a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Värikäs arki - Ammattijärjestäjä

Ammattijärjestäjän vinkit toimivampaan arkeen

Kadehditko ystäväsi viimeisen päälle järjestyksessä olevaa kotia? Mietitkö kaikkia niitä tavarakasoja, jotka lymyilevät kaapeissasi ja kaaosta, joka on huomaamatta vallannut kotisi? Tavaraa tuntuu olevan loputtomasti, mutta mielikuva valtavasta raivausurakasta ei vaan houkuttele. Tyydyt selviytymään omassa kodissasi, vaikka tiedät, että hujan hajan olevat tavarat aiheuttavat stressiä.

Järjestyksessä oleva koti lisää tutkitusti mielenrauhaa. On tutkittu, että esimerkiksi perheenäitien stressihormoni kortisolin tasot kohosivat, mikäli koti oli sotkuisessa tilassa. Sotkuisessa kodissa tavarat ovat usein hukassa, eikä mitään löydy juuri silloin, kun sitä eniten tarvitsisi. Kotityöt ovat myös yksi isoimmista riidanaiheista pariskuntien välillä.

Toki on ihmisiä, joita sotkuinen koti ei juuri hetkauta – järjestyksen tarve onkin pitkälti kiinni meidän jokaisen omasta persoonasta. Suurin osa meistä taistelee kuitenkin enemmän tai vähemmän säilytykseen ja tavaroiden järjestämiseen liittyvien ongelmien kanssa. Monelle kodin järjestämisen aloittaminen tuntuu vaikealta: mistä lähteä liikkeelle ja kuinka homman voisi hoitaa mahdollisimman tehokkaasti? Jos omat neuvot käyvät vähiin, voi hätiin kutsua ammattijärjestäjän.

Usein miellämme ammattijärjestäjän siivoustyrannina, joka saapuu kotiimme ja kantaa tavaraa surutta kaatopaikalle. Lopulta kaikki persoona on raivattu kodistamme pois ja jäljellä ovat vain alkeelliset perustarvikkeet. Todellisuudessa ammattijärjestäjän työ on hyvin erilaista. Ammattijärjestäjä Ilana Aalto kertoo, että ammattijärjestäjää voi verrata personal traineriin: autamme ja tuemme asiakasta tekemään päätöksiä, mutta emme tee niitä hänen puolestaan. Usein ammattijärjestäjän palkatessaan ihminen saa myös kaivattua potkua, jonka avulla pääsee projektissa alkuun. Aloittaminen kun on meille usein se vaikein vaihe projektissa kuin projektissa.

 

Oisa - Värikäs arki - Ammattijärjestäjä

 

Ilana ryhtyi ammattijärjestäjäksi intohimosta koteihin, asumiseen ja arjen historiaan. Hän on taustaltaan yliopistotutkija, erikoisalanaan perheen ja arkielämän tutkimus. Erilaiset käytännöt ja ideologiat ovat kiehtoneet naista aina. Ensin Ilana mietti panostavansa sisustusalaan, mutta ymmärsi pian todellisen intohimonsa olevan nimenomaan kotien toimivuudessa ja järjestämisessä. Nykyään hän haluaa auttaa ihmisiä selviämään arjestaan kevyemmin.

Nykyään on monia keinoja järjestää kotia, on konmaria ja värikoordinointia. Ilana pohtii, että trendit sopivat toisille, mutta joillekin ne ovat elämäntilanteesta johtuen mahdoton toteuttaa. Esimerkiksi ruuhkavuodet tai yllättävä kriisi elämässä saattavat suistaa kodin järjestyksen raiteiltaan, eikä hommaa saada enää omin voimin haltuun. Tällöin ammattijärjestäjä voi olla tukena projektin aloituksessa sekä antaa vinkkejä toimivien säilytysratkaisujen valintaan. On olemassa myös niin sanottuja hamstraajia, joilla tavaramäärä on jo elämää ja hyvinvointia haittaava tekijä. Tällöin ammattijärjestäjän kanssa opetellaan luopumista sekä kodin järjestämiseen liittyvää päätöksentekoa. Kuten muillakin elämän osa-alueilla, myös järjestämisessä täytyy olla itselleen armollinen, eikä haukata liian suurta palaa kerralla.

