a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Vapaa-aika - Hanna Ruotsalainen

Elämäntapana extreme: Hanna Ruotsalainen

”Ilmassa on odotusta, jännitystä, keskittymistä, magnesiumpölyä. Kirkkaat lavavalot lämmittävät selkää. Ihan pian on minun vuoroni. Kolmas ja viimeinen veto. Kaksi edellistä ovat onnistuneet ja olen jo edellisellä kierroksella tehnyt uuden henkilökohtaisen ennätyksen. Onnistuuko se vielä kerran? Kävelen lavan sivusta telineelle ja toimitsijat asettavat levypainot kiinni vyötärölläni olevaan lisäpainovyöhön. Otan otteen tangosta, asetun lähtöasentoon ja jään odottamaan päätuomarin vetokäskyä. Kaikki on valmista.”

Joskus valitsemamme harrastukset voivat herättää kanssaihmisissä kummastusta: emme ehkä näytä ulkoisesti siltä, miltä lajimme harrastajat muiden mielestä tyypillisesti näyttävät, tai harrastamamme lajin olemassaolosta ei edes tiedetä. Haastattelimme lisäpaino- ja toistoleuanvedon SM-hopeamitalistia, myös juoksusta nauttivaa Hanna Ruotsalaista hänen harrastuksistaan.

Millainen liikuntatausta sinulla on?

En ole pitänyt itseäni kovin liikunnallisena, sillä minulla ei ollut lapsena tai nuorena maksullisia liikuntaharrastuksia, enkä ollut mukana seuratoiminnassa. Tämä johtui osittain siitä, etten kokenut joukkuelajeja omikseni. Varsinkin pesäpallo oli entisessä kotikaupungissani kova juttu, mutta minua se ei milloinkaan kiinnostanut. Tuolloin pääasiassa pyöräilin ja liikuin paljon luonnossa, ja luonnossa liikkuminen on minulle vieläkin tosi tärkeää. Voisi sanoa, että aktiivisemmin aloin harrastaa liikuntaa yläasteikäisenä, kun innostuin rullaluistelusta. Myöhemmin olen harrastanut useamman vuoden ratsastusta ja tankotanssia. Myös brasilialaista ju-jutsua olen treenannut vähän aikaa.

Kuinka löysit nykyiset harrastuksesi: juoksun ja leuanvedon?

Aloitin juoksun, kun muutin opiskelupaikkakunnalleni. Kävin kävelylenkeillä, mutta se oli tylsää: keho ei rasittunut, eikä tullut hiki. Kaipasin vauhtia! Siispä vaihdoin kävelylenkit juoksuun ja sillä tiellä olen edelleen. Leuanvedon pariin päädyin, hauska kyllä, juoksun kautta: pysähdyin lenkeillä toisinaan venyttelemään tai treenaamaan ulkotreenipaikoille, ja kerran tuli mieleen, että saisikohan sitä vedettyä yhtään leukaa. Ensimmäisellä kerralla en saanut yhtään, mutta kipinä oli syttynyt. Tämä taisi tapahtua vuoden 2014 alkupuolella.

 

Oisa - Vapaa-aika - Hanna Ruotsalainen

Kuva: Timoteus Ruotsalainen

 

Miten päädyit kilpailemaan leuanvedossa?

Alkuun en treenannut leuanvetoa mitenkään systemaattisesti, ainoastaan lenkkien ohessa siten, että tein joko maksimimäärän toistoja tai muutaman sarjan. Yllätyksekseni kehityin nopeasti ja toistojen määrä nousi tasaisesti. Tutkiessani netistä leuanvetoa löysin tietoa lisäpainoleuanvedosta, ja koska kaipasin toistoleuanvetoon lisää haastetta, kiinnostus jäi kytemään. Mahdollisuus kokeiluun tarjoutui kesällä 2015. Olin tuolloin Suomen Street Workout ry:n hallituksessa ja olimme järjestämässä lajin SM-kisoja. Yksi kisalaji oli lisäpainoleuanveto, ja kisapäivän aattona pääsin kisapaikalla kokeilemaan leuanvetoa lisäpainon kanssa. Heti ensimmäisestä kerrasta asti tuntui, että lisäpainoleuanveto oli minun juttuni. Hallituksessa oli kaksi jäsentä, jotka kilpailivat lisäpainoleuanvedossa, ja heidän kannustamanaan päätin alkaa treenaamaan lisäpainoleuanvetoa ja kisaamaan lajissa. Valmentajani on Konsta Koivuranta.

Tuntuiko kilpaileminen sinulle luonnolliselta?

Ei ollenkaan, sillä minulla oli yllättävän paljon ennakkoluuloja itsestäni liikkujana! Esimerkiksi koulun liikuntanumero ja se, etten loistanut perinteisissä liikuntalajeissa, olivat luoneet minulle tietynlaisen mielikuvan itsestäni liikkujana ja kilpailijana. Ilmassa oli epävarmuutta, jännitystä ja pelkoakin, mutta samalla kutkuttava uteliaisuus siitä, mihin todella pystyisin. Työstin omia ajatusmallejani paljon, pohtien mistä ne olivat tulleet, ovatko ne sittenkään totta ja annanko muiden ihmisten mielipiteiden määrittää itseäni treenaajana tai muutenkaan.

