a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Ero sattuu ja syystä

Avio- tai avoero ja minkä tahansa muun muotoisen parisuhteen loppu on todellinen koetinkivi kenen tahansa henkiselle hyvinvoinnille. Eroon liittyvä suruprosessi iskee päälle riippumatta siitä, oletko jätetty vai jättäjä. Ero voi tuntua maailmanlopulta, josta on mahdoton jatkaa enää koskaan eteenpäin. Mikä neuvoksi, kun suru tuntuu lohduttomalta, eikä mielessä ole kuin yksinäinen tulevaisuus ja haikeus menetetystä ihmisestä?

ANNA ITSELLESI LUPA SURRA

Erosuru on suru siinä, missä mikä tahansa muukin. Toisille suru iskee päälle voimakkaammin kuin toisille, mutta jokainen meistä käy läpi omanlaisensa luopumisprosessin eron jälkeen. Kaikki eivät kuitenkaan anna itselleen täyttä lupaa surra eroa pois. Jotkut painavat hammasta purren eteenpäin elämässä, toiset kieltävät tunteet, paeten niitä kiireeseen, päihteisiin tai muihin asioihin, jotka saavat mielen pois kipeästä asiasta.

Jättäjät kärsivät usein kovista syyllisyydentunnoista, eivätkä koe, että heillä on oikeutta olla erosta surullinen – itsehän he ovat kaiken laittaneet alulle. Jätetty voi puolestaan olla kiukkuinen, eikä halua antaa entiselle puolisolle ajatustakaan, saati sitten kyyneleitä. Molempien osapuolten on kuitenkin tärkeää käydä tahoillaan läpi kaikki eroon liittyvät tunteet, sillä niiden patoaminen vaikeuttaa irtipäästämistä. Erosta voi toipua kunnolla vain käymällä läpi sen esiin nostamat tuotteet.Jossain vaiheessa suruprosessia voi tulla eteen kausi, jolloin muistat yhtäkkiä suhteen hyvät puolet. Mieleen hiipivät toisen persoonalliset piirteet, jotka tekevät hänestä juuri hänet. Huomaat, kuinka kurkkuun nousee pala, kun syöt lempiruokaasi, jonka hän osasi valmistaa paremmin, kuin kukaan muu maailmassa. Vaihdat äkkiä kanavaa, kun TV:stä tulee teidän yhteisen suosikkiohjelman mainos. Kaipaat jostain syystä yhtäkkiä aivan hirveästi hänen tuoksuaan ja pillahdat itkuun, kun kuulet radiosta teidän yhteisen biisin.

Negatiivisista asioista, ongelmista ja erimielisyyksistä huolimatta saatat ikävöidä välillä valtavasti kaikkea suhteeseen liittynyttä hyvää. Katso silloin kuvia, muistele, itke, naura ja muista sitten, että suhde loppui syystä, vaikkei se ollutkaan sataprosenttisen paha. Etenkin pitkiin suhteisiin mahtuu huonon lisäksi paljon hyvää, jonka muistelusta voi saada lohtua suruun. Silloin muistaa, että suhteella oli elämässä merkitystä, eikä se ollut turha matka tai ajanhukkaa.HYVÄKSY, ETTÄ MENETÄT MUUTAKIN KUIN IHMISEN

Erossa ei menetetä elämästä vain ihmistä, joka oli tietyn aikaa se kaikkein tärkein. Eron myötä särkyvät myös haaveet, unelmat ja suunnitelmat yhteisestä tulevaisuudesta. Erossa saattaa menettää kodin, ystäväpiiri voi kokea myllerrystä ja ajoittain tuntuu, että joutuu jättämään taakse perheenkin, jos puolison suvun kanssa on kasvanut läheiseksi. Kaikki tämä tekee sydämessä hirmuisen kipeää.

Surutyötä helpottaa se, että tiedostat surevasi menetetyn puolison lisäksi näitä muita asioita. Anna itsellesi lupa surra myös silloin, vaikka voisit saada samat asiat jonkun toisen kanssa tulevaisuudessa. Olisi ihme, jos esimerkiksi yhteisen kodin pakkaaminen eri osoitteisiin ei herättäisi tunteita. Pakkaaminen on konkreettinen muistutus siitä, että haave yhteisestä kodista ja elämästä on nyt laitettava pakettiin.