Yleisimpiä ongelmia, joita Ilana kohtaa asiakkaiden kanssa, ovat juurikin päätöksentekovaikeudet sekä tietynlainen häkeltyminen ison urakan edessä. Ammattijärjestäjän astuessa mukaan kuvioon, kartoitetaan aina lähtötilanne sekä asiakkaan tarpeet ja toiveet. Ammattijärjestäjä ei pengo kotia ylösalaisin tai kaiva luurankoja kaapista, vaan asiakas saa aina itse päättää, mitä ammattijärjestäjälle näyttää. Jokaisen tilanne on omanlaisensa, eikä ole olemassa yhtä kaavaa, jolla kaikkien järjestysongelmat ratkeisivat. Täytyy olla luova ja mennä tilanteen mukaan.

 

Oisa - Värikäs arki - Ammattijärjestäjä

 

Kysyttäessä parhaista säilytysratkaisuista Ilana vastaa, että säilytysratkaisuja tärkeämmässä osassa on itse asiassa tavaran määrä. Kun tavaroita on sopusuhtainen määrä, löytyy niille helpommin omat paikat kotoa. Jos tavaraa on liikaa, eivät parhaimmatkaan säilytystaiat välttämättä pelasta tilannetta.

ILANAN TOP3 VINKKIÄ JÄRJESTÄMISEEN:

KARSI: Mitä vähemmän tavaraa säilytät, sitä helpompi järjestystä on ylläpitää.

PAIKKA KAIKELLE: Pidä huolta, että kotisi jokaiselle tavaralle on olemassa oma paikka. Käy paikat läpi koko perheen kanssa, jolloin tavarat kulkeutuvat todennäköisemmin oikeille paikoilleen käytön jälkeen. Säilytyspaikkojen nimikoiminen ei myöskään ole huono idea, sillä visuaalinen ärsyke muistuttaa tavaroiden paikoista silloinkin, kun järjestely ei ole aktiivisesti mielessä.

RUTIINIT: Jos järjestäminen ei tule luonnostaan, siitä on tehtävä mekaanisesti pakotettuna rutiini. Käytä päivässä esimerkiksi viisitoista minuuttia tavaroiden järjestelyyn. Voit laittaa halutessasi kellon soimaan niin, että tiedät, milloin aika on kulunut. Vaihtoehtoisesti voit päättää, että laitat vaikkapa viisitoista tavaraa paikoilleen joka päivä. Hiljalleen järjestelystä alkaa muodostua rutiini, etkä joudu enää miettimään sitä aktiivisesti.

Mitä tehdä sitten, kun kodin järjestelyurakka on ohi: kuinka koti pysyy siistinä siitä eteenpäin? Järjestys ei nimittäin säily, ellei sitä ylläpidä. Ilana neuvoo, että ensin hoidetaan kodin niin sanottu suuri puhdistus eli käydään läpi kaikki tavarat, päätetään niiden kohtalosta ja järjestetään säilytettävät tavarat paikoilleen. Tämän jälkeen käännetään katse ostokäyttäytymiseen. Tavaroiden tasapaino pysyy hyvänä, kun muistaa yksi sisään, yksi ulos -säännön. Eli aina, kun ostat jotain uutta, on laitettava vastaavasti myös jotain pois. Varaa poismeneville tavaroille selkeä oma paikka, kuten iso kassi tai laatikko. Vie pois laitettavat tavarat valitsemaasi paikkaan heti, kun olet tehnyt päätöksen, ettet aio enää säilyttää kyseistä tavaraa. Näin tavaroiden karsiminen pysyy yllä, ja tavarat on helppo kuljettaa eteenpäin, kun niitä on kertynyt sopiva määrä.

Ja muuten, se ystäväsi, jonka koti näyttää aina olevan tiptop, ei välttämättä ole yhtään sinua järjestelmällisempi. Hän on saattanut sulloa hätäpäissään turhat tavarakasat pois vieraiden silmistä, ja olla samalla aivan yhtä stressaantunut kodistaan, kuin sinäkin. Onneksi on olemassa keinoja saada tavarat todelliseen järjestykseen ja mielelle aidosti tilaa hengittää!

 


 

Oisa Lifestyle

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.