Millainen treeniohjelma sinulla on tällä hetkellä?

Tällä hetkellä teen neljä kertaa viikossa puhtaasti leuanvetotreenejä. Sen lisäksi juoksen ja teen juoksua tukevaa salitreeniä. Treenaan yksin, mutta jos satumme leuanvetokavereideni kanssa samalle paikkakunnalle, järjestämme usein yhteistreenit, jos se on mahdollista. Kunnon kehityksen seuraamiseksi teen välitestejä, joiden pohjalta valmentajani päivittää treeniohjelmani.

 

Oisa - Vapaa-aika - Hanna Ruotsalainen

Kuva: Jarmo Metsälä

”Tätä hetkeä varten olen treenannut lukemattomia tunteja ja nyt pääsen kunnolla testaamaan, mihin voimani riittävät. Se tulee sattumaan, se ei tule olemaan helppoa ja matka tangon päälle tulee tuntumaan loputtoman pitkältä – ja se matka voi myös jäädä kesken ja veto hylätään, olen siitä erittäin tietoinen. Mutta en ole tehnyt kaikkea sitä työtä päästääkseni itseni helpolla, en todellakaan. Pystyn suurempiin asioihin kuin tiedänkään ja tämä on yksi askel kohti sitä innostavaa, jännittävää tuntematonta. ’Vedä!’, päätuomari huutaa.”

 

Vaativatko harrastuksesi sinulta kovin kurinalaista elämää?

Juoksu ja leuanveto ovat minulle harrastuksia, enkä havittele ammattiurheilijan elämää, eikä se lajeissani olisi realististakaan. Jotkut ovat ihmetelleet, kuinka jaksan treenata niin paljon vapaa-ajallani, mutta en koe treenaamisen olevan mitenkään pois vapaa-ajastani, sillä se on asia, johon aidosti haluan käyttää aikaani. Harrastuksen pitää mielestäni olla hauskaa, eikä rajoittaa elämää.

Oletko kohdannut ennakkoluuloja harrastustesi vuoksi?

En muistuta ruumiinrakenteeltani voimailijaa, mikä välillä herättää keskustelua. Salilla miehet tulevat joskus muistelemaan armeija-aikojen leuanvetotuloksiaan tai ihmettelemään, mitä teen. Monesti olen myös kuullut, kuinka helppoa minun on vetää leukoja, kun olen niin kevyt. Siinä tilanteessa kommentoija harvoin hoksaa, että olen panostanut treenaamiseen paljon ja nostan lisäpainon kanssa omaan kehonpainooni nähden kovia tuloksia. Se, miltä näytän, ei kerro sitä, mihin pystyn.

Mikä harrastuksissasi kiehtoo? Mitä haluaisit vielä saavuttaa lajien parissa?

Juoksussa on minulle vapaus ja nautin sen kokonaisvaltaisuudesta. Leuanvedossa minua kiehtoo omien rajojeni etsiminen voiman osalta. On ollut yllättävää huomata, kuinka kestävyyden lisäksi minulla on myös voimaa. Lisäpainoleuanvedossa seuraava tavoiteporras on 35 kg ja siitä seuraavaksi 40 kg. Minua kiinnostaa nähdä, missä ”leuanvetokoneistoni” ja voimani raja kulkee. Juoksussa tavoitteeni on jonain päivänä juosta jokin lähemmäs sadan kilometrin polku-ultra. Se toki tarkoittaa sitä, että leuanveto tulee väistymään juoksuharjoittelun tieltä. Pysyvästi vai väliaikaisesti, siihen en osaa vielä vastata.

Harrastatko jotain muuta? Jos saisit harrastaa mitä vain ilman rajoitteita, mitä se olisi?

Tällä hetkellä en harrasta muuta leuanvedon ja juoksun ohella, eikä se olisi palautumisen kannalta edes järkevää, sillä treeniä on sen verran paljon. Kropan pitää antaa levätä riittävästi. Tankotanssin pariin olisi kiva palata joskus, ja kamppailulajit kiehtovat myös. En tunne oloani kovin mukavaksi korkealla, mutta jos sitä rajoitusta ei olisi, harrastaisin varmasti kalliokiipeilyä. Siinä kiehtovat luonnossa oleminen, kehon suorituskyvyn koetteleminen ja jännitys. Oikeastaan samoja elementtejä on myös polkujuoksussa, varsinkin polku-ultrissa. Yksin luonnossa asiat loksahtavat myös nopeasti oikeisiin mittasuhteisiin, eivätkä arjen pikku murheet tunnu enää niin suurilta.

Hanna Ruotsalainen on taidehistorioitsija ja visualisti, joka on lisäpaino- ja toistoleuanvedon SM-hopeamitalisti. Hanna harrastaa aktiivisesti myös juoksua. Hän nauttii omien rajojensa testaamisesta voimailussa ja kestävyydessä.

Lisätietoa leuanvedosta Suomen Leuanveto ry:n nettisivuilta.

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.