a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Hyvinvointi - Rajat

Aseta rajat, voi paremmin

Tuliko taas lupauduttua johonkin sellaiseen, jota et oikeastaan edes halunnut? Etkö osannut sanoa ei, vaikka teki kovasti mieli? Annatko ihmisten kohdella sinua huonosti, vaikka tiedät heidän tekevän väärin? Monille rajojen asettaminen on haastavaa hommaa. Toisille ei haluta tuottaa pettymystä, joten suostutaan kaikkiin pyyntöihin, ja pian kalenteri on täysin ylibuukattu ja turhauttaa. Ei uskota, että ansaitaan kunnollista kohtelua, joten annetaan muiden kävellä surutta ylitse. Terveiden rajojen asettaminen ja niistä kiinni pitäminen ovat henkilökohtaisen hyvinvoinnin kannalta avainasemassa, joten niihin kannattaa tietoisesti panostaa.

MÄÄRITÄ OMAT ARVOSI

Istu alas ja mieti, millainen juuri sinä olet. Millaiset asiat ovat sinulle elämässä tärkeitä? Mitä asioita arvostat? Millaiset asiat saavat olosi epämukavaksi ja mitkä puolestaan tuottavat hyvää mieltä? Mitä toivot tulevaisuudelta? Millaisten asioiden tekemisestä nautit? Mitä toivot ihmissuhteiltasi?

Usein lähdemme luomaan rajoja haastavien ihmissuhteiden tai epämukavien tilanteiden ympärille. Tällöin keskiössä ovat meille negatiivista mieltä tuottavat asiat, joita yritämme pitää etäällä itsestämme. Keskity näiden asioiden sijaan miettimään rajojen vetoa itsesi kautta: millaiset ovat minun ydinarvoni ja mitkä rajat täsmäävät niihin? Näin saat pidemmän tähtäimen rajoja, jotka ovat linjassa sen kanssa, millainen sinä itse olet, eivätkä arvosi ja rajasi ole riippuvaisia ulkoisista tekijöistä.

OPI TUNNISTAMAAN RAJASI

Rajojen ylläpitäminen on haastavaa, mikäli rajat ovat jo alkujaankin hieman häilyvät. Hyvä tapa oppia tunnistamaan rajan paikka ihmissuhteissa ja eri tilanteissa on pysähtyä säännöllisesti pohtimaan omaa oloa eri ihmisten seurassa ja eri tilanteissa. Aiheuttaako ihminen tai tilanne lähinnä ärsytystä ja imee sinusta kaiken energian? Tuntuuko, että kadotat itsesi jonkun ihmisen seurassa? Miltä tuo tunne tuntuu kehossa? Entä millaisia ajatuksia se nostaa mieleesi? Kuinka olosi muuttuu, kun kohtaat kyseisen ihmisen tai tilanteen – entä silloin, kun et joudu enää kohtaamaan sitä? Opit ajan kanssa tunnistamaan, millaiset ihmiset ja tilanteet ylittävät henkilökohtaiset rajasi.

Jos haluat sukeltaa syvemmälle rajojesi maailmaan, voit pohtia, miksi kyseiset ihmiset tai tilanteet sinua ahdistavat tai ärsyttävät. Koetko, että sinua käytetään hyväksi? Yrittääkö joku tuputtaa sinulle arvojesi vastaista asiaa? Kohteleeko joku sinua epäkunnioittavasti? Pohtimalla edellisen kaltaisia kysymyksiä, pääset jäljille siitä, mitä arvoasi tai rajaasi kyseiset ihmiset tai tilanteet rikkovat. Mitä kirkkaammin tiedät ja tunnistat omat rajasi, sen helpompi sinun on pitää niistä kiinni.

Oisa - Hyvinvointi - Rajat


PIDÄ KIINNI RAJOISTASI

Rajojen tunnistaminen ei riitä, jos niistä ei pidä kiinni. Joskus voi tuntua jopa ahdistavammalta, jos huomaa jonkin rajan ylittyneen, muttei tee asialle mitään. Omista rajoista kiinni pitäminen on terveen itsekunnioituksen merkki, eikä sitä pitäisi pelätä. Toisinaan rajojen asettaminen voi aiheuttaa konflikteja muiden kanssa tai tuottaa toisille pettymyksen. Hetkellinen konfliktitilanne on kuitenkin pidemmän päälle parempi vaihtoehto, kuin oman itsensä sysääminen syrjään.

Älä oleta, että muut ihmiset osaavat automaattisesti lukea ajatuksiasi. Olemme kaikki erilaisia, ja joskus käy niin, ettei toinen ymmärrä menneensä rajan yli. Etenkin läheisissä ihmissuhteissa on tärkeää kommunikoida, kun toinen rikkoo rajoja. Mykkäkoulu, mököttäminen, raivoaminen ja muut negatiivista energiaa viljelevät reaktiot antavat hetkellistä oikeudentuntua, mutta eivät pidemmän päälle ratkaise ongelmaa millään tavalla. Tilanne toistuu, jos toinen ei tiedä, missä rajasi menevät. On helpompi oppia kunnioittamaan toisen rajoja, kun tietää, mitkä ne ovat.

TEOT PUHUVAT ENEMMÄN KUIN TUHAT SANAA

Joskus tuntuu, että vaikka kuinka puhuisit ja selittäisit rajojasi toiselle, tämä ei silti kunnioita niitä. On tärkeää, että teot ovat linjassa rajojesi kanssa: tee selväksi sanojen lisäksi myös teoilla, että rajojesi ylittämisellä on selkeät seuraukset. Ihmisillä on taipumus koetella ja painostaa toistensa rajoja, kokeilla kuinka paljon toinen on valmis joustamaan. Jos puhut paljon, mutta tekosi eivät tue rajojasi, on muiden helpompi kävellä rajojesi ylitse. Saatat aiheuttaa ihmissuhteissasi myös hämmennystä, jos sanot yhtä ja teet toista.

Rajojen asettamista voi verrata kuntosaliharjoitteluun: mitä enemmän sitä harjoittelet, sen enemmän kehityt. Rajojen asettaminen on taito, jonka voit opetella ja jota voit harjoitella. Kukaan ei ole mestari syntyessään, mutta jokainen meistä voi oppia vetämään elämäänsä terveet ja omaa onnellisuutta ylläpitävät rajat!

Oisa Lifestyle

Kommenttia:

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.