Älä ihmettele, vaikka surun tunteet nousisivat pintaan hieman myöhemminkin, kun erosta on hetki aikaa ja tilanne on tasaantunut. Joskus eron kriittisimmällä hetkellä pinnassa ovat nimittäin niin vahvasti viha, katkeruus ja kiukku, ettei herkemmille tunteille jää tilaa.

PIDÄ RUTIINEISTA KIINNI

Rutiinien tärkeys korostuu, kun koko elämä heittää eron myötä voltteja. Nouse aamulla sängystä, keitä aamukahvit, käytä koira lenkillä ja hengitä. Käy suihkussa, laita puhtaat vaatteet päälle ja harjaa hiukset. Rutiinit antavat mielelle ripauksen turvallisuuden tunnetta siitä, että maailma pyörii elämän isosta kriisistä huolimatta. Ihmiset käyvät töissä, kokkaavat makaronilaatikkoa ja pohtivat, pitäisikö laittaa lotto viikonlopuksi vai ei. He elävät ihan tavallista elämää ja niin teet sinäkin sitten, kun erosuru on käyty läpi.

Perusrutiinien lisäksi ei ole huono valinta kiinnittää erityishuomiota omaan hyvinvointiin: syö riittävästi, yritä saada tarpeeksi unta ja liiku oman jaksamisen mukaan. Käy vaikka lyhyellä kävelyllä ulkona, jos kunnon treeni ei tunnu hyvältä. Ole lempeä itsellesi ja muista, että toivut vielä. Jos taas tuntuu, että kunnon hikitreeni auttaa käsittelemään eroa, niin anna mennä! Toisille fyysinen rasitus auttaa prosessoimaan myös henkistä puolta.MUISTA, ETTEI VIRHEESI MÄÄRITÄ SINUA

Jättäjän roolissa ollut potee usein maailmanluokan syyllisyyttä siitä, että on tehnyt aloitteen rikkoakseen yhteisen matkan. Vaikka päätöksen tietäisi olevan se ainut oikea, saattavat syyllisyyden tunteet tuntua ylitsepääsemättömiltä. Miten saatoin viedä toiselta yhteisen tulevaisuuden? Teinkö oikeasti kaiken, että tältä olisi voinut välttyä? Olisinko voinut tehdä tämän jotenkin niin, että toiseen olisi sattunut vähemmän? Olenko loppuikäni hirveä ihminen ja kodinrikkoja?

Syyllisyys korostuu etenkin, jos eroon liittyy kolmansia osapuolia. Pettäminen tekee äärimmäisen kipeää petetylle, eikä omaa väärää tekoa tarvitse hyväksyä tai yrittää oikeuttaa. Sen kanssa voi kuitenkin oppia elämään. Tärkeintä on muistaa, että kaikki meistä tekevät virheitä – päivittäisiä pieniä ja sitten niitä todella isoja, jotka vaikuttavat vahvasti myös muihin. Muista, ettei virheesi määritä ihmisarvoasi millään tavalla. Meistä jokainen tekee huonoja valintoja väärissä olosuhteissa.

ERO ON AINA MAHDOLLISUUS KASVUUN

Ero on erinomainen mahdollisuus tutustua omaan itseen uudelleen, pohtia millainen on omana yksilönään ilman parisuhteen kautta muodostunutta roolia. Moni aloittaa eron myötä henkisen kasvun matkan kuin huomaamatta. Ole itsellesi tuolla matkalla armollinen ja anna aikaa. Oman paikan löytäminen maailmassa ja omannäköisen arjen luominen voi olla etenkin pitkän suhteen jälkeen monivaiheinen, mutta äärimmäisen voimaannuttava prosessi.

Muista, että niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, ero on aina mahdollisuus uuteen alkuun. Sinä päätät, kuinka tuon mahdollisuuden käytät, mitä oppeja otat muutoksesta mukaan ja millaisen uuden elämän itsellesi rakennat!

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.