a

Lifestyle-sivusto Oisa on tarkoitettu meille, jotka haluamme tehdä arjesta itsemme näköistä ja hyvinvoinnista hiukan hauskempaa. Oisa on aikaa omille jutuille.

Yrittäjäystävä: tilaa TÄSTÄ vinkit sisältömarkkinointiin ja ennakkotiedot Oisan kuumimmista kampanjoista yrityksille - uutiskirje, jonka aidosti haluat lukea!

5 ”itsekästä” oppia henkiseen hyvinvointiin

Pitäisi pestä pyykit nyt, kun lapset nukkuvat. Pitäisi tehdä tämä työtehtävä valmiiksi, vaikka yöunet jäävät taas vähiin. Pitäisi lähteä lenkille, vaikka on kiljuva nälkä.

Itsensä etusijalle asettaminen sekoitetaan usein itsekkyyteen. Meille on vaikeaa arvottaa sitä, milloin mikäkin asia pitäisi tehdä ja missä järjestyksessä. Kynttilä palaa molemmista päistä ja olo on loppujen lopuksi kaikkea muuta, kuin hyvä ja aikaansaava. Kokosimme Oisan parhaat opit henkisen hyvinvoinnin lisäämiseksi:

Opi pettymään ja tuottamaan pettymyksiä muille
Silloin kun tavoitteemme ovat keskittyneet menestyksen ja onnistumisen kokemuksen saavuttamiseen, unohdamme helposti, että myös pettymykset ja epäonnistumiset ovat olennainen osa ennalta-arvaamatonta elämäämme. Jos pettymys tai pettymyksen tuottaminen toiselle upottaa ahdistuksen ja arvottomuuden syövereihin pitkäksi aikaa ja pinnalle pääsy vaatii ponnistuksia, saattaa henkinen tasapaino olla mullin mallin. Kun opit käsittelemään pettymykseen liittyviä tunteita, säilytät toimintakykysi ja hyväksyt elämän helpommin sellaisena kuin se todellisesti on.

Opi olemaan tekemättä mitään
Suorittaminen on nykyään läsnä miltei kaikessa. Suoriteta ei pelkästään työssä tai tavoitteellisissa harrastuksissa, vaan se ulottuu jopa omaan hyvinvointiin saakka. Sisäinen levottomuus näkyy usein tarpeena tehdä jatkuvasti jotakin. Emme osaa sanoa ei ikäville, emmekä mukaville asioille, ja vasta saadessamme jotain aikaan, tunnemme itsemme tyytyväisiksi. On tärkeää oppia, että henkisen hyvinvoinnin kokemuksen sekä sisäisen rauhantunteen lisääntyessä, pystyt nauttimaan myös siitä, ettet tee yhtikäs mitään. Sallimalla itsellesi lepoa, voit tuntea pelkän olemisen ilon.

 

 

Opi viis veisaamaan muiden mielipiteistä
Meille toitotetaan jatkuvasti, ettei pitäisi liikaa kiinnittää huomiota siihen, mitä muut meistä ajattelevat. Homma onkin helppoa niin kauan,  kun kommentin antaja on taho, jota emme itse arvosta tai syytös muuten on epärealistinen. Meihin ja tekemisiimme liittyviä odotuksia tulee kuitenkin monelta taholta: perhe, työkaverit ja koko yhteiskunta kantavat kortensa vaatimusten ja odotusten kaltevaan kekoon. Kun osaat kuunnella itseäsi ja elää omien arvojesi mukaisesti, ei sinun tarvitse uuvuttaa itseäsi elämällä muiden tahdon mukaisesti.

Opi ottamaan vastuu omasta elämästäsi
Heittäydymme helposti syyttämään ulkoisia tekijöitä elämämme heikoista hetkistä. Keksimme kymmenittäin ulkoisia asioita, jotka estävät meitä elämästä täyttä elämää. Milloin syy on rahassa, milloin työpaikassa. Karu totuus kuitenkin on, että me emme vain ajelehdi läpi elämän ilman päätösvaltaa ja vastuuta omasta elämästämme. Meillä on aina mahdollisuus valita itse, kuinka suhtaudumme asioihin.

Opi pitämään hyvää huolta itsestäsi
Meille opetetaan lapsesta asti,  kuinka huolehtia itsestämme: hampaat pitää harjata aamuin illoin ja talvella housujen alle puetaan pitkät kalsarit. Varttuessa hyvinvoinnin ylläpitämiseen liittyvät vastuut kuitenkin lisääntyvät ja nykyihmisen kiireisen elämän pyörityksessä unohdamme, että rakastava suhde itseen on itse asiassa henkisen hyvinvoinnin ydin. Koemme helposti itsemme itsekkäiksi tai itseriittoiseksi, jos asetamme itsemme muiden edelle. On kuitenkin tärkeä tiedostaa, että itseään rakastava ihminen pitää hyvää huolta henkisestä, fyysisestä ja sosiaalisesta, seksuaalisesta, emotionaalisesta sekä älyllisestä hyvinvoinnistaan.

Oisa Lifestyle

Kommenttia:

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.