a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

Oisa - Hyvinvointi - Uskomukset

Älä anna uskomusten rajoittaa elämääsi

Katsot kaihoisasti, kun ihailemasi ihminen toteuttaa jotain sellaista, josta sinäkin salaa haaveilet ja varsin palavasti. Huokaat ja toteat, ettei tuo voisi ikinä tapahtua minulle, ei minusta olisi tuohon. Kuljet läpi elämän ikään kuin sumussa – reittiä, joka sinulle on mielestäsi asetettu. Oletko onnellinen? Vai haluaisitko ehkä vaihtaa koulua, asuntoa, työpaikkaa tai parisuhdetta, mutta pitäydyt tutussa, sillä et usko ansaitsevasi tai pystyväsi parempaan?

Mielemme on loputon voimavara, jonka valjastamalla pystymme toteuttamaan suuriakin unelmia. Yksi mielen voimaa eniten rajoittavista tekijöistä ovat erilaiset uskomukset, jotka ohjaavat vahvasti toimintaamme. Emme aina edes tiedosta, kuinka paljon uskomukset ovat mukana jokapäiväisessä elämässä.

Uskomukset ovat syvällä alitajunnassamme olevia ajatuksia, joiden kuvittelemme olevan totuus. Ne ovat tavallaan silmälasit, joiden läpi katselemme maailmaa, tai peili, jonka kautta katsomme itseämme. Tulkitsemme muita ihmisiä ja ympäröiviä tapahtumia aina luontaisesti uskomustemme kautta. Todellisuudessa kyseessä on kuitenkin vain henkilökohtainen käsityksemme asiasta. Uskomukset muodostuvat mieleemme elämämme varrelta, erilaisten kokemusten perusteella. Eri ihmisillä voi olla samasta asiasta täysin eri uskomus, mikä aiheuttaa joskus ristiriitoja, kun toisen ajattelutapaa ei ymmärretä.

 

Oisa - Hyvinvointi - Uskomukset

 

Emme koskaan pääse eroon kaikista uskomuksista, eikä meidän tarvitsekaan. Uskomukset voivat nimittäin olla myös positiivisia, rakentavia ja eteenpäin vieviä. Usein uskomuksiimme liittyy kuitenkin paljon negatiivisuutta, joka saa meidät varuilleen. Onneksi elämän aikana muodostuneet negatiiviset uskomukset eivät ole elinkautinen tuomio, vaan jokainen meistä voi muokata omia uskomuksiaan palvelemaan omaa hyvinvointiamme paremmin.

Mieti, löytyykö sinulta jokin negatiivinen uskomus, joka ohjaa toimintaasi vahvasti. Sopivan uskomuksen löytäminen voi olla vaikeaa, mutta malta kuulostella itseäsi riittävän pitkään, jotta löydät sen. Se voi olla jokin konkreettinen, kuten vaikkapa ”ei meidän suvusta kukaan ole päässyt yliopistoon” tai abstraktimpi, kuten ”en uskalla yrittää, koska kuitenkin epäonnistun”. Voit aloittaa helposta uskomuksesta ja siirtyä sen jälkeen haastavampiin. Tässä muutamia keinoja, joilla voit alkaa työstää uskomuksiasi sinulle otollisempaan suuntaan.

 

MILTÄ ELÄMÄSI NÄYTTÄÄ VUODEN ”X” PÄÄSTÄ?

Harvoin tietoisesti mietimme, millaisessa tilanteessa olemme kolmen, viiden tai kymmenen vuoden päästä, mutta uskomuksemme ohjaavat meitä vankasti tiettyä tulevaisuutta kohti. Teemme päätöksiä uskomustemme pohjalta, minkä vuoksi ne ovat olennaisessa osassa omannäköisen ja onnellisen tulevaisuuden toteuttamisessa. Kirjaa ylös, miltä tulevaisuutesi tulee mielestäsi näyttämään kolmen, viiden ja kymmenen vuoden päästä. Kirjaa sitten ylös, miltä haluaisit elämäsi näyttävän näiden vuosien päästä. Kohtaavatko uskomuksesi ja toiveesi? Jos eivät, voit lähteä pohtimaan, mitä uskomuksia sinun tulisi saada muutettua ja mitä toimenpiteitä tehtyä, jotta toiveesi toteutuisivat.

 

Oisa - Hyvinvointi - Uskomukset

 

TIEDOSTA USKOMUKSET JA MISTÄ NE OVAT TULLEET

Tämä harjoitus vaatii rauhallisen tilan, jossa saat keskittyä hetken omiin ajatuksiin ja tuntemuksiin. Ota rento asento ja hengitä syvään. Rauhoitu ja hengittele, kunnes koet olevasi sopivan rento ja pystyt kiinnittämään huomiota kehoosi ja mieleesi. Valitse yksi uskomus, jonka koet rajoittavan elämääsi.

Mieti hetki uskomusta, makustele sitä oikein kunnolla mielessäsi. Huomaatko kehonkielessäsi tai olotilassasi jotain muutosta, kun ajattelet uskomusta? Kuinka suuren tilan se valtaa kehostasi? Mieti, miltä uskomus maistuu, tuoksuu ja tuntuu. Minkä värinen uskomus on? Millainen musiikkikappale sitä kuvaa parhaiten?

Kuvittele nyt eteesi tyhjä tuoli ja pyydä uskomusta istumaan sinua vastapäätä. Miltä uskomus näyttää? Millainen kehonkieli sillä on? Kysy nyt uskomukselta seuraavat kysymykset:

”Mikä tai kuka sinä olet?”
”Mitä haluat kertoa minulle?”
”Milloin olet tullut elämääni?”
”Tarvitsenko minä sinua vielä?”
”Mihin minä tarvitsen sinua?”

Kuuntele, mitä uskomus vastaa sinulle. Usein nimittäin huomaamme, että uskomukset ovat syntyneet muiden ihmisten kommenteista ja tilanteista, joissa toiset ihmiset ovat määrittäneet olotilaamme. Meihin jättävät jälkemme niin vanhemmat, sukulaiset, sisarukset, opettajat, valmentajat, ystävät kuin me itsekin.

Kaikki uskomukset kannattaa ottaa vastaan empaattisesti, sillä niillä on ollut elämässä tarkoitus. Mutta kuten tuhoisat ihmissuhteet ja energiaa syövät elämäntilanteet, myös negatiiviset uskomukset on tärkeää hyväksyä ja päästää menemään, jotta voi elää täysipainoista ja onnellista elämää.

Oisa Lifestyle

Kommenttia:

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.