a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Värikäs arki - Ajansäästövinkit

Arjen parhaat ajansäästövinkit

Kellon viisarit pyörivät ympyrää nopeammin, kuin ehdit pysyä mukana, tehtävälista ei tunnu lyhenevän millään ja arki on yhtä kilpajuoksua ajan kanssa. Arjen ajankäyttö on asia, joka aiheuttaa päänvaivaa säännöllisin väliajoin: kuinka saada aika riittämään kaikkeen tarvittavaan niin, että ehtisi jossain välissä hieman hengähtääkin. Kokosimme yhteen muutamia vinkkejä, joilla säästät arjessa aikaa kuin huomaamatta!

TARKASTA TODO-LISTAT JA OPETTELE OIKOMAAN

Todo-listojen jaotteluun ja järjestelyyn on monta tapaa, mutta ajankäytön suhteen niistä kätevin on niputtaa samankaltaisia tehtäviä peräkkäin. Meillä menee nimittäin aina hetki aikaa orientoitua uuteen tehtävään. Jos tehtävälistallasi on esimerkiksi laskujen maksaminen, kansalaisopiston kurssille ilmoittautuminen ja sähköposteihin vastaaminen, tee ne peräkkäin, sillä pystyt hoitamaan kaikki asiat samalta istumalta tietokoneella. Jos maksat ensin laskut, ripustat sitten pyykit, ilmoittaudut kurssille, käyt kaupassa ja vastaat sitten sähköposteihin, olet käyttänyt jo paljon turhaa aikaa tehtävien vaihteluun. Älä käytä turhaan aikaa hoidettaviin asioihin orientoitumiseen, vaan tee samankaltaiset tehtävät nopeasti pois alta.

Opettele oikoreittejä ja tapoja, joilla voit hoitaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Näppäimistön pikakoodit nopeuttavat työskentelyä, jos käytät paljon tietokonetta. Jos taas päiväsi koostuu pitkälti siivoamisesta tai asioiden järjestelystä, hyödynnä tuo tullessas, vie mennessäs -ajattelumallia, jossa kaikki askeleet käytetään hyödyksi. Mikäli jonkin tehtävän tekeminen vie vähemmän, kuin kaksi minuuttia, hoida se heti pois alta, jolloin se ei jää kummittelemaan todo-listallesi.

POISTA HÄIRIÖTEKIJÄT HETKEKSI

Jatkuvasti piippaavat laitteet, ympärillä pölisevät ihmiset tai muut selkeät häiriötekijät voivat aiheuttaa pahemman luokan vitkuttelua. Etenkin silloin, jos ympärillä on jotain mielenkiintoisempaa puuhaa, voi olla vaikea keskittyä siihen, mitä pitäisi oikeasti tehdä. Toisinaan taas tehtävässä alkuun pääseminen vaatii tiukkaa keskittymistä, mikä ei onnistu, jos tekeminen keskeytetään jatkuvasti. Yksi parhaimmista tavoista säästää aikaa onkin varata kalenterista hetki, jolloin poistaa kaikki häiriötekijät ympäriltä. Näin saat enemmän aikaan lyhyemmässä ajassa.

 

Oisa - Värikäs arki - Ajansaastovinkit

 

HYVIN SUUNNITELTU ON PUOLIKSI TEHTY

Vanha sanonta ei ole tuulesta temmattu, sillä hyvä suunnitelma vähentää tehtävän tekemiseen liittyvän säätämisen määrää. On helpompi saada homma hoidettua nopeasti, kun tietää mitä tekee. Hyvällä suunnittelulla välttää aikaa vievät sudenkuopat ja saa asiat hoidettua sutjakammin.

Nykypäivänä etenkin työelämässä on mahdollista automatisoida monia tehtäviä sähköisesti. Tiedostojen automaattinen varmuuskopiointi, laskujen ajastus palkkapäivälle sekä koko perheen kalentereiden automaattinen synkronointi helpottavat arkea ja säästävät aikaa. Pidä kuitenkin järki kädessä, äläkä lähde liikaa kikkailemaan – löydä oma tapasi organisoida arki ja pysy siinä!

Hyvällä suunnittelulla vähennät myös vitkuttelun määrää, sillä tiedät selkeästi, mitä sinun pitää tehdä ja milloin. Mikäli aihe kiinnostaa enemmän, lue artikkelimme Näillä vinkeillä eroon vitkuttelusta.

RAKASTU RUTIINEIHIN

Hyvät rutiinit ovat ykköasia, kun mietitään arjen ajankäytön tehostamista. Rutiinit antavat aivoille lisää tilaa ajatella, kun energiaa ei kulu rutiininomaisten asioiden suorittamiseen. Älä kuitenkaan tuudittaudu mihin tahansa rutiiniin, vaan pohdi, kuinka saisit rutiineista mahdollisimman tehokkaita.

Toinen rutiineihin liittyvä arjen ajansäästövinkki on varmistaa, että kaikilla tavaroilla on oma paikkansa kodissa. Kulutamme nimittäin huomattavan paljon aikaa arjessa etsiessämme tavaroita, jotka ovat kadoksissa. Epämääräisissä kasoissa lojuvat tavarat ovat taipuvaisia levittäytymään ympäri kotia salakavalasti, joten koti on myös helpompi pitää siistinä, kun kaikille tavaroille on omat paikkansa.

Päivistämme kuluu ajoittain yllättävän paljon aikaa odotteluun. Odotteluajan ei tarvitse olla hukkaan heitettyä aikaa, sillä voit helposti hoitaa odotellessa asioita, kuten sähköposteihin vastaamista puhelimella, kauppalistan kirjoitusta tai mielenkiintoisen äänikirjan kuuntelua.

ÄLÄ YRITÄ OLLA YLI-IHMINEN

Moni meistä yrittää arjen paineissa taipua liian moneen asiaan samanaikaisesti säästääkseen aikaa. Multitaskaus ei kuitenkaan kannata, sillä silloin et loppujen lopuksi saa välttämättä mitään asiaa saatettua loppuun. Keskity siis hoitamaan asiat yksi kerrallaan. Sen lisäksi, että saat homman hoidettua todennäköisesti nopeammin, pystyt ruksaamaan todo-listalta tehtäviä pikaisemmin pois, mikä lisää motivaatiota.

Kirjoita kaikki hoidettavat asiat ylös. Vaikka meillä olisi kuinka hyvä muisti, ei se silti ole kenelläkään täydellinen. Vältät turhaa ajanhukkaa, kun et käytä arvokkaita minuutteja kaivaaksesi jotain muistisi perukoilta. Kun kirjoitat asiat ylös, pääset niissä helpommin alkuun. Usein nimittäin aloittaminen on asioiden hoitamisessa se kaikista hankalin vaihe.

Oisa Lifestyle

Ei kommentteja

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.