa suhteen jatkoon.

Toimintamme parisuhteessa kumpuaa lapsuuden malleista, jotka tiedostamalla huomaamme, miksi käyttäydymme tietyllä tavalla. Jos parisuhteen osapuolten saamat mallit ovat kovin erilaiset, voi se aiheuttaa suuriakin ristiriitoja suhteessa. Kun oppii ymmärtämään toisen tapaa toimia, voi huomata toisella olevan sama tavoite, kuin itsellä, mutta vain eri tapa saavuttaa se. Kummankaan tapa ei ole väärin, ne ovat vain erilaisia. Usein parisuhteen ristiriitojen takana ovatkin harmillisesti juuri kommunikaation puute, väärinkäsitykset ja väärät olettamukset toisesta.

HALUANKO OLLA PARISUHTEESSA ELINTASON TAI LASTEN TAKIA?

Erossa asiat muuttuvat väkisinkin, ja se voi olla isokin kolaus esimerkiksi taloudelliselle tilanteelle. Moni pelkää, kuinka selviytyy elämästä omillaan eron jälkeen. Toinen taas haluaa tarjota lapsille ydinperheen ja pysyvän kodin, eikä halua aiheuttaa erolla epävarmuutta lasten elämään. Jos olet tyytymätön parisuhteeseesi, eikä tilanne yrityksistä huolimatta parane, mieti todella tarkkaan, miksi jäät suhteeseen. Elät elämääsi loppupeleissä itseäsi varten, et kenenkään muun.

Annatko vuosia elämästäsi tai pahimmillaan koko elämäsi toiselle vain taloudellisen turvan vuoksi? Tai ovatko lapset aidosti onnellisia kodissa, jossa vanhempien välit ovat jäätävät? Oma parisuhteesi luo lapsille mallin normaalista parisuhteesta, joten haluatko antaa heille esimerkin riitaisasta ja etäisestä elämästä vai suhteesta täynnä lämpöä ja välittämistä?

MIETI MILLAISEN SUHTEEN HALUAISIT JA POHDI ONKO HAAVE REALISTINEN

Usein maalaamme mielessämme haavekuvia täydellisestä kumppanista ja parisuhteesta, mutta pysähdy miettimään, kuinka todellisia kuvitelmasi ovat. Kuinka ne toimisivat käytännössä? Parisuhteessa on aina kaksi yksilöä, jotka eivät tule ikinä toimimaan täysin toistensa toiveiden mukaan. Tarvitaan kompromisseja ja joustavuutta, hioutumista yhteen. Kaikkeen ei pidä suostua, eikä toimia omia arvoja vastaan, mutta usein teemme pienistä erimielisyyksistä isompia, kuin ne ovat. Takerrumme lopulta mitättömiin asioihin, joissa haluamme toisen toimivan tietyllä tavalla.

Tee unelmiesi suhteesta ja kumppanista lista, johon kirjaat kaikki sinulle tärkeät ominaisuudet. Tee sitten lista tämänhetkisestä suhteestasi: mikä on hyvää, mikä huonoa? Mikä suhteessanne toimii ja mikä vaatisi muutosta? Millainen tyyppi kumppanisi on? Entä millainen itse olet? Vertaa sitten listoja: voisitko saada tuotua nykyiseen suhteeseesi jotain unelmalistaltasi? Kumppania ei voi muuttaa, mutta usein pienet piristykset ja muutokset käytöksessä tuovat suhteeseen aivan uudenlaisen kipinän.

 

 

Erokriisi on useimmiten hyvä asia, vaikka pariskunta päättäisikin jatkaa yhteistä matkaa. Kriisin keskellä tyytymättömyys saa äänen, minkä seurauksena jokin asia suhteessa väkisinkin muuttuu – useimmiten parempaan suuntaan. Kukaan meistä ei ole täydellinen, emmekä osaa lukea toisen ajatuksia. Ota siis rohkeasti puheeksi mieltäsi painavat asiat, sillä voi olla, ettei toinen ihminen ole edes tajunnut sinun kaipaavan suhteeseen muutosta.

Keskustelu, avoimuus ja toisen läsnäoleva kuunteleminen ovat avainasioita terveessä parisuhteessa. Kumppaneiden pitää kokea tunne omasta vapaudesta sekä itsenäisyydestä, eikä olla liian riippuvainen toisen rakkaudesta tai hyväksynnästä. Parisuhteessa nimenomaan valitset olla toisen ihmisen kanssa yhdessä, et ole sitä pakosta. Tällöin sinun tulee ottaa myös vastuu omista tunteistasi. Et voi olettaa, että toinen tekee sinut automaattisesti onnelliseksi, vaan molempien suhteen osapuolten tulee kertoa, mitä haluavat ja kaipaavat toimivan suhteen takaamiseksi.

Mikäli asiat eivät keskustelusta ja yrityksestä huolimatta parane niin, että koet voivasi jatkaa suhdetta, voit ainakin hyvillä mielin sanoa yrittäneesi ja siirtyä eteenpäin. Muista myös, että jokainen suhde kehittyy hiljalleen, minkä vuoksi erokin tapahtuu askel askeleelta – älä siis kiirehdi, jos tuntuu, ettei asia ole loppuunkäsitelty!

 


 

Oisa - Värikäs arki - erota vai ei

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.